Kun tunnelmavalot syttyy

 

Nyt on koittanut se aika vuodesta, kun aamulla mielellään sytyttelee erilaisia tunnelmavaloja – jopa yhdeksältä, kun ei ole enää pimeäkään. Niillä on kovin lämmin vaikutus, sekä mieleen että kehoon.

019

Olen tänä vuonna hieman aiempia vuosia hitaammin liikkeellä: ensimmäiset kausivalot syttyivät kotonamme sunnuntaina. Näistä ensimmäisistä innostuin kyllä niin, että täytyy hommata ainakin yhteen olohuoneen pistorasiaan lisäpaikkoja. Valoja tähän pimeään syksyyn tarvitaan!

Tasolla pieni tuliainen Oulun minilomalta. Tykästyin yllätyksekseni kovasti tuohon ruskeaan lasipulloon! Tuollainen lämpimän ruskean sävyinen sopii vihreää paremmin tähän syksyyn ja alkavaan talveen. Anno-sarjan pullo löytyi Kodin Ykkösestä ja sen sisälle sopivat kivasti pienet valopilkut:

cats

004

Täällä yöt jatkuvat edelleen samalla 4-7 yöherätyksen kaavalla. Kovasti yritämme poissulkutekniikalla tutkia asiaa; mikä kumma saa vauvan heräämään öisin niin monta kertaa jo neljättä viikkoa? Viime yön perusteella voimme melko varmasti poissulkea nälän. Tankkasimme vauvan illalla iltapuurolla, rintamaidolla ja vielä perään korvikkeellakin, nukahti tosi helposti masu selvästi täynnä omaan sänkyynsä selkää hieromalla. Heräsi kuitenkin jo tunnin kuluttua itkien aika voimakkaasti. Tuon jälkeen heräsi vielä kolme kertaa yön aikana; niillä kerroilla itku ei ollut yhtä voimakasta. Rauhoittuu ainoastaan rinnalle. Ei kuitenkaan syö juurikaan, vaan tutittelee. Korvike ei millään kelvannut yöllä, vaan sai rinnasta tarvitsemansa ja nukahti melko pian. Nyt aamulla nukkunut pisimmän pätkän puoli seitsemästä alkaen ja kello on jo kymmenen. Kääntynyt aamupuolella unissaan masulle, olisikohan vatsavaivoja? Lempeää unikoulua emme ole vielä aloittaneet, koska halusin odottaa jonkin aikaa kiinteiden aloituksesta, jos osa herätyksistä johtuukin niistä. Tänään vauva saa viisikuukautisrokotteet, joten nekin ehkä tuovat näihin ah niin levollisiin öihimme omat mausteensa… Toivon erittäin hartaasti että ei, piikittäminen itsessään tuntuu jo niin kurjalta. Tosi monen suosittelema Unihiekkaa etsimässä -kirja on matkalla meille, saapuu ehkä jo tänään – sitä odotellessa! :)

P.S. Illalla, kun vauva oli niin ihanan rauhallisesti nukahtanut omaan sänkyynsä, loppui palohälyttimestämme patterit. Tiedätte varmaan: talon kolme palohälytintä huusivat korviahuumaavasti; flunssainen pääni meinasi oikeasti räjähtää! Mies joutui viemään palohälyttimen autotalliin, sillä piippaus ei todellakaan lakkaa mitään nappia painamalla, sillä hälyttimet ovat myös verkkovirrassa… Tuo on tapahtunut reilun neljän asuinvuoden aikana aiemmin vain kerran ja toisen kerran juuri nyt. Mikä onni, että vauva ei kuitenkaan herännyt, aivan ihme oikeastaan, sen verran kova oli meteli. Pinnasängystä kuului vain syvä huokaus ja uni jatkui, sen vajaan tunnin :).

 

Comments

 1. Jenninoo
  21.10.2014 / 12:17

  Veikkaan kyllä, että teillä tehdään hampaita. Niissä voi oikeasti mennä monta viikkoa, meillä ainakin. Imeminen helpottaa kipuun ja kutinaan suussa ja siksi luultavasti haluaa imee tiuhaan ja herää itkien, johonkin sattuu. Oletteko kokeilleet lääkettä antaa, auttaako yhtään?

