Saunan kesäkunnostus

Saunassamme on vaaleat haapalauteet. Saunan seinäpaneelit on myös haapaa, mutta lämpökäsittelyn vuoksi ne on tummemmat. Halusimme vaaleat lauteet, vaikka ne onkin aika arat. Emme ole kuitenkaan mitenkään erityisemmin niitä vuosien mittaan varoneet, mutta ensimmäisinä vuosina niitä tuli aika ahkerasti suojattua erilaisilla värittömillä saunasuojilla. Kirjoittelin joskus viime talvena, että lauteet täytyy nyt kesällä hioa ja suojata uudestaan. Vaaleissa lauteissa näkyy paikoitellen tummentumia sekä istuma- että jalkatasoilla.

Mies hoitaa hiomisen ja sen jälkeen minä käsittelen lauteet Teknoksen Satu Saunavahalla. Tätä tarjottiin minulle testattavaksi blogin kautta eikä ajankohta olisi voinut olla täydellisempi. Saunavahaa oli saatavilla kirkkaana, valkoisena ja tummanharmaana. Hieman jäi kiinnostamaan tuo valkoinen, mutta tällä kertaa valitsimme kuitenkin kirkkaan. Sitten, kun lauteet näyttävät olevan taas uuden käsittelyn tarpeessa, taidamme suojata ne jollain värillisellä vahalla. Saadaan mukavasti vaihtelua samalla! Vielä en osaa sanoa tästä saunavahasta muuta kuin että aika kiva nimi :D – onko teillä kokemusta kyseisestä tuotteesta?

Odottelemme tätä saunan kesäkunnostusta varten sadepäiviä, jolloin tulee hääräiltyä sisällä. Tämän kesän tuntien ei tarvitse kuitenkaan kovin pitkään odotella ennen kuin saamme ryhtyä tuumasta toimeen. Saunavahan on tarkoitus muodostaa lauteisiin vahamainen, likaa ja vettä hylkivä, mutta hengittävä pinta. Lopullinen kalvonmuodostus normaaliolosuhteissa kestää noin kolme viikkoa, jonka jälkeen pinta on saavuttanut lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä. 

saunavaha

Esittelen tässä samalla pari uutukaista, jotka sain jo Iltakymmenen mehuhetki -postauksessani mainitsemastani yhteistyöstä Kaarna Livingin kanssa. Lauteilla näkyvä pellavansävyinen pussukka on merkiltä Studio Ishavet; lähinnä leipäpussitarkoitukseen, sillä pussukassa on myös lämpövuori! Tuoreet sämpylät säilyvät varmasti kivan lämpöisinä. Meillä pussukka on tällä hetkellä kylppärikäytössä säilömässä muutamaa purkkia ja purnukkaa. Tuo Rento-merkin eukalyptuksen tuoksuinen vartalosavi on muuten kiva tuote; kuorii samalla ihoa kevyesti.

Meillä on entuudestaan jo parhaat päivänsä nähnyt laudeharja, mutta se on aivan liian karkea. Niinpä valitsin Kaarna Livingin valikoimasta tuollaisen tosi kätevän muotoisen Sokevan Sampo-laudeharjan. Sillä pääsee hyvin myös lauteiden väleihin eikä tämä harja ole ollenkaan niin kova tai karkea, jotta vahapinta menisi pilalle.

sauna

Tänään saunotaan vielä näillä ”vanhoilla” lauteilla. Koivunoksia hain jo valmiiksi löylyveteen, tuovat niin ihanaa tuoksua ja on sääli nauttia tuosta tuoksusta vain juhannuksena. Näiden kuvien myötä toivottelen teille kivaa lauantai-iltaa!

Comments

 1. mummo
  11.7.2015 / 18:49

  ihanan näköinen saunaesittely ,juuri nyt saunasta tuuleena ajatelin kirjoitta.kerään koivun oksia talveksi pakkasen ja otan siellä ja pistän kuumaan löylyveteen ja ai ai sitä ihana koivun tuoksuista löylyvettä jota heitämme pitikin talvea kiukaalle . ja (joulua),kiva ropsutella vihdalla itsenää, näin olemme tehneet jo monta vuotta ,,sähkösaunaa käyttävät mummo ja pappa ..ps ystävämmekin ovat tykännet ideastamme.

  • 11.7.2015 / 20:57

   Voi kiitos, mukava kuulla! Tiedätkö, olen kuullut tuon vinkin joskus aiemminkin; olikohan yksi tätini joka siitä joskus mainitsi, en ole varma… Mutta tosiaan, tuo on ihan kiva tapa! Tosin joulusaunaan en koivuntuoksua huoli, jouluiseen tunnelmaan ja joulusaunaan kuuluvat muut asiat :). Ihanaa, enää viisi kuukautta ♥ :D

 2. Mirka
  11.7.2015 / 22:07

  Hei,

  Käsittelin saunamme paneelit valkoisella vahalla noin vuosi sitten. Tosi kiva oli hetken, mutta meillä ei ole selkänojia ja miehen paikalla onkin nykyisin ihan selkeät tummat jäljet selän kohdalla. :( Eivät lähde pesussa pois.. Harmittaa aikalailla, sillä ei ollut mikään helppo juttu käsitellä koko saunaa sillä – sain hommaan kulumaan 7 tuntia! :D En siis itse käsittelisi lauteita valkoiseksi, vaikka kauniitahan ne valkoiset lauteet ovat! :)

  • 12.7.2015 / 20:36

   Oi oi, ei hyvä! Voin vain kuvitella miten arat valkoiset lauteet on, kun tuollaiset vaaleatkin on jo aika arat. Kiva että kerroit kokemuksianne! :)

 3. 12.7.2015 / 08:48

  Onpa ihania saunakuvia! Tekisi mieli lähteä lämmittämään saunaa jo näin heti aamusta ;)

  Hei ja nyt tulee kysymys, joka menee aiheesta ohi kyllä niin paljon, että…Mutta teidän 1-vuotispotkuauto! Meillä ne kauan odotetut 1-vuotissyntymäpäivät koittavat vihdoin ensikuussa ja potkuauto olisi edelleen lahjalistalla ykkösenä. Nyt olisikin kiva kuulla, miten päädyitte Magnin potkuautoon? Oliko erona ulkonäkö, tekninen seikka vai ihan joku muu? Olin ajatellut sitä Vilacin potkuautoa, mutta kun näin teidän Magnin niin en osaakkaan enää päättää kumpi. Käyttökokemuksiakin olisi kiva kuulla! :)

  • 12.7.2015 / 20:39

   Kiitti! :)
   Ajattele, teilläkin poika kohta yksivuotias! Hurjaa vauhtia aika mennyt! Vilacin auto on sellainen vanhahtava eikä sen valkoinen ole kovin valkoinen (lähinnä kermansävyinen), joten se taisi olla suurin tekijä. Oli myöskin kiva ostaa auto täältä paikallisesta putiikista ja heillä oli ainoastaan noita Magnin autoja :). Kirjoitin tämänpäiväiseen postaukseen ettei poika vielä yletä auton kyydistä maata potkimaan; olin niin väärässä! Kasvanut taas yhtäkkiä ja hienosti kulkee jo tuollakin autolla :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.