Vauvauimareita?

 

Starttasin tuossa viikolla taas uintiharrastukseni ja tepastelin ystäväni kanssa uimahallille. Allasvälejä kauhoessani muistin, että kun viimeksi olin uimassa (en uskaltanut koko kesänä rintatulehduksen pelossa uida!), niin tuo mussukkamme oli mahassani <3. Hän oli aina uintiaamuisin ihan rauhassa ja vasta lounaalla uintireissun jälkeen alkoi tarmokkaasti potkia ja touhuta. Uiminen muuten paransi pohjeluun murtumaani raskausaikana huomattavasti! Lopullisesti kivun vei vasta vauvan syntymä, joten tuotakin toipumista raskaus viivästytti melkoisesti.

Tuosta uimisesta muistin vauvauinnin! Olemme miehen kanssa aina silloin tällöin miettineet, että se voisi olla mukava koko perheen harrastus. (Tai no kissat varmaan ihan mielellään jäävätkin tuollaiselta reissulta kotiin…). Olisi huippua lukea teidän vauvauintikokemuksistanne, jos teillä sellaisia on! Minkä ikäisenä aloititte, miten sujui, miten vauva reagoi, miltä sukeltaminen tuntui vai pääsittekö sinne asti ja mitä vain mieleen juolahtaakaan kertoa! Onko mahdollisesti jotain, mitä olisi ainakin hyvä huomioida?

00

En ole vielä selvitellyt Kokkolan vauvauintiaikatauluja sen tarkemmin, mutta varmasti pian pitäisi paikka varata, jos sinne aiomme, sillä taitavat olla melkoisen suosittuja! Epäröintiä aiheuttaa lähinnä se, että poikamme on kovin aamu-uninen ja kaikki menot ennen klo 10 tuntuvat hieman vastahakoiselta ajatukselta… Mutta jospas tuo rytmi muuttuisi pikkuhiljaa, nykyään kun käydään yöunillekin jo klo 22 aiemman klo 23 sijaan! Mutta nyt saunailtaa viettämään ja teidän kommenttejanne odottelemaan!

 

Comments

 1. Jenni
  13.9.2014 / 20:59

  Me päästiin 8kk pojan kanssa aloittamaan vasta viime viikolla, kun priimaiässä 3-kuisena paikallinen uimahalli meni remonttiin ja heidän väliaikaisryhmät olivat vielä tavallistakin ruuhkaa pahemmassa tukkeessa. Nyt remonttijärjestelyt olivat ilmeisesti vähän verottaneet asiakaskuntaa kun tilaa oli roimasti, hyvä meille!

  Sikäli harmittaa että päästiin näin myöhään aloittamaan, kun sukellusrefleksi saattaa olla poikaseltamme jo hävinnyt. Sen voi kuulemma tosin opettaa vielä tahdonalaisestikin. Hyviä puolia sen sijaan oli se, että poika jaksoi uintia selvästi pienempiään paremmin, ja häntä pystyy jo käsittelemään reippaammin ottein kun on napakampi ja jäntevämpi kuin pienet uimatoverinsa. Ei siis mielestäni mitään hätää vaikka uimaan ei heti 3kk iässä pääsisikään, hyvin näytti sujuvan myös tälleen vanhemmalla iällä! :) ja hauskaa oli koko porukalla.

  Suihkut ja pukemisetkin menivät helpommin kuin mitä olin etukäteen uumoillut, miksiköhän sitä pitää edes etukäteen pähkäillä että mihin minä sitten sen vauvan laitan ja kaikkea.. Meillä oli ainakin ennen uintipäivää infotilaisuus jossa kerrottiin sopivista uikkareista, veden lämpötilaan totuttelemisesta, miten toimitaan ennen altaaseen menoa ym. Kivaa puuhaa koko perheelle, ja voi miten hyvin päikkärit maistuivat pojulle polskuttelun jälkeen!