  • 21.10.2014 / 12:54

   Jep, tämä olisi kaikista loogisin vaihtoehto ja tähän tulokseen tuli terveydenhoitajakin tänään. Tosi kovasti kuolaa nyt ja koko ajan pitää saada jotain suuhun. Tällainen vaihe oli kolmen kuukauden paikkeillakin, mutta kesti vain muutaman päivän. Nyt kun kestää viikkoja, niin olen ollut aika huuli pyöreänä. Varmuuden vuoksi pyysin tarkistamaan korvatkin, mutta ei onneksi näkynyt mitään normaalista poikkeavaa.
   Yhtenä iltana muistaakseni viime viikolla kokeilimme antaa lääkettä, silloin sillä ei ollut vaikutusta. Tänään annamme uudestaan, jo annettujen rokotteidenkin vuoksi. Voi mun pientä, aivan sydämeen sattuu :'(. Tuntuu niin pahalta, että olen jo unikouluakin miettinyt, jos/kun toinen onkin kipeä :(.
   Kiitos sulle kommentistasi!

 2. Maiju
  21.10.2014 / 12:24

  Kannattaa varautua siihenkin, että heräilyyn ei yksinkertaisesti ole mitään syytä. Mun nyt 7 vuotias poika heräili jatkuvasti aina 2,5 v. ikäiseksi saakka. Ei ollut nälkä, kylmä, vatsavaivoja tms mitään ”näkyvää”, mitä olisi voinut ”korjata”. Ihan kaikki kyllä kokeiltiin, mutta mistään ei ollut apua. Tämän johtopäätöksen olen tehnyt nyt näin vuosia myöhemmin, koska aivan samoilla metodeilla hoidettu, nukutettu ja syötetty tyttö on vastasyntyneestä asti nukkunut yönsä putkeen. Tietysti hänkin on heräillyt silloin tällöin, mutta unenlahjat on ihan toista kun pojalla!

  Mietin lähinnä, että teidän tekemisissä ei siis välttämättä (tai tuskin on) mitään väärää eli teette sitten niin tai näin, niin lopputulos on silti sama eli katkonaiset yöt. Näin se meillä melkein oli. Tosi raskastahan se tietysti on (voit varmaan kuvitella miltä yli kahden vuoden nukkumattomuus tuntui!), mutta ehkä se helpottaa kun voi ajatella, että tämä juttu ei välttämättä ole teidän käsissä.

  Kovasti tsemppiä uniongelmiin, se on todella raskasta aikaa, mutta helpottaa kyllä onneksi joskus!! :)

  • 21.10.2014 / 12:58

   Voi apua, tuo kuulostaa tosi rankalta, aivan hirvittävältä suoraan sanottuna. Jotenkin ei helpota, ainoastaan kauhistuttaa :/ :). Sympatiani sinne, on varmasti ollut aivan mahdottoman rankkaa. Voin vain kuvitella! Heräilikö poikanne ihan vastasyntyneestä saakka? Tämä tuntuu sinänsä hassulta, sillä meidän vauva nukkui hyvin ensimmäiset reilut neljä kuukautta, muutamaa satunnaista yötä lukuunottamatta. Että ajankohdallisesti (4-5kk iässä) sopisi kyllä hampaiden tuloon nämä heräilyt, kun tällä tavalla yhtäkkiä alkoivat.
   Kiitos tsempeistä Maiju! :)

   • Maiju
    21.10.2014 / 13:10

    Sori, ei ollut tarkoitus lannistaa tai pelotella! Lähinnä vaan itse pyöri sellasessa huonommuuden tunteessa silloin, kun oma lapsi ei nukkunut vaikka mitä yritti ja tutut ei oikein tunnistaneet samaa ”ongelmaa”.

    Ihan vauvana hän heräili ihan perus 2-3 krt/yö syömään eli muistelisin, että heräily alkoi kunnolla 8 kk -> kun esim yösyötöistä olisi pitänyt luopua. Tai noihin aikoihin heräily alkoi kunnolla vasta rassaamaan, kun poika söi kiinteitä yms hyvin eli ei ainakaan minkään nälän takia heräillyt. Hän vaan heräili, tyypillisesti 1-3 tunnin välein tai pahimpina öinä jopa 15 min välein!!

    Mutta juuri noita eri kausiahan lapsilla on eli hampaiden tulo ja uusien asioiden oppiminen saattavat häiritä unta. Meidän tytöillä ei kyllä näistäkään mikään vaikuttanut uniin (!!) eli hän on ihan supernukkuja!

