Toivepostaus: ruokaviikkoja

Yllätyin kovasti, miten paljon kiinnostusta viimeviikkoinen Suunnitelmallisuutta arkeen -postaukseni herätti! Niinhän se kyllä yleensäkin menee, että se postaus, jonka tekee hetken mielijohteesta ja johon ei odota kommentteja tms., kerääkin kommentteja yllättävän paljon. Sitten ne postaukset, joihin olettaa tulevan reilusti kommentteja, eivät saa yhtäkään!

Aikomuksenani oli tosiaan tehdä ruokalistat viidelle viikolle, mutta kuten tapoihini kuuluu, tämäkin juttu paisui ja tein listat kahdeksaksi viikoksi. Pyynnöstänne julkaisen näitä ruokaviikkoja nyt sitten täälläkin; tosin kahdeksas viikko on vielä hieman keskeneräinen, kun en keksinyt sinne torstaille perunaruokaa (tai mitään muutakaan) – saa heitellä vinkkejä siis tähänkin suuntaan! :)

pasta carbonara

Viikko 1

Ma Makaronimössö
Ti Uunimakkara & muusi
Ke Lihatortillat
To Broilerikiusaus
Pe Pinaattikeitto
La Pihvi & ristikkoperunat
Su Uunilohi & timjamiperunat

Viikko 2

Ma Italianpata
Ti Kalaleike + lisuke
Ke Villi kortti
To Lasagne
Pe Hernekeitto
La Kanaa pekonicheddarkastikkeella
Su Vaihtuva: Kaalilaatikko

Viikko 3

Ma Spagetti & jauhelihakastike
Ti Kinkkukiusaus
Ke Lohikeitto
To Broileripata
Pe Ranskalaiset makkaralla tai omatekoisilla lihapullilla
La Omatekoiset hampurilaiset
Su Karjalanpaisti

Viikko 4

Ma Spagetti Carbonara
Ti Nakkikastike & muusi
Ke Jauhelihakeitto
To Kanatortillat
Pe Lämpimät leivät tai täytetyt patongit & salaatti
La Chili con Carne
Su Villi kortti

Viikko 5

Ma Broileripasta
Ti Tikkuperunat nakeilla
Ke Kasvissosekeitto
To Makaronilaatikko
Pe Kalapuikot + lisuke
La Omatekoinen pizza
Su Naudan sisäpaisti

Viikko 6

Ma Pasta Carbonara
Ti Kanankoipia & riisiä
Ke Nakkikeitto
To Lihamureke & keitetyt perunat
Pe Tonnikalapasta
La Couscous
Su Pihvi kermaperunoilla

Viikko 7

Ma Risotto
Ti Perunamuusi & jauhelihakastike
Ke Kukkakaalikeitto tai kanakeitto
To Wokkivihannekset broilerilla
Pe Villi kortti
La Kasvispihvit + lisuke
Su Vaihtuva: Cannellonit

Viikko 8

Ma Kasviskiusaus
Ti Meksikonpata
Ke Kesäkeitto
To Perunaruoka
Pe Uunikasvikset + kana tai kala
La Kaalikääryleet
Su Peruna- ja lohinyytit

pizza

Sitten hieman selvennyksiä… Joissain lukee vain lisuke, jolla tarkoitan, että siihen voin valita joko riisin, jonkunlaiset perunat tai vaikka pastan. Jo noita lisukkeita vaihtelemalla saa ruokiin vaihtelua. Eli ei aina keitettyjä perunoita tai perunamuusia, joskus voi olla uuniperunoita, itsetehtyjä lohkoperunoita eri mausteilla tai sitten laiskempina päivinä kaupan pakastealtaan perunoita (ranskalaiset, tikku-, lohko-, lankku- tai ristikkoperunat…). Yritän riisissä ja pastassa suosia tummia vaihtoehtoja, mutta joskus valitaan vaaleitakin. Ruokiin saa vaihtelua myös siten, että ruuan lihaosuus korvataan vaikka kasviksilla. Esim. kun tulee lasagnen vuoro, voi päättää tehdäänkö liha- vai kasvislasagnea tai tortillojen kohdalla täytetäänkö ne lihalla, kanalla vai pelkillä kasviksilla.

