Pohjapiirrosten pyörittelyä

Siellä oli muutamia tästä aiheesta kiinnostuneita lukijoita, joten täältä pesee! Kirjoittelin näistä haaveistani hieman jo kesäkuisessa Kirjalöytö & uusi talo -postauksessani. Tai ei tässä yksistään minun haaveistani voi puhua, kyllähän mieskin on tässä vahvasti mukana, vaikka naiset usein liikkeellepanevana voimana toimivatkin ;). Mutta tosiaan nämä on täysin ajatuksen ja haaveilun asteella vasta, sellaista mukavaa ja rentouttavaa ajanvietettä. Kukapa ei haaveilusta tykkäisi!

Rakastan tutkia erilaisia pohjapiirroksia ja miettiä, millaista sellaisessa talossa olisi asua, miten sen sisustaisin, mitä muuttaisin… Ajoittain tämä kuume on vahvana päällä, joskus se on täysin taka-alalla. Nyt tuo pahin kuume on taas laantumaan päin; pari viikkoa sitten olin lähestulkoon tonttikauppoja hieromassa. Tuo on niin mua, mutta onneksi on tuo jalat maassa -tyyppi tuossa vierellä… Ja onneksi tuo samainen tyyppi antaa mun intoilla; ei tapa sitä innostusta, vaan antaa sen itsestään laantua. Vaikkakin näkeehän niitä silmien pyörittelyjä mm. silloin, kun sanon kesken telkkarin tuijottelun, että siihen ruokailutilaan voisi laittaa sellaisen ja tällaisen ja kylppärin yhteyteen tuollaisen – ei ihan olla samalla aaltopituudella noina hetkinä :D.

Voipi olla, että miestä alkoi aavistuksen verran hikoiluttamaan siinä vaiheessa, kun läväytin läppärin ruutuun parit pohjapiirrokset silmät innostuksesta selällään. Muistutin kuitenkin, että aina voi suunnitella! Suunnitteluajalle ei ole mitään määrättyä pituutta; mitä pitempi, sen parempi ja näin mieskin huokaisi helpotuksesta ollen täysin samaa mieltä.

Olen keskittänyt pohjapiirrosten bongailun juurikin moderneihin taloihin ja mieluisia pohjia on tullut vastaan ainakin Herrala-taloilla. Miehen ja minun makuni pohjapiirrosten suhteen on kovin samanlainen: halutaan jotain hieman erilaista, jotain yllätyksellistä, ei ensisijaisesti sitä tavanomaista laatikkomuotoa.

pp2etu

Tähän pohjaan tykästyin ensimmäisenä. Tosin talon julkisivu tiellepäin (kuva yllä) muistuttaa lähinnä ulkorakennusta omakotitalon sijaan, mutta ehkä siitä saisi muokattua kivemman. Kyseessä on Herralan Timo: ei liian iso (138 neliötä), joten pohjaa voisi tarpeen mukaan tuosta hieman kasvattaa. Makuuhuoneita juuri sopiva määrä eli yksi enemmän kuin nykyisessä kodissamme:

pp2

Tykästyin eniten tuohon vanhempien makuuhuoneen sijoitteluun. Kylpytilojen kanssa jotenkin ihan oma, rauhallinen soppensa. Talon toinen wc löytyy tuosta päädystä myös eikä se ole kuitenkaan kylpyhuoneen puolella, vaan oma tilansa, joten siitä iso plussa! Noita tiloja ei varmaankaan suuresti tarvitsisi muokata. Entäs sitten muut tilat? Eteisen jälkeen vasemmalta löytyy kaksi makuuhuonetta, jotka toimisivat hyvin lastenhuoneina. Olohuoneen ja vanhempien makuuhuoneen välissä oleva vierashuone toimisi varmasti kätevästi myös työ- ja harrastehuoneena.
Sen sijaan eteisen ja keittiön väliin jäävä makuuhuone voisi olla meidän käytössämme turha; siitä tekisin mieluusti vaatehuoneen sisäänkäynnin yhteyteen. Keittiön seinää voisi siirtää sisäänkäyntiin päin, jolloin keittiöön tulisi enemmän tilaa ja vaatehuone pienenisi. Vaatehuoneen ovi tulisi heti pääoven viereen eli olohuoneen vastainen seinä olisi umpinainen. Näin saataisiin olohuoneen puolelle lisää seinätilaa, sillä sitä tuntuu sieltä hieman puuttuvan. Tässä tulee kuitenkin heti yksi ongelma vastaan: vaatehuoneen ikkuna. Siihen on piirretty korkea ikkuna, mutta jos tila on vaatehuone, mitä siitä näkyisikään ulos :D. Jos taas ikkuna olisi ihan pieni yläikkuna, vaikuttaisi se julkisivuun entistä epämieluisammalla tavalla… Hmm, ongelmia.