    Mun kommentin tarkoitus oli lähinnä siis tuoda esiin se asia, että jotkut lapset vaan nukkuu huonosti ilman mitään syytä. Ja että kannattaa olla itselleen sen suhteen armollinen! Se arki on univajeessa muutenkin tarpeeksi raskasta. Toivottavasti teillä kumminkin on vaan joku vaihe menossa ja unet rauhoittuu pian!

    • 21.10.2014 / 13:16

     Joo ei hätää, ymmärsin mitä ajoit takaa, ei mitään pahoiteltavaa! :)
     Hyvä pitää tämä mielessä, jos alkaa ajatukset pyörimään tuohon suuntaan. Itseään on tosiaan turha syyttää, kun on kaikki keinot kokeiltu. Päivä ja yö kerrallaan eteenpäin vain, parempia unia odotellessa :).

 3. 21.10.2014 / 12:56

  Ihana tuo pullo, mä tykkään myös noista pulloista.

  Nuo yöheräämiiset on vaan niin epäreiluja. ;) Toisilla vauvat nukkuu putkeen 12 h ja itsellä kolmelasta herännyt vähintään kolmekertaa yössä 1,5 vuotta. Pahimmillaan varmaan 15 kertaa yössä heräilty kun on hampaat tai jokin muu vaivannut.
  Nyt kuopus on reilu 1,5 vuotta ja edelleen joku juoksee vessassa 1-3 kertaa yössä tai heräilee muuten vaan.

  • 21.10.2014 / 13:19

   Huh mitä yöheräämisiä teilläkin! :/ Nostan todella hattua, että teillä on huonoista unista huolimatta kolme lasta :).

 4. Emma
  21.10.2014 / 13:08

  Voi teidän unia. :/ syökö poika tuttia? Meillä ei aluksi syönyt ollenkaan mutta kun kiinteät alkoi niin tuttikin rupesi maistumaan. Tästä oli meillä apua. Meillä nukutaan parhaiten myös massulleen. Jos se apu olisikin siinä. :) toivottavasti unet rauhoittuvat pikkuhiljaa.

  • 21.10.2014 / 13:23

   Tutin huoli ensimmäiset 2-3 viikkoa, kunnes hoksasi, että parempaakin on tarjolla… Ollaan kokeiltu monet eri tuttimallit ja -materiaalit: juuei. Lakkasin jo ainakin pari kuukautta sitten tyrkyttämästä, kunnes eilen kokeilin tarjota. Imi jonkin aikaa, mutta otti aina itse pois suusta ja vain höpötteli sille :D. Täytyy vielä yrittää tarjoilla, jos vaikka vahingossa huolisikin. Tutti olisi varmasti öisin oiva apu!

  • 21.10.2014 / 13:24

   Niin ja mietin myös tuota masulla nukkumista, että ehkä pää/ikenet on siinä sellaisessa asennossa, että uni vain maistuu paremmin/hampaat vaivaavat vähemmän/kipua on vähemmän. Vatsavaivojakaan en oikein usko olevan, kun maha on toiminut ihan hienosti kiinteiden aloituksesta huolimatta *koputtaa tarmokkaasti puuta*.

 5. ninni
  21.10.2014 / 13:31

  Meillä vauva tankkasi läheisyyttä vain heräilemällä. Aikansa tuntui hellyttävältä mutta väsymys teki lopulta itsekkääksi ja huijasimme vauvaa tutilla ja päivällä pitämälläni topilla. Pehmolelu poskeen kiinni ja toppi kevyesti kasvoille ja yö meni paremmin :) Toivottavasti löydätte ratkaisun pienen ongelmaan! Äiti sietää usein väsymystä paremmin kuin lapseton, mutta ei rajattomasti kuitenkaan :)

  • 22.10.2014 / 10:51

   Jos vain jokin ratkaisu toimii, kannattaa sitä käyttää!
   Uskon nyt varmasti, että ainakin suurin osa yöheräilyistä on johtunut hampaista. Illalla annoimme särkylääkettä ja yö meni todella hyvin ja vauva nukkui levollisesti <3.