Lähes kaikkiin aterioihin kuuluu jonkinlainen salaatti. Aterian mukaan se on joko vihersalaatti, raasteita (esim. porkkana, lanttu, punajuuri) tai sitten vain kasviksia lautaselle pilkottuina. Useisiin ruokiin sopivat myös keitetyt kasvikset (esim. porkkana, kukkakaali, parsakaali), hernemaissiporkkana-sekoitukset jne. Olen jostain syystä kuvitellut, että kauppojen pakastealtaiden kasvissekoituspussit olisivat jotenkin huono vaihtoehto, että paras olisi ostaa kasvikset tuoreina ja sitten keitellä ne itse. Luettuani erään artikkelin (en enää muista mikä se oli niin en voi linkittää), käsitin olleeni väärässä. Joten näitä voin alkaa ostelemaan enemmän, muitakin kuin hernemaissiporkkanapusseja. Aina kasviksia ei tarvitse ostaa tuoreina, vaikka onhan niissä kieltämättä enemmän makua sillä tavalla tehtyinä.

karjalanpaisti

Villi kortti -kohdat ovat nimensä mukaisia eli silloin voidaan mennä joko ulos syömään tai sitten hakea take away -ruokaa kotiin tai tehdä sellaista ruokaa, mitä sattuu huvittamaan! Pointtina kuitenkin se, että nuokin kohdat olisivat lukkoonlyötyinä kauppareissuun mennessä, jotta ei tule yhtä ylimääräistä kauppareissua. Listoissa on myös pari vaihtuva-kohtaa, joiden kohdalla olisi tarkoitus kokeilla aina jotain uutta reseptiä tai sitten kokata sellaista, jota haluaa syödä harvemmin kuin parin kuukauden välein, heh. Noihin kohtiin olen laittanut ensimmäiselle kierrokselle kaalilaatikon sekä cannellonit; jälkimmäisiä emme ole vielä koskaan tehneet.

Perusperiaatteena on se, että edellisen päivän päivälliseltä jäisi seuraavalle päivälle lounasruokaa. Periaatteessa siis kaksi peräkkäistä ateriaa ovat samoja, mutta samalle päivälle tulee kuitenkin kaksi eri ruokaa. Jotkin ruuat ovat sitten sellaisia, että niistä ei riitä seuraavalle päivälle ja tuolloin lounas on jotain nopeaa kuten esimerkiksi munakasta eri täytteillä, puuroja, lättyjä (esim. pinaatti- ja verilätyt yms.) tai esim. edellisellä viikolla pakastettuja annoksia. Tämä järjestely siksi, ettemme olisi sidoksissa kotiin ihan koko päivää, vaan sieltä lieden ja uunin välistä pääsee aamupäivällä vaikka uimaan, kaupungille tai kavereita treffaamaan!

Jos teillä on antaa ruokavinkkejä, niin otan enemmän kuin mielelläni vastaan! Meillä on tänään päivälliseksi kalaleike itsetehdyillä lohkoperunoilla ja haluaisin siihen kylkeen sen kouluista tutun kastikkeen… Mitä koulut tarjoaa kalapuikkojen kanssa, se valkoinen kermaviili(?)kastike – miten se tehdään? Ylihyvää! :)

Comments

 1. Taina
  18.8.2015 / 15:19

  Kysymys heräsi heti listoja katsoessani. Syökö teidän pikkumies samaa ruokaa vai teetkö jotakin muuta hänelle? Itselläni on se ongelma, että meillä tuntuu aina syötävän samoja, muutamaa ruokavaihtoehtoa , kun pikkuneiti 1, 3 v. syö samaa kuin vanhempansa. Eli vaihtelua ainaisiin laatikkoruokiin kaipailen :)
  Toiveena postaus lastenruuista :)

  • 19.8.2015 / 14:32

   Useimmiten syö samaa, riippuu ruuasta. Hänelle otamme joskus (taas ruuasta riippuen) oman annoksen sivuun ennen maustamista. Valitettavasti ei ole oikein antaa lastenruokavinkkejä postaukseksi asti – olisikohan jollain lukijalla jakaa niitä, kun ainakin noita aikuisten ruokavinkkejä näytti tulevan..?

