Uusi kaveri: väsymys

Aurinkoista alkanutta viikkoa!

Ette usko miten tänä aamuna ilahduin tuosta auringonpaisteesta. Mieli tuntui heti pirteämmältä! En tiedä mikä on, mutta viikon ajan olen ollut todella väsynyt. Pahimmillaan väsymys oli viime perjantaina, huh, en halua edes muistella! Tuli heti ensimmäisenä mieleen, että nytkö ne vauvavuoden yöheräilyt sitten kostautuu mulle… Sitten aloin pohtimaan, että johtuukohan kaikki siitä, että poika on tässä viime aikoina alkanut lopettelemaan rintamaitoa. Yöimetykset päättyivät silloin reilu kuukausi sitten, sen jälkeen olen imettänyt aamulla, päivällä, alkuillasta ja ennen nukkumaanmenoa. Nyt noista tuntuu kaksi jääneen pois: imetän aamulla ja illalla. (Aamulla hän mieluusti torkkuisi tissi suussa klo 6-8.30 :D.)

020

cats

Pikaisella googlettelulla löysin äsken jotain tuontapaista juttua, sillä imetyksen päättyessä hormonitoiminta muuttuu ja kroppa alkaa palautumaan ns. normitilaan. Onhan se epäilemättä valtava myllerrys, joten kyllähän se väsymyksen selittäisi. Olisi mukava kuulla, onko teillä muilla ollut samankaltaisia oireita havaittavissa? Lisäksi muhun on viime vuosina tuntunut iskevän joku kevätväsymys, joten ehkä nämä on nyt käynnissä samanaikaisesti. Olisi myöskin kiva kuulla tuosta imetyksen lopettamisesta, että miten se teillä tapahtui ja minkä imetyskerran jätitte pois viimeisenä? Itse ajattelen, että se taitaa olla tuo aamuimetys, sillä silloin poika vielä tuntuu rintamaitoa tarvitsevan (tai ainakin haluavan). Ja sen avulla tuntuu unetkin pidentyvän ainakin sinne kahdeksaan ;).

027

Ostin viikonloppuna ensimmäistä kertaa tälle vuodelle tuoreita mansikoita, niitä on vieläkin kaapissa. Taidankin ottaa tähän väliin nyt pientä välipalaa ja sitten lepoa poitsun päiväunien ajan. Energistä viikkoa meille kaikille!

 

Comments

 1. Jenna
  18.5.2015 / 15:11

  Meillä on päivää vajaan 11kk vauvan kanssa nyt melkein sama tilanne. Imetys aamulla 6.00 ja mielellään aina sinne 7.30 tai jopa 8.00 asti :D Juu ihan mukavuussyistä annan syödä aamulla runsaasti kun maistuu enkä jaksa itse nousta vielä kuudelta ylös ja vauvakin on väsynyt.
  Illalla nukahtaa klo 10.30-11.00 vain imetyksen yhteydessä, joten maitoa silloin. Yöllä herää ihanne tilanteessa vain kerran syömään. Päivän imetykset ovat jääneet pikkuhiljaa pois.

  Nyt olen koittanut lisätä soseiden ja puurojen määrää, jotta yöllä ei ainakaan nälkään tarvisi syödä. Toivottavasti yösyötöt jäävät pian meiltäkin pois!
  Meillä jää varmaan viimeisenä pois tuo iltaimetys, koska se tuntuu olevan ainoa keino päästä uneen. Pulloa ei huoli.

  Väsy vaivaa minuakin aika ajoin. Ei onneksi joka päivä. Toivottavasti väsymyksesi helpottaa pian!

  • 18.5.2015 / 20:54

   Meillä toissayönä aikaistui tuo normi 6.30 herätys viiden paikkeille… Silloin en antanut maitoa, vaan rauhoittelin syliin ja nukahti sitten lopulta nukkuen kahdeksaan asti ilman tissutteluja. Olen nimittäin pitänyt rajana tuota aamukuutta: ennen sitä ei maitobaari aukea. Ajattelin, että jos alan tarjoilemaan jo viideltä maitoa, palaamme kohta takaisin yötissutteluihin. Juueikiitos.
   Meillähän yötissuttelut jäi siihen, kun poika oli yhden yön vanhemmillani. Kun ei siellä maitoa yöllä saanut, hyväksyi sen kotonakin melkoisen helposti. En vieläkään meinaa uskoa, että se kävi loppujen lopuksi noin helposti.
   Paljon jaksamisia sinne, Jenna! :)

