Sisustusasioita norjalaisystäväni silmin

Kolme ja puoli vuotta sitten esittelin täällä teille norjalaisen ystäväni myynnissä olevan kodin postauksessani Ystäväni koti Oslossa. Koti meni tuolloin hyvin pian kaupaksi (tosin postauksellani ei tainnut olla sen kanssa mitään tekemistä ;D) eikä ihme! Nyt sain idean haastatella tätä ystäväistäni sisustusasioissa. Irene on valokuvaaja, jonka ottamia sisustuskuvia saa säännöllisesti ihastella milloin mistäkin, kuten esim. norjalaisesta BoligPluss-lehdestä. Näin ollen Irene on aika vahvasti selvillä, millainen sisustustyyli Norjassa on tällä hetkellä IN, mikä OUT, mitä hän veikkaa tulevaksi trendiksi jne.

Lähetin hänelle muutamia kysymyksiä ja näin hän niihin vastaili! Postauksen kuvituksena Irenen ottamia sisustuskuvia norjalaiskodeista.

elisevestre-boligrepotasje-fotoirenesandvedlunde_28-Q83qrrk1WsO6BzxITC2pKA

dining

Mikä on mielestäsi tällä hetkellä kovin trendikästä sisustamista Norjassa?

Tällä hetkellä suurin trendi on tehdä kaikesta mahdollisimman persoonallista. Käyttää kotonaan sellaisia esineitä, joilla on tarina. Joilla on merkitystä. Sekoitella vanhoja ja uusia juttuja, mix and match. Pitää esillä matkamuistoja, itämaisia kelim-mattoja jne.

Mielestäni Norjassa on tällä hetkellä useitakin trendejä samanaikaisesti; tai oikeastaan voisi sanoa, että moni asia on nyt IN. Mainitsen tässä muutamia tuon persoonallisuuden lisäksi:

Vahva trendi tällä hetkellä on käyttää seinissä rohkeasti väriä, maalata seinät muullakin kuin valkoisella. Suosittuja sävyjä ovat erityisesti pehmeät pastellisävyt kuten vaaleanpunainen, hempeän vihreä, hennon vaaleansininen jne. Myöskin harmaat seinät ovat kovin suosittuja. Näiden hempeämpien sävyjen lisäksi koko ajan suositumpaa on maalata seinät rohkeammilla väreillä, tummilla sävyillä. Useat maalaavat yhden seinän, rohkeimmat koko huoneen ehkä jopa kattoa myöten!

Kuosit ovat pinnalla, erilaisten kuosien ja kuvioiden rohkea yhdisteleminen. Tämä leviää ihan tapetteihin saakka. Yhdessä huoneessa yhtä tapettikuviota ja toisessa toista, ihan erilaista kuviota! Tekstiileissä erityisesti kukkakuosit ovat nyt suosittuja, mutta niiden rinnalla myös graafiset kuviot pitävät pintansa. Tekstiileistä puheenollen; värikkäät ja pehmoisen pörröiset matot ovat taas suosiossa.

kitchen

Etninen tyyli on nyt myös kovin pinnalla. Lisäksi seiniä täytetään aiempaa enemmän: tauluja, maalauksia, graafisia printtejä, valokuvaseiniä, myös seinävaatteet eli ryijyt ovat kovin suosittuja. Nyt tavaroita ei enää piilotella kaappeihin!

elisevestre-boligrepotasje-fotoirenesandvedlunde_19-7ryyeGS7iHHBY0C1hyXe2A

Sisustusmateriaaleista puu on kuumaa kamaa. Puiset hyllyt, puiset tuolit ja erityisesti siten, että ne yhdistyvät toisen materiaalin, kuten esim. betonin, kanssa. Tämän rinnalla luonnonläheisyys on IN: luonnon tuominen sisustukseen. Viherkasvit ovat kovassa huudossa, varsinkin kookkaat viherkasvit. Niiden lisäksi kaktuksia näkee nyt erityisen paljon.

bedroom

tonje_bol2-zYRKwJlEYFZ7Cn2AE5BwIQ

DIY-henkisyys on vahvasti taas nousemassa. Tehdä itse, olipa kyseessä sitten huonekalu tai jokin pienempi asia. Tehdä itse uuden ostamisen sijaan.

corner

Norjassa marmori on edelleen kovin pinnalla. Marmoriset keittiöntasot, leikkuulaudat, pienet marmoriset säilytysrasiat… Myöskin käsintehty keramiikka on suosiossa, samoin puiset, käsintehdyt esineet. Myös valaisimet ovat tärkeitä sisustuksessa ja niitä käytetään paljon.

Muutama sananen upeista kuvistasi: onko sinulla antaa jotain vinkkejä?

Kamerani on Canon EOS 5D Mark lll. Käytän enimmäkseen 35mm linssiä. Suosin luonnonvaloa, salamavaloa yritän välttää ihan viimeiseen asti. Käytän aina jalustaa, sillä siten kuvat onnistuvat parhaiten.

livingroom

tonje_bol6-T40_clTvKMo7-Q1l8HSY_g

Huomaatko jotain muutoksia norjalaiskodeissa; mikä on muuttumassa?

Ne valkoiset kodit ja valkoiset seinät. Ihmiset käyttävät koko ajan vähemmän ja vähemmän valkoista. Toki on edelleen ihan ”hyväksyttävää”, että kotona on valkoisia seiniä, mutta niiden sekaan on koko ajan nousemassa myös muita sävyjä ja erilaisia materiaaleja.

diningroom

Mitä muita trendejä on havaittavissa?

Vihreästä elämäntyylistä on tulossa iso juttu! Sellainen periaate, että pidä kotonasi vain niitä asioita/tavaroita, joita tarvitset ja joita oikeasti r-a-k-a-s-t-a-t. Luovu ihan kaikesta muusta. Taikasanat ”simple living”.

tonje_bol10-j1FTBQPNEk33Li-xlya9FQ

Huomaatko eroa suomalaisten ja norjalaisten kotien sisustusten välillä? Mitä nämä erot ovat?

No en nyt mitenkään suuresti… Mutta suomalaiskodit tuntuvat olevan ainakin vielä kovin valkoisia. Ja toki valkoinen koti on kaunis ja tyylikäs eikä se koskaan ole ns. pois muodista. Kuitenkin Norjassa halutaan jo enemmän väriä ja mm. sitä kautta lisää lämpöä koteihin.

Mitäs veikkaatte, onko tähän tulossa muutosta suomalaiskotien kohdalla? Aiotko tai haluaisitko sinä lisätä kotiisi väriä?

(Kuvat: Irene Sandved Lunde.)

Comments

 1. Jessy
  3.10.2015 / 21:09

  Enpä kyllä oikeastaan halua enempää väriä ;)
  Asutaan 60-luvun talossa, johon vaan jotenkin kuuluu valkoisuus ja puu, ja niillä mennään. Tekstiileihin sitten väriä fiiliksen mukaan, mutta seinät pykykööt puhtaana!
  Nämä tummat siniset ja muut on kyllä ihan kauniita, mutta tyydyn ihailemaan niitä muiden seinillä. :)

  • 5.10.2015 / 18:22

   Kuulostaa ihanalta kodilta! Mulla sama, etten voisi (ainakaan tällä hetkellä) kuvitellakaan olohuoneessamme/keittiössämme/ruokailutilassamme muita kuin valkoisia seiniä. Toistaiseksi siis minäkin tyydyn ihastelemaan niitä muiden kodeissa :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.