 2. mummo
  18.8.2015 / 16:40

  moi kyllä tuli nälkä tuota teidän ruokalistaa lukiessa ,kuulosti niiiiin hyviltä ja toi villi kortti oli kiva juttu ,aluksi ihmeisään luin että mitä ja kunnes se selvisikin teksteissä ..taidan napsia sieltä meidän ruokalistaan muutman hyvän ja maukaan vaihtoehdon ,,kiitos ja nam nam ,,,,tv mummo

 3. Riikka
  18.8.2015 / 17:12

  Oih, kiitos inspiraatiosta omiin ruokasuunnitelmiin! :)

  Mä koin myös ahaa-elämyksen pakastevihannesten kohdalla taannoin katsoessani jotain Jamie Oliverin ohjelmaa. Rakenne ei ehkä ole ihan samanlainen pakastuksen jälkeen, mutta vitamiinit ym on paremmin tallessa. Pakastealtaaseen on tullut kurkittua nyt ihan uusin silmin.

 4. saj
  18.8.2015 / 18:17

  Remoullade kastike!

  • 19.8.2015 / 14:35

   Aika lähelle tuollaisen teinkin. Laitoin kermaviilin sekaan kurkkusalaattia, ripauksen sinappia, sitruunapippuria, suolaa ja sokeria. Sopi hyvin kalan kanssa!

 5. Virpi
  18.8.2015 / 18:44

  Vautsi mikä lista! Nyt copy paste ja vaihtuu meilläkin ruoat, ei aina sitä samaa riisiä ja kanaa, kasviksia ja kanaa:)

  Nyt vain kun lukee tuota listaa, niin tuntuu et aika työläitä ruokia, mutta ehkä ne on vaivan arvoisia:) Karjalanpaistikuva saa veden kielelle..

  • 19.8.2015 / 14:37

   Ai miten nauratti tämä :D. Muista vain lisätä hieman enemmän kalaruokia, mitä noissa listoissa ;).
   Mitkä ruuat tuntuvat mielestäsi työläiltä? Kiinnostaa ja mietin, voisinko päästä jossain vähemmällä, heh!

 6. Heidi
  18.8.2015 / 19:09

  Munakasrulla ( esim.jauheliha täytteellä),savulohikeitto ( kuten kalakeitto,mutta savustetusta lohesta ja tileillä maustettua tuorejuustoa joukkoon),tomaatti-fetapasta.Itse lisäisin kalaruokaa joka viikolle (väh. yksi ateria viikossa: uuni kalaa eri muodoissa, keittoina, paistettuna esim. kermaviilikastikkeen kera, paistettuja ahvenfileitä kerma-sinappikastikkeessa,silakkapihvejä,laatikko tai kiusausruokia.Makkaran määrää vähentäisin tai poistaisin kokonaan.Hyvän pohjan oot tehnyt,nam!

  • 19.8.2015 / 14:41

   Kiitos vinkeistä, Heidi! Tiedän tuon kalaruokien vähyyden, en tiedä miten saisin sitä enemmän alas. Lapsena söin kalaa ihan hirveästi ja sitten noin 15 vuotta sitten täysi stoppi. Tiedän, ettei ruuasta saisi puhua näin, mutta se haju, ne ruodot, mitä kalat vedessä syövät… IUH. Paistettu kala on myös nou-nou. Viimeksi, kun täällä paistettiin kalaa, sain valtavan hedarin ja se haju oli tuuletuksesta huolimatta olemassa vielä seuraavanakin päivänä… Pojalle ja miehelle varmasti tehdään enemmän kalaa ja yritän sitä itsekin opetella taas syömään, mutta katsotaan miten käy.

 7. Anniina
  18.8.2015 / 19:30

  Mukavan kuuloista suunnittelua, ja haluaisin jakaa muutaman vinkin :)

  Eli siis pakastevihanneksethan ON tosissaan aivan eri asia kuin tuoreet vihannekset.
  Parasta olisi syödä luomuna suoraan maasta, joten kaikki lähimpänä sitä vaihtoehtoa on paras tapa! Ei mielellään käristämistä, paistamista yms., vaan jos lämmittää tarvii niin höyryttämällä.
  Teillä syödään myös aika paljon liharuokaa. Parasta olisi syödä lihaa 2-3krt viikossa lajeja vaihdellen.
  Kaloista lohta max.1-2krt/kk, muita kaloja runsaammin. Suosittelen rohkeasti tekemään ahvenista, turskasta, silakoista, muikuista yms. yms. Meillä pikkuneidit syövät kaikkea mielellään, kun pienestä pitäen niitä annetaan.
  Lisää vielä paljon kananmunia ja palkokasvjea, joissa hyvät määrät proteiinia. Niiden avulla voit vähentää ainakin punaista lihaa.
  Nyrkkisääntönä voisi pitää ’puhtaan ruoan puolesta’-kirjan kirjoittajan näkemystä, jossa ensimmäisenä tulisi syödä yksijalkaisia (kasvikset, sienet yms.), sen jälkeen kaksijalkaisia (siitä mieluummin kalkkuna, kuin broileri) ja viimeisenä nelijalkaisia (parasta olisi lammas).