 2. PipSa
  13.9.2014 / 21:05

  Me ollaan käyty jo esikoisen kanssa vauvauinnissa ja hänestä on tullut aivan mahoton vesipeto. Suosittellen siis lämpimästi. Eriasia sitten, että vieläkö pääsette mukaan. Vauvauinnit nimittäin starttasi tänään ja infossa mielestäni sanottiin, että ryhmät olis täynnä. Toki peruutuksiakin voi tulla. Mut kannattaa olla pian yhteyksissä. Vauvauinninhan voi aloittaa 3kk iässä ja ennen kuin se sukellusrefleksi loppuu. Toivottavasti tytöstäkin tulee yhtä innokas uimari kuin isoveljensä :)

  • 14.9.2014 / 20:31

   Voi voi, saapa nähdä päästäänkö mukaan! Mutta tuossa tulikin hyvä vinkki Kannuksesta, täytyy miettiä sitäkin :).

 3. 13.9.2014 / 21:38

  Kurkkaahan myös Kannuksen uusitun uimahallin vauvauinti-info niiden sivuilta netistä. Siellä oli pitkä pätkä kaikenlaista tietoa…ja voisin kuvitella, että sinne ei ehkä olisi ihan niiiiin valtavaa ryntäystä kuin tuonne Kokkolan uimahalliin on ainakin jossakin vaiheessa ollut..Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta yleensä ne vanhemmat, jotka itse nauttivat vedestä/uimisesta, nauttivat myös vauvauinnista, kuten myös vauva.. =) Ei muuta kuin kokeilemaan!

 4. Hanna
  13.9.2014 / 21:41

  Me aloitettiin vauvauinti heti pojan täytettyä kolme kuukautta. Oli muuten tarkkaa tuon aloituksen kanssa, kun eka kerta oli siten, että poika oli muutamaa päivää vaille sen kolme kuukautta niin ei saatu aloittaa kun vasta toisella kerralla, kun se vaadittu ikä oli saavutettu :) Meillä on kyllä poitsu tykännyt alusta asti. Ei ole itkeny kertaakaan tai muutenkaan kiukutellut. Vedessä on kuin mikäkin vesipeto, räiskyttää vettä käsillään ja potkii vauhtia jaloillaan :) Sukellukset meillä alkoi ihan vaan sillä, että ämpäristä kaadettin vettä päähän ja sitten muutamien uintikertojen jälkeen päästiin jo ihan oikeasti sukeltamaan. Niin vaan sukellusrefleksi toimii ja ollaan selvitty ilman minkäänlaista kakomista :) Puolituntinen hujahtaa kyllä niin vauhdilla.

  Meillä oli keväällä uintivuoro aamulla klo 8. Se oli aika tuskaa, kun poitsu piti herättää syömään puoli seiskan aikaan. Suositus on, että vähintään tuntia aikaisemmin pitäisi syödä puklujen välttämiseksi. Nyt sentään vuoro on vasta puol kympiltä :)

  Suosittelen kyllä uintia. On kivaa yhteistä tekemistä ja on kiva katsoa, kun vauvakin nauttii :)

  Jos päätätte mennä niin voin kertoa sitten, miten me ollaan uimahallissa toimittu. Josko siitä jotain vinkkejä saisitte :)

  • 14.9.2014 / 20:35

   Voi, kuulostaa ihanalta! Voisin hyvin kuvitella, että meidänkin poitsu nauttisi suunnattomasti vedestä. Kylpyammeessakin nykyään jo sellaista roiskimista että alta pois! Voi apua, tuollainen klo 8 aloitus olisi meille kyllä mahdottomuus aikaisten etukäteisvalmistelujenkin vuoksi…

 5. 13.9.2014 / 23:11

  Voi ei, melkein kuin olis omaa tytsyä kattonu! On jotenkin niin samanoloinen vaava =D Samanlainen hyppyrinenu ja palloposket, silmäluometkin ja tuo ihana virne <3 Mistäpäin ootte muuten kotosin? Tuli vaan mieleen ettei oo jtn kaukaista sukulaisuutta xD Meillä ei ole kokemusta vauvauinneista, eikä olla menossakaan, mulla jotenkin ahistaa ne kaikki pöpöt…neuroottinen heh xD

