Elämäni ensimmäiset pellavalakanat

 

Tulen varmaan vähän jälkijunassa tässä, mutta ostin vasta nyt ensimmäiset pellavalakanani. Päädyin H&M:n pellavalakanoihin ja sujautin tilaukseen myös yhdet ylimääräiset tyynyliinat. Valkoinen väri vei raikkaudessaan voiton. En tiedä mikä siinä on, mutta uni maistuu aivan parhaalta valkoisessa makuuhuoneessa! Muistan kuinka hämmästelin tuota tutuille talomme valmistuttua ja parisen viikkoa täällä asuttuamme. Sain vastauksia tyyliin rankan raksavuoden jälkeen uni maistuu, ihan sama mikä on ympäristö… Ehkä se raksaväsymys on kuitenkin jo väistynyt, juhannuksena tulee asumista täyteen neljä vuotta :). Joten edelleen painotan sitä valkoista ympäristöä kaikessa rauhallisuudessaan ja raikkaudessaan!

Joko teiltä löytyy pellavalakanat? Hitti vai huti?

035

Itse lykkäsin pellavalakanoiden hankintaa siksi, että pelkäsin niiden olevan liian karheita ja mulla kaiken pitää olla ihan pumpulin pehmeää! :D Ajattelin silti, että pakkohan niitä on testata ennen kuin voi muodostaa mielipidettä suuntaan tai toiseen. Niinpä otin lakanat paketista, sujautin pesukoneeseen ja sen jälkeen kuivausrumpuun ja sitten paikoilleen ja käyttöön! Ei ollenkaan karheat, vaan oikein kivan tuntoiset. Tietysti hieman karheammat kuin esim. puuvillasatiiniset lakanat, mutta onhan materiaalikin ihan eri. Olen kuullut näistä, että olisivat talvella ihanan lämpimät ja kesällä viileät – mies ehtikin jo kommentoida että aika lämpimät on nukkua :).

cats

Näissä H&M:n versioissa on jalkopäässä nepparit, plussaa siitä. Miinusta tulee kuitenkin siitä, ettei pussilakanan yläpäässä ole mitään aukkoja! Meiltä löytyy toisetkin tällaiset yläaukottomat pussilakanasetit, mutta niissä en koe sitä ongelmaksi, sillä peitto pysyy hyvin paikoillaan. Näissä pellavaisissa mulla on kuitenkin joku ongelma eikä peittoni pysy öisin hyvin paikoillaan, vaan herään yöllä siihen, että käsissä on pelkkää pussilakanaa ja peitto on valunut paikoiltaan – hyi hyi. Täytyy tutkia asiaa, jos saisin sen jollain tapaa estettyä… En nimittäin tiedä liinavaatteissa ärsyttävämpää kuin tuollaisen piirteen, että niitä saa joka aamu/ilta olla asettelemassa paikoilleen. Ärsytys maximus.

040

En tiedä, olisiko muiden pellavalakanamerkkien kohdalla samaa ongelmaa – onko teillä kokemusta? Jonain päivänä haluaisin nimittäin vielä harmaat pellavalakanat, ne on niin kauniita (kuten nämä valkoisetkin)! Lisäksi haaveilen yksistä isommista nukkumatyynyistä, mutta en ole vielä löytänyt sopivia.

Tänä aamuna väsytti hieman normaalia enemmän, mutta reippaasti suuntasimme äitini kanssa taas uimahallille. Olemme muuten jo sen verran kantisporukkaa, että meille on muodostunut muutamasta mummusta ja papasta moikkailututtuja :). Aamulla herätessäni mieleeni tuli viime viikolta samanlainen väsyaamu ja muistin heti, että se väsy haihtui kuin tuhka tuuleen virkeään uima-altaaseen kastautuessani – aivan ihana tapa herätä kun saa siellä virkistävässä vedessä ojennella jäseniään! Siinä tulee hihkuttua ihan ääneen eikö oo mahtavaa! Joten näistä fiiliksistä; mahtavaa päivää! 

 

Comments

 1. 18.2.2014 / 10:51

  Minä ostin loppuvuodesta myös ensimmäiset pellavalakanani (Annon mallistosta). Hiukan samaa ongelmaa on ollut, eli peitto ei pysy paikoillaan vaan käteen jää pelkkää lakanaa. Erittäin ärsyttävää. Lakana on kooltaan aika reilu, luulen että tuo on osasyy tuohon valumisongelmaan?
  Muuten tykkään pellavasta materiaalina tosi paljon ja suunnittelin jo toisien eri väristen pellavaisten lakanoiden hankkimista:)

  http://villailona.blogspot.fi/2013/11/periksianto-pellavalle.html

  • 19.2.2014 / 08:35

   Ahaa… Varmastikin sitten tulevat pesut hieman kutistavat lakanaa ja peittokin alkaa pysyä paremmin paikoillaan, ainakin toivotaan näin :).