  Tässä sinulle mietiskeltävää, ja ehkä myös pieniä muutoksiakin listaasi, niitähän jo kaipailitkin :) En pahalla laita, haluaisin vain kaikkien voivan yhtä hyvin, kuin omakin perheeni. Ei sairastella juurikaan, ja muutenkin energiaa riittää kasvispainotteisen monipuolisen ruoan myötä! :)
  Emme siis ole kasvissyöjiä, mutta voimme huomattavasti paremmin vähemmällä määrällä lihaa.

  Ihanaa ja herkullista syksyä perheellesi! :)

  • 19.8.2015 / 14:46

   Kiitos vinkeistäsi, Anniina! Tuossa ylempänä kirjoitinkin omasta kalaongelmastani, mutta yritän nyt syksyllä harjoitella syömään eri kaloja, ainakin yhtä uutta kalaa nyt alkuun :D. Mies ja poika voivat toki syödä, vaikka en itse sitä alas saisikaan. Poika näyttää olevan hirmuisen kaikkiruokainen, ainakin toistaiseksi, eikä meilläkään sairastella *koputtaa puuta*.
   Mukavaa syksyä teidänkin perheellenne!

 8. Mintsu
  18.8.2015 / 20:57

  Kiitos tosi tosi paljon, tästä oli iso apu meidän arkeen <3

 9. Maija
  18.8.2015 / 21:09

  Pastaruokana kannattaa kokeilla Peppi Pitkätossun voimavuokaa, googletapa. Lapset rakastaa ja itsekin tykkään. Kastike kalalle helpoin sekoittamalla kaupan kurkkusalaattia ja kermaviiliä.

  • 19.8.2015 / 14:50

   Kiitti vinkistä, Maija! Meidän poitsu tykkäisi tuosta varmasti myös :)
   Just tuollaisen kalakastikkeen tein eilenkin: kermaviiliä, kurkkusalaattia, ripaus sinappia, sitruunapippuria, suolaa ja sokeria. Aiemmin olen laittanut suolakurkun sijaan pieniä suolakurkun paloja, mutta toimi näinkin. Mies tykästyi eniten tähän versioon :).

 10. 18.8.2015 / 21:31

  Kivoja ruokia ja hyvin samantyyppisiä kuin täällä! Kiusaukset on helppoja ja tulevat uunissa itsekseen. Mä kaipailen myös sitä kermaviilikastikkeen ohjetta, se oli niin hyvää! :)

  • 19.8.2015 / 14:52

   Kirjoitin tuohon ylle, millaisen kermaviilikastikkeen tein eilen. Kurkkusalaatin ja sinapin voi korvata myös sinappikurkkusalaatilla tai kurkkusalaatin tilalla laittaa pieniä suolakurkun palasia. Ei tuo kuitenkaan yhtä hyvää ole kuin se peruskoulun salainen versio…

 11. piia
  18.8.2015 / 22:24

  Miilunpolttajan pasta valio.
  Löytyy googlesta.siihen käy myös maustetut ruokakermat.hyvää.

  • 19.8.2015 / 14:54

   Niin on hyvää! Se taitaakin olla sama kuin tuo listan spagetti carbonara. Meillä on tuolla muuten myös pasta carbonara, mutta eivät ole samanlaisia versioita :D.

 12. Meiju
  18.8.2015 / 22:58

  Kiitos, aivan mahtavaa! Meillä kauppalistan ja ruuan suunnittelun kanssa aivan tuskaista, mutta tosta sain paljon hyviä ideoita! :)
  Joku olikin jo laittanut, mutta sellaista ”koulumaista” kermaviilikastiketta saa helposti kurkkusalatista ja valkosipulijauheesta, mutta me käytetään usein pikakastikkeina myös ihan niitä valmiita dippikastikkeita. Mun mielestä yksi pussi riittää hyvin kahteen purkkiin kermaviiliä, joten siitä riittää koko perheelle ja sopii tosi monen ruuan kanssa. :)
  Ja Ps. Kiitos vielä alkukesän muurahaisten karkoitusvinkistä – unohdin infota että rasiat toimivat meilläkin!!