Takapihan puolella näyttäisi tältä:

pptaka2

Pulpettikatto ja L-muoto miellyttävät, hyvältä näyttää. Mutta olohuoneen ikkunat ovat ehkä turhan pieniä, saisikohan niistä korkeammat? Entäs tuo terassin katos sitten; niin kätevä kuin se onkin, se varjostaa ikävästi sisätiloja vuodenajasta toiseen. Näitä mietteitä olen pyöritellyt tämän pohjan kohdalla!

Sitten löysin seuraavan miellyttävän vaihtoehdon, jossa olen jo mielessäni mm. viettänyt lauantaisia saunailtoja perheeni kesken :D. Etupihan julkisivu miellyttää enemmän kuin edellisessä talossa. Sisäänkäynti on kiva; sen oikealle sivulle vielä valkoinen rimoitus! Autotalli (miehen aarreaitta) löytyy. Mieheni tuntien se varmastikin tuosta vielä kasvaisi… Entäs tuo katoksen alla oleva käytävä? Voisiko sitä leventää niin, että siitä saisi samalla autokatoksen? On niin kätevää lähteä talvisin autolla, kun se on katoksen suojissa… En taida olla valmis luopumaan tuosta luksuksesta. Jos tuohon tekee autokatoksen ja mies suurentaa autotallia, ollaankohan jo naapurin tontilla?

ppetu1

Katsotaanpas sitten pohjaa, tämä on kiva! Tosin tähänkin tahtoisin heti sisäänkäynnin viereen vaatehuoneen; saisikohan sitä tuon ensimmäisen makuuhuoneen tilalle..? Silloin edessä on kyllä sama ikkunaongelma kuin postauksen ensimmäisessä pohjaratkaisussa. Vanhempien makuuhuoneen sijoittelu on kiva, mutta ehkä meidän tapauksessamme kylpyhuone makuuhuoneen yhteydessä olisi turha. Vaatehuonetta voisi kasvattaa tuon kylpyhuoneen verran, mutta minne sijoitettaisiin talon toinen wc? Lastenhuoneet ovat myöskin talon tässä päädyssä ja tuo TV-/pelihuone voisi toimia myös työhuoneena – vai voisikohan sittenkään, jos/kun sinne jonottaisi aina jokin malttamaton poikaryhmä pelaamaan..? Jos ensimmäisen makuuhuoneen jakaisi pieneksi työhuoneeksi ja vaatehuoneeksi, toimisikohan se…

Tässä mietin myös kylpytilojen ja lastenhuoneiden paikkojen vaihtoa. Tosin silloin toinen sisäänkäynti kodinhoitohuoneen kautta poistuisi ja se olisi varmasti kätevä ihan tällaisenaan. Alkuun tykästyin olohuone-keittiö-ruokailutila -sijoitteluun, mutta nyt en enää ole varma… Keittiö tuntuu olevan jotenkin syrjässä tuolla yksinään ja onko keittiössä säilytystilaakaan riittävästi…? Tässä kuitenkin olohuoneeseen saisi kivan korkeat ikkunat, kuten takapihan kuvasta näette.

pp1

Olohuone on tuon harmaan ulkoverhouksen kohdalla. Ikkunat voisivat helposti olla korkeammat, ei haittaisi vaikka eivät olisikaan samalla tasolla muiden ikkunoiden kanssa. Tästä sisäpihasta pidän huomattavasti enemmän kuin ensimmäisen talon! Tässä on vain sama ongelma kuin ensimmäisessä pohjassa: vanhempien makuuhuone on etelään/länteen, sillä sitenhän tällainen talomalli olisi järkevintä tontille sijoittaa. Voisi olla iltaisin melkoinen pätsi. Nyt makuuhuoneemme on pohjoisen puolella eli sinne ei paista aurinko oikeastaan koskaan, sillä ikkunat eivät ole ilta-auringon puolella. Tämä on kyllä keväisin/kesäisin iso asia!