  • 14.9.2014 / 20:37

   :D Ihan Kokkolasta! Katsoin teidän typyn kuvaa, söpöliini! <3 Samanlaiset mantelisilmät oli hänellä kuin mun sydänkäpyselläni :). Tosin tuossa kuvassa, jossa poitsulla turkoosi myssy, ei näytä yhtään itseltään :D.

   • 19.9.2014 / 12:35

    Anoppi on Ylivieskasta Taluskylältä, että ei hirveen kaukana Kokkolasta =D Eniten just onki mun mielestä anopin näköä neitissä =)

 6. Susanna
  14.9.2014 / 15:34

  Hei! Aloitimme vauvauinnin huhtikuun lopussa, kun poitsu täytti 3kk:tta. Alusta asti hän on tykännyt uimisesta. Kesä-heinäkuun taukokaan ei muuttanut tilannetta, vaan nyt uinnin taas jatkuttua into ja pärske tuntuu vain lisääntyneen

 7. Nannu
  14.9.2014 / 21:28

  Hei!

  Olen käynyt kolmen lapsen kanssa vuorollaan vauvauinnissa ja hyviä kokemuksia on ollut jokaisen kohdalla. Aloitimme aikanaan uinnit uintijärjestäjän ohjeen mukaan vasta vauvan ollessa 4kk:n iässä. (Monissa paikoissa aloitetaan 3kk:n iässä.) Vauvan kehitys on kuulemma motorisesti sopivampi silloin ja muutenkin hieman vanhemmat jaksaa paremmin olla mukana altaassa. Onhan se vähän säätöä aina hallilla pesujen kanssa ja etukäteenkin ruokailujen ajoittamisen kanssa, mutta kun ymmärtää ne osaksi mieluisaa uintikokemusta kaikille vauvauimareille, niin nekin rutiinit tekee mielellään. Sukeltamisharjoituksia aloitettiin jo toisella uintikerralla juurikin kannulla vettä kasvoille kaatamalla. Hienosti vauvat oppii ajan kanssa sukeltamisen alun refleksisukelluksesta opituksi sukellukseksi, eivätkä ole moksiskaan vedestä.

  Mielestäni vauvauinti on ollut hauska koko perheen yhteinen harrastus. Lisäksi vauvojen liikunnallinen kehitys ja kehon hahmotus on ollut vauvauinnin ansiosta sujuvaa ja nopeaa. Uimataitokin on tullut varhain nelivuotiaana. Suosittelen vauvauintia!

 8. Minna
  14.9.2014 / 21:42

  Ihanaa touhua! :) Molempien lasten kanssa aloitettiin 3 kk iässä ja nyt ollaan sit paikallisen uimaseuran ryhmissä. :) Suosittelen lämpimästi ja ne aikaiset aamut kannattaa, ikinä ei oo lapset niin hyvin nukkuneet kuin vauvauinnin jälkeen! Vinkiksi antaisin sen, että vauvalle kannattaa varata pari pyyhettä mukaan jos sattuu pissavahinko tai muuten kastuu yks pyyhe. Suihkuhuoneeseen voi ottaa turvakaukalon vauvalle, mut kannattaa pistää joku muovitettu frotee sinne pohjalle ettei kastu. :)

  • 16.9.2014 / 10:34

   Kiitti hyvästä vinkistä! Kaikki tuollaiset käytännön vinkit on juurikin hyviä, ettei tarvitse heti siellä ihan huuli pyöreänä häärätä :).