 2. Meeri
  18.2.2014 / 11:13

  Meillä on ihan sama ongelma juuri noiden H&M:n pellavalakanoiden kanssa (valkoiset täälläkin), ja sen takia ne ovatkin jääneet aika vähälle käytölle, melkein voisin jo harkita niiden myymistä jos joku haluaisi lakanoita ostaa! En tiedä minkälaisilla klipsuilla pussilakana ja peitto pitäisi hirttää yhteen että peitto pysyisi edes sen yhden yön paikoillaan…

  • anu
   18.2.2014 / 12:48

   Minä voisin kyllä ostaa jos oikeasti haluat niistä luopua :) Laita postia nymana40@gmail.com

  • 19.2.2014 / 08:36

   Mulla pysyi nyt viime yönä peitto paremmin paikoillaan! Onkohan mulla ollut sitten jotain normaaleja levottomampia öitä viime aikoina, kun peitto on lähtenyt paikoiltaan… Mutta viime yönä ei tullut ärsytysfiiliksiä :D.
   Tuossa sulle tulikin ostotarjous :).

 3. 18.2.2014 / 11:18

  Meillä on kahdet noita HM:n pellavalakanoita. Kevyt untuvapeitto ei liiku siellä sisällä. Ongelma saattaa olla, jos sinulla on vanupeite, jossa on tekokuituinen päällikangas. Untsikkapeittojen päälliskangas on puuvillaa, eikä niin liukas kuin tekokuitupeitoissa. Näin ainakin itse olen päätellyt, sillä tosiaan tuo untsikka pysyy hyvin paikoillaan pellavalakanassa.

  Isot 60×80 nukkumatyynyt ovat kyllä ihania. Niillä saa petauksesta niin kauniin, kun asettelee isot tyynyt pystyyn taakse ja normikokoiset niiden eteen. Pitäisi itsekin taas hankkia nuo isommat nukkumatyynyt toiseksi setiksi. Nyt meillä on kahdet normikokoiset tyynyt ja sijoitan ne aina perätysten, olisi nätimpi kun taemmat tyynyt olisivat suuremmat.

  Mahtista päivää sinne pohjanmaalle!

  • 19.2.2014 / 08:40

   Tuolla tuli myös untuvapeittojen käyttäjiltä samoja kokemuksia kuin mulla… Hankalampi homma :).
   Mutta uskon, että tulevat pesut hieman kutistavat lakanoita ja ongelma alkaa ajan kanssa väistyä. Tykkään näistä muuten niin kovasti (mies myös eikä hänellä näytä olevan tuota valumisongelmaa), joten en aio luovuttaa!
   Isot tyynyt hankintalistalla täälläkin, ne tekee petauksista niin kivat!
   Kivaa keskiviikkopäivää sinne! :)

 4. -päivi-
  18.2.2014 / 11:35

  Minulla on samat lakanat, eikä ole ollut ongelmaa etteikö pysyisi paikallaan. Minkälainen peitto teillä on, onko liukas?
  Tykkään niin kovin noista lakanoista, vaihtelen puuvillasatiinisia valkoisia ja noita pellavalakanoita. Valkoinen vaan on niin ihana makuuhuoneessa.

  • 19.2.2014 / 08:42

   Peittomme eivät mielestäni ole liukkaita… Eikä miehellä ole tuota valumisongelmaa, vaan hän tykkää näistä pellavalakanoista kovastikin :D. Alan tulla tulokseen, että olen viime aikoina hyörinyt jotenkin niin paljon unissani, että peitto ei sen vuoksi ole pysynyt paikoillaan – viime yönä tilanne oli jo huomattavasti parempi!

   • Nimetön
    19.2.2014 / 10:36

    ;)

 5. JenniJ
  18.2.2014 / 12:13

  Meillä on samat pellavalakanat harmaan värisenä hmltä ja untuvapeitto. Ja ongelma sama! Eli ei väliä, onko untuva- tai vanupeitto. Todella ärsyttävää, että peitto ei pysy pussilakanan sisällä. Lakanat ovat muuten niin miellyttävät. Toivottavasti keksit pikaisesti ratkaisun ja kerrot sen meille, niin päästään ongelmasta eroon :)

  • 19.2.2014 / 08:44

   No voi että! Yllättävän monella tällaisia kokemuksia eikä pelkästään H&M:n pellavalakanoista.
   Täällä on kommenteissa tullut muutamia ratkaisuvaihtoehtoja, mutta itse taidan olla turhan laiska niitä toteuttamaan… Viime yönä peitto pysyi jo paremmin paikoillaan, kun illalla asettelin sen kunnolla enkä varmaankaan hyörinyt yöllä juuri lainkaan :).

