Pimeän vuodenajan valokuvausta

Päivänvalo vähenee päivä päivältä ja aika selkeästi sen huomaa valokuvatessa. Itselläni on hieman sitä vikaa, että säädän ISO-arvoa joskus liian suureksi, jolloin tuloksena on jonkin verran/osittain rakeisia kuvia. Usein tuon kuitenkin huomaa vasta siinä vaiheessa, kun siirrän kuvia koneelle, jolloin on jo niiden kuvien suhteen liian myöhäistä. Täytyy muistaa pitää ISO 200-400:ssa; tosin tuokin riippuu kamerasta!, mutta omien kameroideni kohdalla jo tuo auttaa. ISO 800 synnyttää usein hämärällä jo jonkin verran kohinaa kuviin.

Kun pyrkii pitämään ISO-arvon suhteellisen pienenä, tarkoittaa se sitä, että valoa on saatava kuvaan muita keinoja käyttäen. Yksi vaihtoehto on aukon suurentaminen, mutta tälle objektiivi asettaa rajat. Minulla on yksi tuollainen valovoimainen (eli suuren aukon) objektiivi: Sigma 30mm f/1.4. Sillä saa oikein valoisia kuvia, mutta aukon suurentamisessa on toki yksi mutta: sitä mukaa kun aukko suurenee, kuvan syväterävyysalue pienenee. Näin ollen kuvaaminen suurella aukolla on parhaimmillaan lähi- sekä yksityiskohtakuvissa.

sigma

Eli jos haluaa kuvata isompaa kokonaisuutta, täytyy aukkoa pienentää (eli f-arvoa suurentaa). Näin suurempi osa kuvasta näkyy terävänä. Hämärässä tuo on haasteellista, sillä mitä pienempi aukko, sitä pimeämpi kuva. Sen vuoksi melkoisen tärkeä varuste onkin kolmijalka eli jalusta!

Omani on ihan peruskätevää mallia: Slik Sprint Pro II. Sain tämän joululahjaksi muistaakseni kolmisen vuotta sitten. Välillä laiskottaa eikä jalustaa jaksa kaivaa esille, mutta kyllähän se kannattaa. Jalustalla saa aina parempia kuvia kuin ilman jalustaa; terävämpiä, tarkempia.

jalusta

Jalustan avulla kuvatessa voi käyttää pidempääkin valotusaikaa. Sen myötä tarpeelliseksi tulee myös kaukolaukaisin, sillä joskus kamera tärähtää jopa siitä, kun sormi koskettaa laukaisinnappia, vaikka kamera olisikin jalustassa kiinni. Toki kaukolaukaisimen voi korvata myös asettamalla kameran itselaukaisin päälle.

056

059

Mites te; tuleeko pimeänä vuodenaikana tuskailtua valon vähyyttä? Kuvaatteko jalustan kera?

Comments

  1. SatuKoo
    26.9.2015 / 09:55

    Voi kun oppisi nyt ensin kuvaamaan edes niillä manuaaliasetuksilla :D
    Taitaa kuulua minun ikuisuusprojekteihini opetella käyttämään järkkäriäni.
    Olen kyllä jalustasta haaveillut, mutta ei syllä kyllä mitään tee, jos ei hallitse kuvaamista ilman automaattiasetuksia :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.