 13. henna
  18.8.2015 / 23:31

  Hei!
  voi nam sun listaa!! Miten teet pekoni cheddar kastikkeen?
  Meillä syödään paljon kalaa, syystä että kalastaja talossa. Uunilohi tai savustettu lohi on mun herkku.

 14. Elina
  19.8.2015 / 00:05

  Sitä minäkin kyselen että syökö teillä lapsi samaa? Meilläkin pyörii samat helpot ruoat jotta arki sujuvaa. Perunaa ja porkkanaa kuluu paljon. Riisiä ja makaronia vähemmän. Makkaran poistaisin minäkin. Sitä voi tehdä villi kortti-päivinä? Helppo kastike kalapuikoille syntyy kermaviilistä ja sinappikurkkusalaatista!

  • 19.8.2015 / 15:01

   Riippuu täysin ruuasta syökö samaa, useimmiten kyllä. Tuosta voi kyllä hyvin poistaa pari makkararuokaa, mutta loput pari jäävät. Juustoinen uunimakkara porkkanaisella perunamuusilla, sitä on vain joskus saatava :D.

 15. Outi
  19.8.2015 / 08:07

  Ihania ideoita,kiitos!! Jos vain ehdit, kertoisitko tarkemmin broileripadasta, broileri- ja tonnikalapastasta sekä mitä couscous-ruoka tarkemmin teillä on? Itse kun aina jumiutuu samoihin..

  • 19.8.2015 / 15:15

   Ole hyvä! Tonnikalapastan teen aika lailla tämäntapaisella ohjeella:
   http://www.k-ruoka.fi/reseptit/tonnikalapasta/
   Parmesanin voi joskus korvata mozzarellalla, joka sopii kivasti tuon tomaattimurskan kanssa. Joskus taas jätän tomaatin pois ja käytän enemmän parmesania.
   Broileripata ja -pasta ovat lähes samoja, mutta padassa on riisi ja pastassa pasta :D. Myöskin pasta menee lopussa uuniin broilerin kanssa. Mutta tässä lyhyesti: broilerin pihvejä/fileitä, jotka paloittelen tai suikaloin. Ne uuniin joko curry-maustetun ruokakerman tai normiruokakerman kanssa. Normikerman maustan itse joko hunajalla tai sitten currylla, joskus käytän valmiiksi hunajamarinoituja broilereita. Joukkoon sopivat kivasti ananaspalat, oikeastaan aina laitan myös paprikaa.
   Couscous onkin sellainen, jota teemme nyt ensimmäistä kertaa! En ole vielä etsinyt reseptejä, mutta oli pakko ostaa ainekset jo valmiiksi kun kuvassa oli niin herkullinen couscous-kasvispata :P. Taidan tehdä siis kasvisversion eli ainakin porkkanaa, maissia, paprikaa, sipulia… Hmm mitähän muuta?

 16. Liisa
  19.8.2015 / 08:22

  Kiitos, kun jaoit listasi. Siitä sai hyviä ideoita myös omaan ruokapöytään. Meidän yksi suosikkiherkku tällä hetkellä on kesäkurpitsalasagne (karppaus.info:n reseptillä tehtynä). On tosi herkullista ja terveellistä. Jauheliha ollaan korvattu soijarouheella. Myös täytetyt, uunissa paistetut paprikat alkavat taas näin syksyn lähestyessä maistua, samoin kaalilaatikko. :) Kalaruoat on meillä jääneet ihan liian vähälle ja näihin toivoisin joitakin vinkkejä sen ainaisen uunilohen tai uunisein tilalle. Myös erilaisista helpoista ja nopeista lisukesalaateista kuulisin mielelläni lisää. Näissäkin kun mennään niin helposti sille kurkku-tomaatti-lehtisalaattilinjalle. Kiitos ihanasta blogista!