OKT taka

Että tällaisia pähkäilyn aiheita, ei helppoja pyöriteltäviä ollenkaan nämä pohjat! Jokaisessa on sekä hyvät että huonot puolensa ja usein sopiva onkin jonkinlainen yhdistelmä kahdesta tai useammasta pohjasta. Näitä kun pyörittelee, tulee usein mieleen, että kylläpä vain osasimme piirtää onnistuneen ja toimivan pohjan ihan näin ensikertalaisiksi! Mutta miten tähän pohjaan saisi yhden makuuhuoneen lisää neliöitä kasvattamatta, siinäpäs pähkinä purtavaksi! Näistä mietteistä toivottelen teille aurinkoista tiistaita – nyt nautitaan, sillä taitaa olla niin, että viimeisiä viedään!

(Kuvat lainattu Herrala.fi)

Comments

 1. Äippä
  25.8.2015 / 12:28

  Oi kun kiva aihe. Itsekin haaveilen usein uudesta kodista. Nyt kun olemme jo kaksistaan, niin olisi aika ihana suunnitella ja toteuttaa kaikkea kivaa. Rakentamaan emme enää alkaisi mutta jos olisi joku ihana moderni rivitalo-/kertsiasunto, niin sellainen kyllä kelpaisi :)

  • 25.8.2015 / 21:54

   Ihana kuulla, että oli mieleesi! Kuulostaa hyvältä tuollainen asunto :).
   Olen joskus puhunut miehelle, että seuraavaksi rakennamme lapsiperheen talon ja sitten kolmantena kahden aikuisen talon :D.

 2. .
  25.8.2015 / 13:19

  Ohh..teillä ei taida olla pikkurahasta pulaa! Haaveilu ei tietenkään maksa mitään, mutta omassa ja myös ystävien pikkulapsiperheissä, varsinkin joissa vain toinen käy töissä, haaveet koostuu lähinnä siitä, että olisipa kiva, kun vuokran, laskujen ja ruokakulujen jälkeen jäisi rahaa vielä vaikka ostaa lapselle uudet kumisaappaat syksyksi.
  Jo pelkät ajatukset siitä, että asuisimme uudessa omakotitalossa ja vielä suunnittelisimme toisen rakentamista (millä rahalla? Varmaan lainaa jo 1.talosta), tai jättäisimme edes leikkilielistä ostoilmoitusta rantatontista (millä rahalla), tai jos moottoripuöräilyä harrastava mies ostaisi harrasteauton (millä rahalla) tai lasittaisimme terassin, joka on liki isompi kuin asunto jossa nyt asumme (millä rahalla)..tuntuu yhtä läheiseltä kun ajatus, josko matkustaisin jouluksi avaruuteen!
  Jännittävää lukea, miten samassa elämäntilanteessakin olevien maailmat voi olla niin kaukana toisistaan.

  • 25.8.2015 / 21:53

   Hmm, mielenkiintoinen aihe tämä, joka on mieleesi putkahtanut. Jäin miettimään tätä pitkäksikin aikaa. On selvää, että ihmiset tekevät eri töitä, eri asemassa ja täten eri palkalla. Eri ihmisillä on myös erilaista rahankäyttöä. Tiedän tapauksia, joilla on aina tapana käyttää ylimääräiset eurot johonkin ja vastaavasti tiedän tapauksia, jotka laittavat ne aina säästöön. Itse kuulun jälkimmäiseen porukkaan, olen aina kuulunut. Täytyy vain elää omien varojensa mukaan. Meidän perheessämme on kuitenkin tälläkin hetkellä kaksi aikuista, joista molemmat käyvät palkkatöissä, vaikka itse työskentelenkin kotoa käsin pojan kotihoidon lomassa. En tiedä, meneekö tämä kommenttini hieman sivuraiteelle, mutta tällaisia ajatuksia tuli mieleeni.
   Kenelle suuntasit nuo suluissa olevat millä rahalla -kysymyksesi? Minulle vai itsellesikö, jos nuo asiat tapahtuisivat sinulle? Se, että lainaa on vielä tästä talosta jäljellä, ei poista uuden talon rakentamisen mahdollisuutta. Tämä talohan myytäisiin, ei suinkaan kahta lainaa päällekkäin. Mutta vastauksena noihin kysymyksiisi: ensimmäinen osittain pankin rahalla, muut ihan omilla.
   Haaveilu ei tosiaan maksa mitään, joten se sopiikin kivasti kaikille, eri elämäntilanteissa oleville ihmisille :).