 6. AnnaH
  21.10.2014 / 13:34

  En tiedä nyt lohduttaako tämä, mutta vertaistukea on ainakin tarjolla. Meillä alkoi molemmilla lapsilla yöheräilyt myös tuossa 4-5kk tienoilla. Siihen asti heräsivät yöllä syömään sen normaalin 2-3 kertaa. Herätyksiä oli se 3-10 kertaa yössä. Mekin (erityisesti esikoisen kohdalla) mietittiin päämme puhki syitä heräämisiin. Hampaiden syyksihän on helppo laittaa kaikki epämääräinen kitinä ja heräily ja…=) Heräilyt alkoivat rauhoittua 8-9 kk iässä. Pidettiin toki unikoulut (MLL:n tassuohjeilla) molemmille noin 8 kk iässä, jolloin myös yösyötöt lopetettiin ja lapset siirrettiin omiin huoneisiin samalla rysäyksellä. Ne onnistuivat hyvin ja rauhoittivat tilannetta jonkin verran.

  Näin jälkeenpäin olen miettinyt, että ei sille heräilylle taida yhtä syytä yleensä löytyä, varmaankin moni asia (hampaat, liikkumaan opettelu, läheisyyden kaipuu) on taustalla. Vauvathan käy noin tunnin välein keveämmässä unessa, jotkut vain tässä kohtaa heräävät, eivätkä pysty itse jatkamaan uniaan. Niin, ja ne hampaat tuli molemmille vasta 8-9kk iässä=).

  Kovasti jaksamista, lepää aina kun pystyt, ei sen aina tarvitse tarkoittaa unta. Kotityöt voivat kyllä odottaa=). Ja tuo unikouluaikahan on teillä jo lähellä, ei sen tarvitse tarkoittaa vauvan huudattamista tai yksin jättämistä ollenkaan. Kyllä meilläkin lapset sitten alkoivat nukkua hyvin, tietysti pienten lasten kanssa on edelleen paljon sairasteluja ym., mitkä öitä katkovat, mutta kummasti kaikkeen tottuu.

  • 22.10.2014 / 10:56

   Totta, varmasti moni asia saattaa vaikuttaa joko päällekkäin tai sitten vuorotellen. Meidän vauvalla oli varmasti tiheän imun kausi, kuten viiden kuukauden iässä normaalisti on, ja sitten vedän tuon hammas-kortin :D. Nimittäin viime yönä oli täysin levollinen yö särkylääkkeen ansiosta. Muihin ongelmiin lääke tuskin auttaisi :).
   Unikoulusta meidän kohdallamme kyseeseen tuleekin vain se lempeä versio, jossa lasta ei itketetä yksin ollenkaan. Kiitos kannustuksesta AnnaH!

 7. Eva
  21.10.2014 / 14:19

  Hei!
  Meillä on 5 kk tyttö ja unimeiniki kuullostaa tutulle. Yöt ja päivät nukutaan pätkissä ilman näkyvää syytä. Sain itse eilen vinkiksi tutkia ”silent refluksi” nimistä refluksia netistä. Hiljainen refluksi voi olla jopa kurjempi kun pulauttelu-versio! Voi olla, ettei meillä ole sitäkään, mutta pois sulku- menetelmällä mennään täälläkin..Tsemppiä ja voimia!

  • 22.10.2014 / 10:58

   Tuo viiden kuukauden ikä on kyllä yleinen ikä uniongelmille, sen olen tässä viime viikkoina oppinut! Meillä nyt varmasti suurin ongelma on hampaiden tulo. Toisille vauvoille se on rankempaa kuin toisille ja hampaat tekevät tuloaan viikko- tai jopa kuukausikaupalla.
   Kiitos Eva! Paljon jaksamisia sinullekin!

 8. Nimetön
  21.10.2014 / 18:13

  Meillä 6 kk ikäinen vauva ja erittäin tutulta kuulostaa tuo kirjoittamasi. Meillä yöt tosin huononi 3 kk iässä ja sen jälkeen on ollut yhtä sirkusta jokainen yö. Nälkä tällä ei ole, mutta touhuaa ja mellastaa kaiket yöt. Sätkii, potkii, ryömii, kääntyilee, hihkuu…ihan mitä vain. Hampaat ja liikkeelle lähtö selvästi vaikuttaa negatiivisesti öihin. Jotain unikoulua pitäisi pian aloitella kun ei tämä näin voi jatkua. Jaksamista sinullekin, toivottavasti tilanne vähitellen rauhoittuisi.