  • 19.8.2015 / 15:21

   Ole hyvä! Oi nuo täytetyt paprikat on mulla jäänyt tuosta listasta kokonaan, hyvä että tuli tässä esiin! Muutamia muitakin herkkuja on tässä matkan varrella tullut mieleen, mutta onneksi on se Excel-taulukko, johon lisäillä ;). Tuo kalaruoka on meilläkin aika haaste: mies söisi paremmin kuin minä, mutta siinä meillä on niin eri maku. Esim. mulle kelpaisi seiti (vai mikä sei se on :D), mutta miehelle ei. Itse en voi sietää paistetun kalan karmeaa käryä, kun mies tykkäisi paistella :D. Meidän täytyy varmaan tehdä joku kakkoskeittiö ulos…
   Salaattivinkkejä kaipaa aina itsekin! Tuo kurkku-tomaatti-lehtisalaatti on juurikin se perus… Se on jotenkin niin pohja, ettei siitä osaa luopua :D. Nyt kesällä tosi herkku on mansikka-halloumijuustosalaatti ja usein lisäilen salaatteihin myös fetaa, mozzarellaa, vesimelonia, mandariinilohkoja, päärynää, omenaa, leipäjuustoa, viinirypäleitä, erilaisia siemeniä ja pähkinöitä jne. Raaka sipuli ei mulle uppoa, muuten käyttäisin varmasti usein myös punasipulia…

 17. Merja
  19.8.2015 / 12:03

  Hyvä kermaviilikastike kalalle syntyy pilkkomalla 1 maustekurkku pieneksi silpuksi kermaviilin sekaan. Lisäksi mustapippuria, pieni loraus sinappia, hunajaa tai sokeria ja halutessa ripaus suolaa. :)

  • 19.8.2015 / 15:24

   Just tuolla reseptillä olen tähän asti tehnytkin! Nyt korvasin suolakurkun valmiilla kurkkusalaatilla, oli aika hyvää niinkin :).

 18. Roomatar
  19.8.2015 / 12:42

  Kuten jo aikaisemmissakin kommenteissa tuli esiin, vaihda makkara ja nakit kalaan. Itse en antaisi pienelle lapselle nakkeja tai makkaraa ollenkaan. Kalaahan tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Osan lisukkeista voisi korvata kokonaan ruokaisella salaatilla. Esim itsetehdyt lihapullat tai jauhelihapihvit vähärasvaisesta jauhelihasta ja hyvä salaatti. Myös rasvan laatuun kannattaa kiinnittä huomiota. Vaikuttaa, että listallasi on aika paljon kovia rasvoja sekä piilosuolaa, niihin kiinnittäisin huomiota. Listasi vaikuttaa muuten ihan hyvältä ja vaihtelevalta perusruualta, kunhan kiinnität huomion rasvojen laatuun.

  • 19.8.2015 / 15:25

   Jep, just näin! Tätähän mä kysyin ;D.
   No ei, kiitos sullekin vinkeistä! Vinkkiä siihen, miten ihmisen, joka ei voi juurikaan kalaa sietää, saisi syömään kalaa? :)

 19. Nimetön
  20.8.2015 / 15:27

  Moi. Hyvältä vaikuttaa ruokalistasi. Ymmärrän kala vieroksumisesi. Mieheni inhoaa kalaa/hajua, joten sen syöminen kotona jää vähäiseksi. Itse pidän kalasta. Omegat käyttöön. Mutta ,asiani, 15kk tytön äitinä kiinnostaa kuulla miten karkeata ruokaa poikanne syö? Meillä menee Paloina esim marjat,leipä , juusto. Ruoka jossa esim.jauhelihaa tosi pienenä muruna ,menee max 5lusikallista ja sit stoppi. Eli soseena menee vieläkin. Ajeletko soseeksi pojan ruoan? Onko hänellä jotain lempi kotiruokia&kaupan purkkiruokia? Itse annan tytölle (hävettää myöntää)päivittäin kaupan luomu purkkiruokaa ja marjat/hedelmät tuoreena päivittäin.