 3. Mintsu
  25.8.2015 / 13:40

  Uteliaana kysyn mihin tarvitsette neljä makuuhuonetta? :) Vanhemmille, (tulevaisuudessa) kahdelle(?) lapselle omat huoneet ja työhuoneko?

  Meillä on pari vuotta vanha ok-talo ja suunnitellessa ehdottomasti haluttiin neljä makuuhuonetta, tytölle ja pojalle kummallekin oma, vanhemmille oma ja sitten yksi huone työhuoneeksi. Emmepä kyllä oikeastaan edes työhuonetta mihinkään työntekoon tarvitse mutta tästä ylimääräisestä huoneesta tuli tosi tärkeä telkkarihuone koska kävikin niin etten halunnut olohuoneeseen enää televisiota kun ei kerran välttämätöntä ole. Mutta jos talo olisi kaikinpuolin muuten ihana, kolme makuuhuonetta riittäisi ehdottomasti. Telkkari olohuoneeseen, työpisteen sijoittaisin vaikka vanhempien makuuhuoneeseen mutta erittäin siististi ja huomaamattomasti, vieraita taas käy yötä niin harvoin ettei sitä varten tarvitse omaa huonetta. Mutta toki neljäs makuuhuone plussaa on.

  Teillä on kyllä niin upea talo etten raskisi ikinä muuttaa tuosta! (Rakentamisvaiheessa blogisi olikin minulle suuri inspiraation lähde). Yrittäisin saada kodin vaan jotenkin toimimaan :) Mut haaveilla saa aina <3 :)

  • 25.8.2015 / 21:50

   Oikein päättelit makuuhuoneiden tarpeen. Tosin eihän sitä tietenkään tässä vaiheessa kukaan tiedä, tuleeko lapsia olemaan yksi, kaksi vai kuinka monta.
   Kivoja ajatuksia sulla! Meillä työpistettä ei voi sijoittaa makuuhuoneeseen, koska se on sen verran pieni. Jos saisimme tähän kotiin joskus toisen lapsen, on mulla olemassa ainakin yksi idea työpisteeni sijoittamisesta :). Mutta tuon lisäksi kaipailisin hirmuisesti sitä vaatehuonetta sisäänkäynnin yhteyteen; nyt nuo säilytystilat riittävät just ja just meille kolmelle.
   Kiitos kauniista sanoistasi kotiamme kohtaan ♥ Ilman muuta tämä on meidänkin mieleemme.

   • Mintsu
    26.8.2015 / 11:52

    Säilytystila on tärkeää! Meidän eteinen on melko iso (L-mallinen) suhteessa talon neliöihin mutta eteinen kätkee sisäänsä 4 metrin leveydeltä säilytystilaa lattiasta kattoon (peiliovet edessä joten kaikki jää piiloon). Vähempi säilytystila nelihenkiselle perheelle ei oikeasti riittäisi vaikka rakentamisvaiheessa tuntui pikkuisen liioitellulta vaan eipä tunnu enää. Ja tärkeää on että kamppeet saa piiloon.

    • 27.8.2015 / 07:17

     Se todella on arkea suunnattomasti helpottava tekijä. Onhan meillä aulassa kolmen metrin liukuoviseinämä lattiasta kattoon, jonka saisi kyllä muutettua kokonaan vaate- ym. säilytykseksi. Tosin eivät siellä tällä hetkellä säilöttävät tavarat savuna ilmaan haihtuisi, että niille täytyisi löytää sitten uusi säilytyspaikka. Ehkä tuo olisi jotenkin järjestettävissä :).

