Arkinen koti

Meillä saa leikkiä olohuoneessa. Oikeastaan missä huoneessa tahansa. Vaikka se tarkoittaakin sitä, että kotona vallitsee aina jonkinmoinen epäjärjestys ja leluihin kompastuu päivittäin. Iltaisin lelut kuitenkin kerätään paikoilleen. Poika ei vielä näin pienenä siivoamiseen osallistu, mutta haaveena olisi opettaa hänet siivoamaan leikit pois ennen nukkumaanmenoa. Oma huone on asia erikseen, mutta toki sielläkin olisi hyvä joskus siivota :D. Minkälaista rajaa ja sääntöjä teillä on lelujen ja leikkien suhteen?

066

Meidän olohuoneesta löytyy kaksi lelukassia, ovat olleet siellä alusta asti. Ehkä leluista voisi suurimman osan viedä jo pojan huoneen puolelle ja käydä niitä muutenkin läpi: vauvalelut varastoon jne.

Kirjat ovat nyt kovin mielenkiintoisia ja niistä opitaan nopeasti vaikka ja mitä. Ruokailuista ei tule mitään, jos ei samalla saa selailla kirjaa. 

065

055

Nyt sitä vasta huomaa, kuinka helppoa olikin siivota ennen lasta. Kuinka nopeasti ja vähällä vaivalla tuli siistiä! Nyt leluja tuntuu olevan ihan joka paikassa, sohvakin on melkoinen lelujemmari. Ja miten hankalaa onkaan siivota, kun toisessa jalassa roikkuu noin 11 kilon paino. Ja noita leluja kun saa kerätä päivittäin sieltä sun täältä; usein niitä tulee noukittua ja kerättyä lelukasseihin useita kertoja päivässä. Onko siinäkään juuri järkeä, mietin usein… Sitten samalla muistuu mieleeni nämä viisaat sanat, joihin joskus viime vuonna törmäsin (olikohan se joku kyltti?). Näiden ansiosta muistaa sen olennaisen ja onpa täällä taas sotkuista -ajatukset muuttuvat kaikista vähäpätöisimmiksi.
Tulee kyllä vähän tippa silmään tuosta ♥

”Enjoy the moments now. Before you know it, the house will be (too) clean, the rooms will be (too) empty and the halls will be (too) quiet. ”

Comments

 1. EmiliaMaria
  17.8.2015 / 15:01

  Meillä kerätään iltaisin lelut kasaan ennen iltatoimien aloittamista. Tyttö on joka kerta mukana asiassa, tosin yleensä purkaa sitä lelulaatikkoa kuin että auttaisi… Mutta joskus se siisteyskasvatus on aloitettava ja uskon että tämä kantaa hedelmää.

 2. Nimetön
  17.8.2015 / 18:56

  Meillä koko taloon saa vapaasti levittää lelut ja leikit. Ja huonekalut saa toimia majojen tukipilareina. Päivisin siis koko huusholli on enemmän tai vähemmän kuin lentoon lähdössä. ;) Keittiön pöytäkin on monesti esikoisen värityskirjoja sun muita täynnä. (Toki ruokailujen ajaksi kerätään pois tieltä). Tykkään siitä, että lapset on lähellä leikkimässä ja puuhailemassa, eikä omissa huoneissaan. Toki vanhempi lapsista joskus leikkii yksin omassa huoneessaan omasta tahdostaan, kun ikää alkaa olemaan enemmän. Ei aina siskoa pikkuveljen seura kiinnosta.. :D
  Illaksi lelut kerätään pois ja vanhempi lapsista yleensä siivoaa oman huoneen lelut. Toki joskus joku maja tms. leikki voidaan jättää, jos tyttö niin tahtoo. Voi sitten heti aamulla jatkaa kesken jäänyttä leikkiään. :)

  • Johanna
   18.8.2015 / 16:11

   Hups, oli näköjään jäänyt kirjoittaja pois kokonaan kommentista. Mutta siis Johannan kommentti oli äskeinen. :)

  • 18.8.2015 / 21:57

   Voi, sitä majavaihetta odotellessa! :D
   Kuulostaa hyvältä teidän toimintatavat ja se on hyväkin, että viihtyy ja osaa leikkiä joskus myös yksinään omassa huoneessaan.