 9. Juska
  15.9.2014 / 18:07

  Suosittelen lämpimästi vauvauintia. Me aloitimme heti 3 kk iässä ja käytiin 4 kk lähes viikottain. Joka kerta ei päästy sukeltamaan, kun hikka iski. Toisen lapsen kanssa vesi elementtinä oli mahdoton ajatus. Suihkussa tai ammeessa pesukin oli itkun paikka. Toki harjoittelimme suihkussa sukellusrefleksiä itsenäisesti. Kokemuksen perusteella lapsi joka kävi vauvauinnin on tänä päivänäkin vesipeto ja tykkää käydä uimassa viikottain. Toinen lapsi huusi vielä koulua aloittaessa altaassa minä hukun vaikka osasikin uida joten kuten. Koko perheen yhteinen harrastus on meillä ollut ja sellaisena jatkuu edelleen.

  • 16.9.2014 / 10:35

   Kuulostaa kivalta! Ja jännä, millaisia eroja tuossakin vauvojen/lasten kohdalla on. Uskoisin, että meidän vauva tykkäisi, kun on kylvyssäkin sellainen roiskija ja nautiskelija :D.

 10. Freja
  22.9.2014 / 15:55

  Meillä ollaan harrastettu vauvauintia 3kk iästä. Kokkolassa ryhmäperhepukuhuone on hyvä vaihtoehto, jos molemmat vanhemmat mukana.Huonopuoli on et ne tilat on ollu aika viileet. Normi pukuhuoneen tilat on lämpimät. Ryhmiä on ollu lauantaisin pitkin päivää. Vaik ei heti ei olis tilaa ryhmissä, niin yhtäkkiä voi ollakin,jos joku vauva lopettaa. Hyvät ohjaajat ollu, et on saanu vauva sukeltaa. :)

 11. Maria
  8.10.2014 / 14:38

  Paljon olisi kommentoitavaa kirjoituksiisi, niin paljon yhtäläisyyksiä mutta otan täältä näitä eniten myös itselle tuttuja asioita.. :)

  Olemme esikoisen (nyt 5 vuotta) aloittaneet vauvauinnin, silloin about kolmekuisena/viisikiloisena. Tykättiin, nautittiin ja sen jälkeen aina nukuttiin hyvin ! Jatkettiin sitä muistaakseni parivuotiaaksi ja sitten vielä käytiin täällä omalla paikkakunnalla taapero/tenavauinnissa kun kyseinen uimaope laajensi tälle paikkakunnalle.

  Nyt aloitettiin tämän viisikuukautisen kanssa kuukausi sitten, ensin niin, että myös vanhempi oli mukana kun halusi päästä näyttämään taitonsa uimaopelle (oppi loppukesästä uimaan noin 3-4 metriä ilman apuja) ja se olikin aika showta. ;) Mutta seur.kerralla menimme vauvan kanssa kaksin (totesimme, että käydään erikseen uimassa molempien kanssa) ja voi jee, tämäkin nauttii tai luulen, että kaikki vauvat ! <3

  Vauvauinnista on ollut hyötyä totisesti. Liputan tätä kaikille ! Vanhempi tosiaan on aina ollut kova vesipeto, en usko että olisi ollut ilman vauvauintia näin. On sinut veden kanssa ja nyt tosiaan sitten alle viisvuotiaana oppi pienen matkan uimaan ilman apuja ! Oli hienoa käydä näyttämässä samalle opelle, että nyt sitten osataan "uida" !

  Iloisia vauvauintihetkiä teille – nauttikaa <3

  Ps. Meillä sellainen vauvaistuin Bumbo uinneissa mukana ja on tosi kätsy mutta yhtä kätsy on kaukalo tai hoitoalusta ja tosiaan pyyhkeitä reilusti mukaan !

  • 8.10.2014 / 18:48

   Kiitos, nautimme! Olipa ihana lukea teidän kokemuksistanne :). Uintitaito on todella tärkeä asia!
   Meidän uimahallissa on perhepukuhuoneita, jossa samassa tilassa suihku, penkki ja hoitopöytä – tosi kätevää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.