Vinkkejä kameran hankintaan

Saan aina silloin tällöin kysymyksiä, mikä olisi hyvä järjestelmäkamera; mikä kamera kannattaisi hankkia? Tuohonhan on aika vaikea vastata ihan tuosta noin vain, sillä se riippuu niin monesta seikasta. Mitä ja millaisissa olosuhteissa aikoo kuvata, kuinka paljon kuvaa, kulkeeko kamera usein mukana eli minkäkokoinen kamera olisi järkevä hankkia jne. Budjetista nyt puhumattakaan. Itse kuitenkin sanoisin, että ei ehkä kannata ostaa sitä edullisinta vaihtoehtoa, vaan säästää vaikka hieman kauemman aikaa rahaa, jotta saa heti hieman paremman kameran. Nimittäin usein nälkä kasvaa syödessä ja tässä touhussa ehkä nopeastikin, jolloin sinulla on äkkiä uuden kameran hankinta edessä… Mutta näihin yksityiskohtiin sen kummemmin kantaa ottamatta voin kertoa hieman omista kameroistani.

Eniten olen kuvannut Canonin järjestelmäkamerallani. Ostin sen noin nelisen vuotta sitten. Kamera on Canon EOS 550D. Oikein hyvä kamera mielestäni; toki tuon jälkeenkin on tullut jo useita uusia malleja samasta sarjasta. En kuitenkaan usko, että saman sarjan kameroilla olisi mitään todella ratkaisevia eroja. Erot tulevat lähinnä sarjojen välillä: kymppisarja, satassarja (esim. 6D on täysin eritasoinen kamera kuin 60D ja 600D) jne.. Toki tähän liittyy sellainen nollapeli eli jos nollia puuttuu kameran mallista, niin ne löytyvät sitten kameran hintalapusta, heh heh!

canon

Objektiiveilla voi vaikuttaa valokuvaamiseen paljon. Usein objektiivilla on jopa suurempi merkitys kuin kameran rungolla. Kameran mukana tulee yleensä perusobjektiivi, joka onkin ihan hyvä ns. perusvalokuvaamiseen. Sillä varmasti pääsee hyvään alkuun, mutta kuten sanoin, usein nälkä kasvaa syödessä ja jossain vaiheessa kamerallaan haluaa ehkä hieman monipuolisempia kuvia. Perusobjektiivilla otetut kuvat saattavat alkaa ajan myötä näyttämään tylsiltä. Kameran omat asetukset ovat rajalliset eli niillä ei saa aikaiseksi kaikkea mahdollista, mutta objektiivin vaihtamisella saa kuviin taas ihan erilaista monipuolisuutta. Objektiivin valinnassa kannattaa aina huomioida se, millaisia kuvia sillä on tarkoitus ottaa ja valita objektiivi sen mukaan; ei toisinpäin. Tämän vuoksi tähän ei ole olemassa mitään yhtä ainoaa pätevää vinkkiä: joku kuvaa eniten ulkona ja joku sisätiloissa. Joku kaipailee makrolinssiä, joku laajakulmaa, joku teleobjektiivia jne.

Itse kaipasin kamerani peruslinssin lisäksi valovoimaista objektiivia (eli suuren aukon objektiivia). Niinpä hankin kameraani Sigman 30mm f/1.4 -objektiivin, jonka saa tällä hetkellä hieman alle 300 eurolla; itse maksoin siitä aikoinaan lähes 400 euroa. On kuitenkin ollut jokaisen euron arvoinen, niin kiva objektiivi on kyseessä! Ja tässä todellakin riittää valovoimaa aina f/1.4 aukkoon asti. Hieman huokeampi vaihtoehto tuolle voisi olla esim. Canonin 50mm f/1.8 (hinta tällä hetkellä reilun satasen). Tuokin on oikein valovoimainen objektiivi, suurin ero noissa kahdessa on oikeastaan polttoväleissä. Myös Nikoniin saa vastaavanlaisia objektiiveja, kuten nyt varmasti ihan mihin tahansa muuhunkin järjestelmäkameraan.

235

Indiedaysin ja Olympuksen taannoisessa yhteistyössä pääsin testailemaan elämäni ensimmäistä kertaa Olympuksen järjestelmäkameraa, tarkalleen ottaen Olympus PEN E-PL7 -kameraa. Ajattelin nyt kirjoitella tästä kamerasta hieman enemmän, kun ahkeraa käyttöä on takana kohta kaksi kuukautta. Aivan ensimmäisenä ominaisuutena kamerassa viehätti sen pieni koko (sekä kaunis ulkomuoto :)), siis jo ennen kuin sain sen käteeni. Hirmuisen kätevä kantaa mukana, sillä pienen lapsen kanssa sitä tavaraa on ihan riittävästi mukana muutenkin. Olen aivan supertyytyväinen tähän uutukaiseeni! Olen useaan otteeseen hehkuttanut miehelle kameran kuvanlaatua ja tulipa kerran jopa tokaistua, että taidan myydä Canonini pois. Mies kuitenkin vastusteli sanoen, että pitäähän sulla olla välineitä. Ja totta, en ole luopumassa Canonistani. Ennen Olympuksen saapumista olin jopa miettinyt Canonin päivittämistä raskaampaan sarjaan, mutta se saa nyt jäädä. Ehkä vielä joskus tulevaisuudessa kuitenkin, eipä sitä koskaan tiedä! Mutta annetaan Canonin jatkaa vielä kesälomailuaan, sillä tämä Olympus tuntuu nyt ihan ykköseltä enkä voi tarpeeksi intoilla tuota kameran pientä kokoa. Pieneen käteeni just hyvä ja miten vaivatonta onkaan kantaa sitä mukana vaikka ja minne (pojan trikoopipon sisällä :D)!