 3. Mintsu
  17.8.2015 / 20:29

  Pienempänä, alle 4v, leikit levisi kyllä pitkin asuntoa (ja meinaa ne nytkin) mutta nyt kun esikoinen on jo 6v niin kannustan etupäässä leikkimään omassa huoneessaan tai siskon huoneessa (sisko 4v). Taaperon leikkejä tuskin onnistuukaan eristämään tiettyyn huoneeseen, kyllä sitä ollaan siellä missä muutkin on :) Kuitenkin nyt isompana on asia jo vähän eri kun on kaksi reilua lastenhuonetta ihan leikkimistä varten eikä leikkeihinkään enää äitiä kaivata. Lelut kerätään yhdessä tai lapset keräävät joka ilta ennen nukkumaanmenoa ne pois ellei ole jotain sellaista mitä eivät halua purkaa.

  • 18.8.2015 / 22:02

   Just noin! Toivon, että saan pojan opetettua myös siivouspuuhiin ;). Parin vuoden ikäiseltä en sellaista vielä odota, mutta 3-4-vuotias osaa jo hyvinkin siivota omat leikkinsä pois. Tosin useinhan poikia saa hieman enemmän patistaa kuin omatoimisempia tyttöjä, näin ainakin omassa tuttavapiirissäni :).

 4. Mamise
  17.8.2015 / 21:33

  Meilläkin saa leikkiä koko talossa, mutta aina iltaisin lelut siivotaan yhdessä omille paikoilleen. Kuuluu meidän iltarutiineihin. 4,5-vuotias siivoaa ajoittain jo melko itsenäisesti ja 1,5-vuotiaskin alkaa innokkaasti hommiin kun sanotaan että nyt on aika kerätä lelut pois.

  • 18.8.2015 / 22:05

   Ihana kuulla, että noin pienikin jo osallistuu! Meillä on pojan kanssa joskus sellainen ”leikki”, että kerätäänkö nyt nämä palikat tähän laatikkoon. Joskus huvittaa kerätä, joskus ei :D

 5. Äippä
  17.8.2015 / 22:12

  Voi että, hän on suloinen :) tomerana tutkiskelee lelujaan – ja kello kädessä :)

 6. 18.8.2015 / 07:29

  Meilläkin leikitään vapaasti ympäri taloa! Eniten ehkä leikit kuitenkin suuntautuvat olohuoneeseen ja poikien omaan huoneeseen. Koko päivän keräilen pikkuhiljaa leluja kokoon siinä kuitenkaan onnistumatta kun ne sekuntissa taas leviävät. Nyt on joku levittämisvaihe :D Duplotkin vain leviävät lattialle rakentamisen sijaan, varsinkin pienemmällä :D Illan päätteeksi kuitenkin siivotaan lelut yhdessä, yksi kori olohuoneeseen ja loput ovat säilössä omassa huoneessa. Lapsetkin ovat tottuneet siihen että lelut siivotaan ennen nukkumaanmenoa ettei niihin tarvitse yöllä sitten kompuroida :)

  • 18.8.2015 / 22:07

   Usein kun kerään lelut johonkin laatikkoon/lelukassiin, alkaa ne yllättäen kiinnostaa poikaa ja vartin päästä ovat entistä pahemmin levällään :D.

 7. Hennas
  18.8.2015 / 17:33

  Tutulta näyttää; meillä on usein myös niin olohuoneen kuin keittiönkin lattia kirjavana leluista! Tästä postauksesta tulikin mieleeni, et ois mukava kuulla sun ajatuksia siitä, miten yhdistää sisustaminen ja taaperoikäinen lapsi (vai oletko jo kirjoittanut aiheesta?). Useinhan siinä käy niin, että kaikki äidin mielestä kiva ja kaunis päätyy ei-toivotusti lapsen käsittelyyn… Entä mitä ajattelet muiden sisustuksesta kun käyt jossain vierailulla taaperon kanssa? Olisiko muiden hyvä huomioida vierailevaa taaperoa jollain tavalla kotonaan?

  • 18.8.2015 / 22:10

   En ole kirjoittanut aiheesta, joskus olen tainnut vain sivulauseessa mainita asiasta. Mielenkiintoinen aihe!
   Tuohon viimeiseen lauseeseesi tuli mieleen lähinnä kaikki särkyvä: pois pienten käsien ulottuvilta, esim. sohvapöydiltä yms. Tällä tavoin taaperon äiti voi edes hieman rentoutua eikä kyläilyreissusta tule pelkkä missä se poika menee, mitä sillä on kädessä… :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.