 2. 18.5.2015 / 15:31

  Ahaaaaa, eli voisi siis olla hormonaalista tää väsy?!! Melkeinpä veikkaisin sitä siksi. Meillä on nyt enää yösyöpöt ja unitissit jäljellä, joskus harvoin tarttee iltapäivästä lohtuväsyimuttelua. Yöimetykset olen jättänyt yhteen, eka heräilyllä saa vettä pullosta ja toisella sit rintaa. Ite olen aatellu eka vierottaa nuista yöimutteluista, sitten päiväunilta ja viimeisenä sen iltaunuttelun. Meillä on peräti kerran neiti nukkunut yön putkeen heräämättä ja kerran kaks heränny vaan kerran. Tänäkin aamuna nukkui puoli kymmeneen asti =D (kahdella yöherätyksellä) Mutta siitä huolimatta itsellä on törkeä väsymys, aattelin tänään alotella rautatabu-kuuria hetkeksi jos siitä olisi vähän apuja. Väsymys on nimittäin sitä luokkaa että menee jo v****uksen puolelle =P Onhan täsä tosiaan vuosi mentykkin pätkäunilla että mikäs ihem se onkaan jos kroppa alkaa vaatimaan huomiota osakseen. =)

  • 18.5.2015 / 20:58

   Erittäin todennäköisesti sitä se on! Itse mietin, että onko mulla yhtäkkiä hemoglobiini laskenut, mutta sitten päädyin tuohon imetyksen lopettelu -väsyyn. Kyllä se tästä meillä kaikilla :).
   Täälläkin on jo nähty sellaisia öitä, kun poitsu ei herätä kertaakaan. Toki itsehän herään siitä huolimatta, eipä sitä heti parissa kuukaudessa opi nukkumaan katkeamattomia yöunia :/.
   Tsemppiä ja jaksamisia!

 3. Elina
  18.5.2015 / 17:47

  Ajankohtainen aihe täälläkin. Mitä olet saanut päivätissin tilalle? Juodaanko teillä maitoa tippamukista? Joko ootte siirtyneet tavalliseen maitoon? Meillä imetystä aamulla, illalla ja ennen molempia unia. Välillä imetin jo vain aamulla ja illalla mutta ei juonut mitään muuta ja vaipat oli niin kuivia että otin päivisinkin taas tissille. Olis kiva lopettaa tulevien kuukausien aikana…

  • 18.5.2015 / 21:05

   Lounaan yhteydessä saa maitoa nokkamukista. Ihan siis normimaitoa, rasvatonta nyt ainakin alkuun (vaikka se suosituskin taitaa olla, taidamme kuitenkin alkaa antamaan pojalle kevytmaitoa). Ei mitenkään erityisesti maidosta vielä pidä, mutta jokunen kulaus menee. Huomenna alan antamaan maitoa myös päivällisellä. Muilla aterioilla menee vielä vettä, kohta korvataan niistäkin osa maidolla. Vettäkin annan kuitenkin, jotta tottuu sitäkin juomaan. Menen tässä maidon juomisessa tosi pikkuhiljaa, ettei yöt mene ihan plörinäksi ja vatsa ehtii tottua. Piimää ajattelin kanssa tarjota tässä joku päivä. Miten teillä on mennyt maitotuotteiden kanssa?
   Vaikka tuntuu välillä, että pojan saama nestemäärä on suht vähäinen, niin vaipat on ihan yhtä märkiä kuin aiemminkin. Siispä en ole ollut tuosta huolissani. Taisi neuvolassakin sanoa, että lapsi kyllä ottaa tarvitsemansa nesteen.
   Mutta siis itse ajattelen, että mieluummin suoraan rintamaidosta normimaitoon ilman mitään korvikevälimuotoja. Nauratti niin tuo viimeinen lauseesi :D. Voi meidän tissitakiaisia! Jep, olisihan se, mutta samalla myös haikeaa! <3

   • Elina
    18.5.2015 / 22:54

    Kirjoitin pitkät pätkät ja sitten kaikki hävisi jonnekin, argh!

    Mutta, siis, kiitos paljon onnitteluista, onnea myös 1-vuotiaalle M:lle, jos en aikaisemmin muistanut onnitellakaan. Teillä oli ollut aivan ihanat synttärijuhlat, niin kauniit koristelut ja heliumpallot oli aivan ihania <3 Samoja 1-ilmapalloja pyörittelin Prismassa mutta jätin hyllyyn kun ajattelin että roikkuvat vain ylösalaisin ilman heliumia. Meidän kemut meni ihan hyvin, itse taisin olla juhlien jälkeen kaikista väsynein, niin paljon taisin taas stressata etukäteen. Mutta nyt onkin puolen vuoden tauko ennen esikoisen synttäreitä joulukuun alussa :D