  • 20.8.2015 / 15:43

   Kiva että joku muukin kuin oma perhe ymmärtää! :D Mutta olen nyt luvannut itselleni, että teen tässä syksyllä jotain uutta kalaa ja syön sitä myös itse, ainakin maistelen useita kertoja. Mistä sitä tietää, vaikka tauon jälkeen taas maistuisikin!
   Nuo samat menee hyvin paloina täälläkin, useat kasviksetkin, mutta voi miten nauratti tuo jauheliha! Meidänkin pojalle se jää suuhun pyörimään, vaikka ruuasta muuten pitäisikin. Syö yleensä 10 lusikallista ja sen jälkeen on suu täynnä jauhelihamurua. Joskus pienin tosi pieniksi, mutta en soseuttele. Mm. spagetti & jauhelihakastike, italianpata, makaronilaatikko, perunamuusi % jauhelihakastike taitavat tällä hetkellä olla suurinta herkkua. Purkkiruuista perunamuusi & lohi sekä monet couscous-ateriat ovat suurimmat herkut, on varmasti muitakin mutta ei nyt muistu mieleen…
   Sanoisin, että älä ollenkaan häpeile tuota! Purkkiruokaa syödään meilläkin vielä, ei siitä niin vain yhdessä yössä eroon päästä enkä meinaakaan stressata asiaa. Mielestäni pääasia on se, että lapsi kasvaa ja kehittyy eikä näe nälkää. Hän oppii kyllä sietämään karkeampaakin ruokaa, kehittyy sitä kohti päivä päivältä enemmän ja enemmän. Onhan tässä jo puolessa vuodessakin tapahtunut huimaa edistystä! Olen kuullut useilta tuttaviltani, että heidän lapsillaan on ollut ihan sama juttu ja isompia paloja on lapset alkaneet syödä vasta siinä vaiheessa, kun ovat itse oppineet syömään lusikalla.

 20. EmiliaMaria
  20.8.2015 / 17:38

  Meillä mies ei syönyt kalaa ollenkaan ennen lapsen syntymää, koska ”inhosi kalan makua ja hajua”. Totesi sitten itsekin että onhan se aika noloa että ei muka pidä jostakin ruuasta, eikä halua antaa tyttärelle huonoa esimerkkiä nirsoilullaan, joten on nyt pikkuhiljaa opetellut syömään kalaa. Uuniseiti menee ok, nyt tein viimeksi uunilohta, sitäkin söi ihan ok. Kalakeitto ei vielä uppoa.
  Ihminen tarvitsee noin 20-30 maistelukertaa tottuakseen uuteen makuun.

  • 21.8.2015 / 14:56

   Minä syön kyllä lohta, sen syömisen opettelin uudestaan muutama vuosi sitten. Olen eri mieltä, että olisi noloa olla pitämättä jostain; kyllähän jokaisella on eri makuaisti ja erilaiset mieltymykset. Pojalle opetamme, että kaikesta ei tarvitse pitää, mutta kaikkea pitää maistaa.

 21. Anna
  20.8.2015 / 20:10

  Moikka,

  Kiitos kivasta blogista. Vinkkivitosena voin suositella Pinaattipannaria. Tavallinen pannariresepti tuunataan niin, että suurimman osan jauhoista vaihdan kaurahiutaleisiin, sokerin jätän pois ja tilalle suolaa ja vähän mustapippuria. Lisäksi sitten pakastepinaattia pussillinen. Tulee kuohkeaa, pehmeää, ruokaisaa, riitoisaa, halpaa ja hyvää! Meidän 3-vuotias rakastaa tätä ruokaa. :) Raejuuston kanssa herkkua. Ja vaikka puolukkahillon!

  • Henni
   20.8.2015 / 21:52

   Moikka Anna.
   Kuulosti tosi herkulle tuo pannari! Tarkennuksena kysyisin vielä, että laitatko pinaatit kokonaisena vai pilkotko tms jotenkin sekaan?

  • Nimetön
   20.8.2015 / 22:32

   Pakasteena voi ostaa silputtua pinaattia… Tai sitten tuoretta hienonnettuna. Mutta kivempi siis syödä kun on pinaatti on silputtu!

 22. Heidi
  20.8.2015 / 23:27

  Tässä ohje kalaruokaan,josta sinäkin pidät .
  Osta valmiita tuoreita ahvenfileitä,ks.youtube ruotojen poisto.Paista fileet pannulla voissa,vain muutama minuutti/puoli ja nosta sivuun odottamaan.Laita pannulle purkki smetanaa,dicon sinappia,jossa on siemenet ,noin 2 tl,sitruunanmehua maun mukaan,suolaa ja valkopippuria.Kun seos on kuuma,nosta fileet sinne ja päälle paljon hienonnettua tilliä.Tykkäät!

  • 21.8.2015 / 14:59

   Oi oi, lupaan tätä testata ennen joulua ;D. Ei nyt suorastaan vesi herahtanut kielelle, mutta kokeilen. Kiitti vinkistä! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.