Kameran kuvanlaatu on mielestäni erittäin hyvä. Kuvat ovat tarkkoja ja värit toistuvat upeina. Tässä tulee nyt yksi ero Canoniini: tällä Olympuksella, vaikka otan miten valovoimaisia kuvia, värit eivät tunnu haalistuvan. Yleensähän nimittäin, kun valotusta lisää, värit saattavat haalistua valoisuuden lisäyksen myötä. Ei kuitenkaan tässä ja siitä olen ollut hämmästynyt! Ja erittäin positiivisesti yllättynyt! En tiedä olenko sitten tehnyt vanhalla kamerallani jotain väärin, mutta ihan samalla M-ohjelmalla kuvaan aina ja näin ollen ihan samoja asetuksiakin kameroissa säätelen.

231

Sain Olympuksen kamerani mukana todella laadukkaan ja valovoimaisen objektiivin. Jos se ei olisi tullut kameran mukana, olisin ostanut sen jälkikäteen. Kyseessä on M.ZUIKO DIGITAL 25mm f/1.8. Ei siis mitenkään radikaalisti eroa Canonin Sigma-objektiiviini nähden, joten voisikin sanoa, että nämä tällaiset valovoimaiset objektiivit on ehdottomasti lemppareitani. Tässäkin makuasia ratkaisee: toinen tykkää oikein valovoimaisista kuvista (kuten minä) ja toinen ei. Eli objektiivin hankintaa kannattaa miettiä siltäkin kantilta.

Seuraavaksi objektiivikseni haaveilen jotain hieman laajakulmaisempaa versiota, mutta alustavasti kun olen hintoja tiiraillut, ei tonni tuohon hankintaan näyttäisi riittävän… Joten ihan heti en ole tuota haavettani toteuttamassa; sen verran isoja hankintoja on jo tänä vuonna tullut tehtyä ja vuoden puoliväli on vasta nipin napin ylitetty! Toki otan jo nyt ilomielin vastaan suosituksia laajakulmaobjektiiveista, joten jos niitä löytyy, niin ei muuta kuin näpyttelemään! :)

Toivottavasti tästä postauksesta sai irti edes jotain vinkkiä näitä asioita pohtiville ja toki lisää saa kysyä, jos mielessä jotain pyörii!

Comments

 1. 14.7.2015 / 00:47

  Tuli hyvinkin hyödyllistä tietoa, Kiitos :) Nyt on niin moni hehkutellut Olympuksia viime aikoina, että on varmaan pakko käydä liikkeessä testaamassa! Näppärä koko kiinnostaa laadukkaiden kuvien lisäksi :)Kameraa tulee kuitenkin raahattua mukana joka paikkaan…

  Iloa uuteen viikkoon <3

 2. 14.7.2015 / 03:33

  Kiitos vinkeistä! Olen itse katsellut noita Olympuksen kameroita juuri tuon koon takia – en vain jaksa Nikonin järkkäriäni mukanani kannella ja kuvathan ovat sitten mitä ovat.
  Noiden Olympuksen mallien välillä olen arponut – ja taidan arpoa vieläkin. Kun tuo sinun kamerasi tuntuu hyvältä vaihtoehdolta – ja kun tuntuu kelvolta vempaimelta myös OLYMPUS OM-D E-M10, josta Sisustusunelmia juuri kirjoitteli. Kyllä tästä vähemmästäkin sormi nenään menee;)

  • 14.7.2015 / 14:24

   Ole hyvä! Varmasti oikein hyviä vaihtoehtoja nuo molemmat eli päädyt sitten kumpaan tahansa, ei varmaankaan tarvitse pettyä. Itselläni oli mahdollisuus valita noista kahdesta ja valitsin tämän, mutta käyttökokemusta tuosta toisesta minulla ei ole. Kannattaa lukea vielä tarkempia tietoja Olympuksen sivuilta, jos se auttaisi päätöksenteossa ja jos mahdollista, käydä liikkeessä testailemassa ja sovittelemassa eri malleja :).
   http://www.olympus.fi/site/fi/c/cameras/

 3. Sappa
  14.7.2015 / 08:43

  Helou! Osaatko suositella hyvää ja edullista laajakulmaobjektiivia Canonin EOS 100D kameraan (lähes sama kuin 700D)? :)

  • 14.7.2015 / 14:26

   Helou helou! Voih, tuohon kaipailen juuri itsekin vinkkejä, kuten postaukseen kirjoittelin, joten en valitettavasti osaa antaa sinulle vinkkejä :/. Hinnat näyttävät näissä lähes poikkeuksetta pyörivän 1000-2000 euron paikkeilla.

 4. T
  14.7.2015 / 15:17

  Hei, olipa kiva postaus, itse suosittelisin valovoimaista, aika laajaa, vakaajallista Tamron af 15-30mm f/2.8 di vc usd -objektiivia, se sopii sitten jatkossa täyskennoonkin. Oma unelmani on Canon EF 14mm f/2.8 L USM II, mutta hinta on aika suuri este hankinnalle, ainakin itselläni ;) Sappa kysyi tuossa yllä suositusta croppikennoon, eli edullinen ja tosi laaja linssi on esim. Canon 10-18mm IS STM, siinä on myös vakaaja. Kuvauksellista kesää!
  -tuisku

 5. 15.7.2015 / 07:35

  Kiitos kovasti tästä postauksesta, se sattui juuri sopivaan hetkeen! Ennen blogin perustamista tuli kuvailtua todella vähän, ja nyt kamera kulkee jo mukanani joka paikkaan.. Tuo olympuksen kamera on kiinnostanut siitä syystä itseänikin, ja nyt täytyy ehkä päästä sitä johonkon hypistelemään ja testaamaan tämän postauksesi innoittamana :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.