 6. 18.2.2014 / 12:16

  Olen haaveillut pellavaisista, mutta en vaan ole uskaltanut hankkia jos ne onkin karheat – miten ne muka ei olisi! :D

  • 19.2.2014 / 08:46

   Tuon syyn takia on aivan turha jättää hankkimatta, usko mua! Oon itse tosi tarkka karheudesta ja eniten kauhistelin pellavaista tyynyliinaa posken alla :D. Aivan turhaan, ei yhtään karhea! Tosin mulla on kokemusta ainoastaan näistä H&M:n pellavalakanoista, muista en osaa sanoa mitään.
   Pellavaisiahan suositellaan kuivatettavan kuivausrummussa, joka entisestään pehmentää niitä. Ilman kuivausrumpua voisivat olla vähän kopperot kuivuttuaan.

 7. Porin mummi
  18.2.2014 / 13:01

  Hei

  Ratkaisin tuon ongelman ompelemalla pussilakanan yläpäähän, sisäpuolelle kolmeen kohtaan pienen palasen tarranauhaa ja peitteen vastaaviin kohtiin vastakappaleet. TOIMII!

 8. 18.2.2014 / 13:35

  Jossain vaiheessa harkitsin pellavalakanoiden hankkimista, mutta en saanut ikinä aikaiseksi ja himo on vähän mennyt jo ohi. Joululahjaksi saatujen lakanoiden myötä olen rakastunut puuvillasatiiniin, ihanan pehmoinen muttei yhtään liukas :)

 9. 18.2.2014 / 14:36

  Minulla on By Pia´sin pellavalakanat, enkä suostu luopumaan niistä enää koskaan :) Ovat siis todella pehmeät – antiikkipestyt ja niin ihanat. En voi muuta kuin suositella. Meillä oli ennen pelkää puuvillasatiinia, mutta väittäisin, että näissä on paljon ihanampi nukkua. Ei minkäänlaista karheutta – ja todella pehmeät iholle.
  Näissäkään ei valitettavasti ole yläreunoissa niitä aukkoja, jotka helpottavat peiton päälle asettamista, mutta napit on alareunoissa. Meillä on pysynyt ihan hyvin paikoillaan untuvapeitoissa. Jos sinulla ei pysy, niin syy voi olla, että peittosi on liian liukas tai sitten pussilakanat hieman liian suuret. Kannattaa yrittää pestä 60 tai 90 asteessa. Voisivat hieman kutistua.

  • 19.2.2014 / 08:51

   Nämäkin tuntuu kovin pehmeiltä ja toki pesujen ja kuivausrumpukäsittelyjen myötä pehmenevät entisestään!
   Pesenkin lakanapyykin aina vähintään 60 asteessa. Uskon, että tulevat pesut tulevat kutistamaan pussilakanoita juuri oikean verran ja ongelma poistuu :). Nämä pellavapussilakanat ovat sen verran painavat muihin lakanoihimme verrattuna, että luulen siinä olevan syyn, miksi peitto valuu sisältä helpommin pois.

 10. Tove
  18.2.2014 / 16:13

  Minäkin olen haaveillut pellavalakanoista, mutta pelkään karheutta. Sen sijaan ostin elämäni ensimmäiset trikoolakanat Nanson alennusmyynnistä, mustavalkoiset. Ovat aivan superpehmeät ja pysyvät hyvin paikoillaan ainakin untuvapeiton päällä. Olivat myös melkein ilmaiset, sillä maksoivat vain puolet alennushinnasta. Nyt voisin harkita myös Marimekon vastaavia.

  • 19.2.2014 / 08:52

   Karheuden vuoksi ei ainakaan kannata jättää hankkimatta, sen voin ainakin näiden H&M:n lakanoiden myötä luvata :). Trikoolakanat on varmasti aivan ihanat! Meiltä löytyy trikootyynyliinoja (Marimekon tasaraitaiset), tosi pehmoiset!

 11. Pk
  18.2.2014 / 16:17

  Hei!
  Meillä myös Anttilan anno pellava lakanat. Ärsyttävästi on aamulla herätessä lakana ja täkki karanneet toisistaan. Joten en voi suositella, vaikka materiaali onkin ihana.