  • 22.10.2014 / 11:01

   Voi voi, kuulostaa niin rankalta! Itse mietin, että jos näin jatkuu ja jos ei johtuisikaan hampaista, käyttäisin lääkärillä tutkittavana. Suosittelivat sitä eilen neuvolassakin. Nyt kuitenkin vaikuttaisi siltä, että hampaat ovat noiden kamalien öiden aiheuttajana ainakin meillä. Oletko koittanut antaa vauvalle särkylääkettä? Meillä se auttoi eilen ja yö oli levollinen.
   Voimia sinne!

 9. Nimetön
  22.10.2014 / 17:27

  Mistä toi toinen valosarja on ostettu? (ei pullo juttu) :)

   • Maria
    26.10.2014 / 20:01

    Onko sinun pallovalosarjan väri beige vai valkoinen? Olisiko Happy Lights snowball?

    Kiitos hienosta blogista. Löysin blogisi tänään ensimmäistä kertaa ja ihastuin :)

 10. 22.10.2014 / 17:44

  Hei vaihtakaa vastikemerkkiä! Mitä annatte? Me kokeiltiin esikoiselle aikoinaan NANnia ja hän huusi kuin hyeena. Ei sopinut ei. Vaihdettiin Tutteliin eikä mitään ongelmaa enää. Se voisi johtua tuosta!

  Ja kiitos tuosta pullovinkistä. Mulla on itselläni on ollut iso lasipullo enkä ole keksinyt sille mitään järkevää käyttöä, ollut koristeena mutten ole tohtinut siitä luopua. Nyt sille tuli joku tarkoitus, tänks! :)

  • 23.10.2014 / 12:04

   En usko, että sillä olisi mitään merkitystä. Vauva saa korviketta noin 2dl/kuukausi :). Meillä on ollut käytössä alkuun Tuuti-merkkinen korvike, mutta kolmeviikkoisesta lähtien NAN HA1 (sama mikä lastenosastolla oli, emme enää halunneet vaihtaa, koska maha oli jo niin koetuksella, joten jäimme tuohon). Mutta tosiaan se käyttö on niin minimaalista ja täysin satunnaista, että en usko sen vaikuttavan millään lailla.
   Voi miten kiva kuulla, että sain jaettua jonkin sisustusvinkin pitkästä aikaa :D. Kiva että kerroit Mari! <3

   • Mari
    23.10.2014 / 22:25

    Ai sen käyttö on niiiiin vähäistä! :D No ei se ehkä sitten siitä johdu. ;) Mun täytyy ottaa jossain vaiheessa kuvaa tuosta mun valopullosta, mutta en jaksa nyt. Käys kurkkaan uus teksti, kyllä meilläkin on monenmoista. :D

     • Mari
      24.10.2014 / 20:38

      Sensuroin sitä hieman. Mua rupes jo itseä naurattamaan kun runosuoni kukki ja huumori lensi. You know mitä enemmän imetät, sitä enemmän… :D Kyllä siinä vielä tekstiä on silti jäljellä. :)

 11. Nanna
  24.10.2014 / 08:12

  Meillä on niin sama tilanne taas näitten heräilyjen kanssa. Sinällään ihanaa huomata, ettei meidän neiti ole ainoa aktiiviheräilijä :D

  Oon huomannut, kuten joku aiemmin mainitsikin, että kun heittää oman topin tms. ihoa vasten olleen vaatteen vauvan viereen, hän nukkuu paremmin. Useimmiten se vaate löytyy jossain vaiheessa yötä vauavan nyrkistä ja/tai suusta. Neuvolasta sain myös ohjeeksi vaihtaa maito veteen. Ajatuksena, että veden takia ei kannata herätä. No se ei toimi meillä. Toivoin, että ekan hampaan puhkeaminen saisi tilanteen helpottamaan, mutta ei.

  Onneksi voi rättiväsyeenä lohduttautua sillä, että tämähän on vaan vaihe. Pitkä, epämukava vaihe :D

  • 24.10.2014 / 20:35

   Täytyypäs testata tuota vaatetemppua! Viime yönä testasin sohvatemppua: nukuin itse olohuoneessa ja katsoimme, vaikuttaako vauvaan kun ei maito tuoksu vieressä. Vaikutti siten, että mun tarvi syöttää vain kaksi kertaa. Aika ihanaa, kun sai nukuttua lähes neljän viikon tauon jälkeen.
   Heh, ei kyllä imettäjällä oikein toimi tuo vaihda maito veteen -kikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.