 4. Iita
  25.8.2015 / 15:42

  Jaamme selvästikin saman mielenkiinnon kohteen, talojen piirustukset!
  Minulla on kaksi jo teini-ikään ehtinyttä lasta ja välillä leikin ajatuksella uudesta talosta. Ehdoton mitä haluaisin olisi juurikin iso vaatehuone eteisen yhteyteen, koska jääkiekkokamat, mpkamat jne. Toinen iso vaatehuone khh yhteyteen. Meillä on jo L-mallinen talo. Katto peittää myös terassin, joka lasitettiin nyt kesällä. En ole koskaan kokenut että terassi olisi pimeä katon takia, meillä on siinä kylläkin kolme isoa ikkunaa+ terassin ovi. Katon olen kokenut pelkästään hyvänä, kesällä se varjostaa suoran auringonpaahteen sisälle. Terassi on suoraan etelään.
  Tässähän ihan innostuu itsekin… jos vain löytyisi parempi talon paikka, nykyinen on jo todella hyvä, ehkä mekin alkaisimme rakentaa uudestaan.

  Mukavaa että jaoit ”pyörittelyn” meidän kanssa :)

  • 25.8.2015 / 21:28

   Jaa niinkö, onpa kiva kuulla! :)
   Niin tai tarkoitin, että tuossa terassin katos pimentää talon sisätiloja, ei terassia. Toki siinä on tuo hyödyllinen varjo-ominaisuus eikä sisällä tule niin paahteista.
   Meillä yksi iso haavetta kasvattava tekijä on juurikin uusi sijainti, se yksi alue on niin vahvana mielessä… :)

   • Iita
    26.8.2015 / 07:12

    …oho, tarkoitin että olohuone ei ole pimeä terassin takia… Toki silläkin on merkitystä, että tosiaan ikkunat ovat etelään ja talomme on korkealla ja sillä suunnalla ei ole puita esteenä. Toivottovasti jaat jatkossakin talohaaveita, vaikka huone kerrallaan :)

 5. Janet
  28.8.2015 / 06:44

  Tosi kiva postaus! Ja hyvän oloisia pohjia olet löytänyt :) Meillä haave ensimmäisestä omakotitalosta sen kun vahvistuu, joten odotan innolla kuinka teidän projektinne etenee! Me odotamme sopivaa tonttia löytyväksi/ myyntiin tulevaksi uudelta alueelta ja toivomme, että ensi vuoden aikana suunnittelu pääsisi käynnistymään toden teolla. Meille tulee luultavasti rinnetontti ja siihen sopiva porrastettu/ rinneratkaisu, joten kuulisin mieluusti ajatuksiasi myös tällaisesta pohjasta ja sen suunnittelemisesta. Mukavaa syksyn odotusta :)

  • 28.8.2015 / 22:03

   Olipa mukava kuulla, että tykkäsit! Heh, meidän projekti ei taida tästä ihan lähiaikoina edetä mihinkään suuntaan :D. Haaveillaan, haaveillaan… On niin monia muitakin projekteja meneillään :).
   Laitanpa korvan taa tuon rinnetalon pohjan, katsotaan jos saisin siitä postausta aikaiseksi. Toivottavasti tonttiasiat menevät, kuten toivotte. Tunnelmallista syksyn alkua sinne! :)

   • Janet
    30.8.2015 / 18:21

    Kiitos, sitä täälläkin kovasti toivotaan! Ja sitä, ettei rahoituksen kanssa tule pulmia vastaan, täällä pk-seudulla kun hinnat ovat mitä ovat.. Tsemppiä teidän projekteihin ja toivottavasti tämäkin etenee jossain vaiheessa ;)

 6. 6.9.2015 / 09:16

  Näyttää ihan toimiville pohjille nämä kaksi taloa. Ehkä tuo ensimmäinen julkisivu on turhan pelkistetty. Välillä täällä haaveilen myös uudesta talosta, kaksi taloa ja yksi osakehuoneisto on rakennettu. Perheen tilanteet muuttuvat ja nyt taas olisi tarvetta erilaiselle kodille. Lasitettu terassi on yksi must-kohde myös seuraavassa kodissa. Näitä on kyllä kiva haaveilla!

  • 6.9.2015 / 14:01

   Joo taitaisin kaivata molempien julkisivuun jotain lisää, en vain tiedä mitä se olisi… Eikö olekin mukava haaveilunaihe! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.