  • 19.2.2014 / 08:53

   Harmillinen kokemus sielläkin! Mulla jäi nyt viime yön perusteella näistä positiivisempi kuva: peitto pysyi paremmin paikoillaan, jei! En aio luovuttaa :D.

 12. 18.2.2014 / 17:41

  Mulla on Hobby Hallin Koodi pellavat ne on aivan ihanat <3 Täällä tosin ihan sama tuon peiton liukumisen kanssa, paljon useammin saa olla laittamassa peittoa paremmin pussarin sisään. Vielä ei ole hermostumiseen asti ärsyttänyt, mutta saas ny nähdä. :)

  • 19.2.2014 / 08:55

   Vai sielläkin! Se johtuu varmasti siitä, koska pellavapussilakana on hieman muita materiaaleja painavampi. Mulla sujui viime yö jo paremmin, kiva kiva! Miehellä ei ole moista ongelmaa ollenkaan, hän on oikein tykästynyt näihin pellavaisiin :D. Saisi vain kuulemma olla karheat…

 13. Nimetön
  18.2.2014 / 18:50

  Meillä on ollut nyt puoli vuotta H&M:n pellavalakanat käytössä (toki välillä muitakin lakanoita :)) ja ovat kyllä parantuneet ja pehmenneet.
  Aluksi oli samaa ongelmaa, että peitto ei pysynyt paikoillaan pussilakanan sisällä. Mutta sen verran lakana on kutistunut pesuissa ja kuivausrummussa, että nykyään pysyy hyvin paikallaan.

  • 19.2.2014 / 08:56

   Hienoa, juuri tähän uskon itsekin! Eli ei muuta kuin ahkeraa käyttöä niin tulee kutistavia pesukertojakin enemmän :).

  • 19.2.2014 / 08:58

   Älä älä vielä tyrmää, itse en kadu hankintaa ollenkaan ja samaa ongelmaa näyttäisi olevan muidenkin merkkien pellavaisissa :). Riittävän monet pesukerrat auttavat!
   Kiitos paljon tyynyvinkistä, tuon kokoiset ehdottomasti hankittava!

 14. 18.2.2014 / 21:37

  Jee, en ole siis ainoa kummajainen. Vaikka kuinka pidän myös mustavalkoisista lakanoistasni, niin parhaiten nukun kokovalkoisessa petauksessa. Mistähän lie tämäkin johtuu… :D

 15. SMR
  18.2.2014 / 22:45

  Meillä on tuplapeitto, jonka päällä ei tahdo pysyä mikään pussilakana. Ratkaisin ongelman kiinnittämällä lakanan peittoon sisäpuolelta turvahakaneuloilla. Ei näy mihinkään ja jos peitto lähtee liikkeelle, se on helppo laittaa takaisin :D

 16. 18.2.2014 / 23:46

  Mielenkiinnolla luen tätä keskustelua, koska ostin itsekin juuri pari viikkoa sitten pellavalakanat, Finlaysonin beigenharmahtavat, mutta vain aluslakanat. Ne eivät ole sänkyyn asti päässeet vielä, mutta näppituntuma on ollut ihana. Minä kuulun myös siihen koulukuntaan, että lakanoiden pitää olla pehmeät, suosin pääasiassa satiinilakanoita, mutta vaikuttaisi siltä kuin noissa pellavissa olisi vielä ihanampi tuntu. Mutta vannomatta paras, nukkumiskokemus on vielä testaamatta.

  • 19.2.2014 / 09:00

   Itse olen kovin tyytyväinen näiden pellavalakanoideni pehmeyteen: nyt jo tuollaiset ihanat ja käytön myötä pehmenevät entisestään!

 17. Mari
  20.2.2014 / 10:48

  Tuohon peiton paikallaan pysymiseen, joku oli suositellut tarranauhaa.. Minulla on yhdet tällaiset pussilakanat, joissa noita aukkoja ei ole mutta pussilakanan sisällä on kulmissa nauhat. Vastaavanlaiset nauhat voi ommella peiton kulmiin ja solmia nauhat yhteen. Esim. joku vinonauha tms käy hyvin. Eikä tarvitse kuin muutaman piston per nauha! Eikä haittaa peitossa, vaikka käyttää muitakin pussilakanoita. :)

 18. Tuija
  1.10.2015 / 20:25

  Monday to sunday- pussilakana ja tyynyliinat parhaita ostoksiani . Hankittu Tiirinkosken tehtaalta. Ei mitään ongelmia untuvapeiton kanssa . Huipputuote !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.