    A oli flunssassa juuri silloin kun yritin lopettaa päiväimetyksiä joten saattoi johtua siitäkin ettei suostunut juomaan mistään muualta. Tottahan se on että terve lapsi ottaa kyllä nesteen mitä tarvitsee. A juo vettä kyllä Tupperwaren nokkamukista mutta maidosta ei välitä. Tuuti2 A:lla on ollut käytössä puuroissa kokoajan joten maun pitäisi olla jo tuttu. Voisi kokeilla tavallista maitoa. Kevytmaitoa meilläkin on aina juotu, ihmeellisiä nuo suositukset. Tänään 1-vuotisneuvolassa kuulin ääneen ekan kerran sen mihin olen nyt ryhtynyt: taaperoimettäjäksi. Kuulostaa kyllä pahemmalta mitä todellisuudessa on, hih. Tämä on ollut aivan ihanaa aikaa ja niin kaunis ja lämmin muisto jää, eikä vähiten siksi että A taitaa jäädä meidän viimeiseksi vauvaksi. Voisin kuitenkin haluta "esitellä" hänelle vaihtoehtoisia tapoja turvata nesteen ja kalsiumin saanti niin että hän itse voisi jättää tissittelyn sitten kun siltä tuntuu. Maustamatonta jogurttia, raejuustoa ja Oltermannia syödään kyllä ja niistä ei ole mitään oireita tullut. Mitenkäs teillä muutoin ruokailut sujuu? Joko M syö samaa ruokaa mitä te aikuiset? Meidän A syö kyllä sormillaan melkein mitä vain mutta lusikkaruoka on oltava tosi sileää. Keitot on helppoja koska niistä saa riittävän sileitä. Suolaa en ole antanut yhtään ja mausteitakaan en oikeastaan. Taidan olla vähän liiankin varovainen etenijä ruokajutuissa.

    • 19.5.2015 / 18:18

     Juu, molemmat tulivat kuitenkin perille :).
     Kiitokset! Ja voi, muistan kyllä sen juhlaillan väsymyksen. En jaksanut edes saunaan, vaan taisin kellahtaa sohvalle puoli kymmenen maissa ja nukkua siinä pari tuntia :D.
     Meillä juodaan rasvatonta, mutta tuntuu kyllä siltä, että lapselle olisi paras antaa kevytmaitoa (eikä rasvatonta+jotain öljyä, mitä nyt olikaan…). Kaverin lapsi ei myöskään pidä maidosta, mutta piimää juo hyvin. Voisithan testata sitäkin?
     Voi taaperoimettäjät sentään! Höpöhöpö, ei sitä termiä nyt heti tarvitse käyttää :D. Onneksi en kuullut tuota sanaa meidän neuvolassa… Tosin en usko, että enää syksyllä poikaa imetän. Eiköhän tässä nyt pikkuhiljaa siirrytä purkkimaitoihin :D. En olisi muuten itsekään ikinä uskonut, että imetän näin kauan, hahah!
     Ruoka-asioissa siirrytään vähitellen samoihin pöperöihin, mitä me aikuisetkin syömme. Mutta menemme tässäkin ihan hissukseen, omaan tahtiimme. Olen kuullut turhan monia juttuja siitä, miten lapsi on lakannut syömästä, kun on alkanut syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Tuota en halua, joten yritämme siksi siirtyä pikkuhiljaa siten, että korvaamme alkuun vain osia ruuasta meidän ruuillamme. Ihan lapsen tahtiin, jotta ehtii rauhassa totutella ja makustella uusia makuja. Olen myöskin noiden mausteiden kanssa aika varovainen ja se onkin hieman ongelma tuossa siirtymisessä, kun itse kuitenkin maustettua (ei kuitenkaan paljon suolaa sisältävää) ruokaa syön. Mutta ajattelin, että kaikenlaiset keitot on tuossakin mielessä hyviä aloitusruokia!

 4. Sanna
  18.5.2015 / 18:09

  Kun itse lopetin kuopuksen imetyksen, seurasi siitä aivan jär-kyt-tä-vä väsymys. Siis jok ihan käsittämätön kooma, joka kesti muutaman päivän, ehkä max viikon. Sen jälkeen olo oli taas normaali. Kauheita huumeita noi hormonit! :)

 5. Miuku
  18.5.2015 / 22:04

  Kuulostaa aivan liian tutulta! Tosin, meillä on poika ollut sellainen superimuttaja, että puolen vuoden ikään asti oltiin yölläkin vähintään parin tunnin välein tissillä. Eikä unet ole senkään jälkeen ihan ruusuisiksi muuttuneet, edelleen heräillään muutama kerta yössä itkemään, ikää on 10,5kk. Tutilla kyllä rauhoitutaan, mutta itselle se omasta sängystä nousemisen on melkoisen rankkaa ja päivisin onkin pakolla yritettävä jaksaa kaksin pojan kanssa. Hän on vielä sellainen touhottajakin kaiken lisäksi ja opetellaan tällä hetkellä kävelemään ja lisäksi ollaan nyt juuri opittu kiukuttelemaan jos ei saada tahtoa läpi. Kaiken kruunaa se, että olen nyt reilu 6:lla vkolla raskaana ja väsymys on senkin vuoksi vielä ihan mahdotonta. Ei siihen muu auta, kuin yrittäminen, joskus sen on loputtava :D

  • 19.5.2015 / 18:08

   Juu, meillä jatkui tuota erittäin tiheää yöimuttelua aika lailla 11kk ikään asti… Pahimmillaan taisi olla 8 herätystä/yö.
   Täällä on myös tuo oma tahto nostanut vahvasti päätään ja kiukuttelu on tuttua :D. Kyllä ne pienenä aloittaa ♥
   Toivottavasti saat välillä lepoaikojakin! Voimia Miuku! Niin ja onnea odotukseen :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.