Tekstiilivärjäyksellä uudelleen käyttöön?

[mittaustagi]

Viimeisen parin kuukauden aikana olen laittanut merkille, että huomioni kiinnittyy monenlaisiin petroolin sävyihin. Hieman jopa sellaisiin mustansinisiin ja vihreänsinisiinkin! Nuo viehättävät paitsi pieninä seinänpätkinä, mutta aivan erityisesti petauksissa.

hmprod (7)

hmprod (2)

Kun marraskuussa näin By Jaana K -blogissa postauksen upean sävyisistä vuodevaatteista, se oli menoa! Joulutohinoissa siirsin ajatuksen mielen perukoille ja sieltä sen sitten tänään esiin kaivoin. Jaana oli tekstiilivärjäystä käyttäen värjännyt yhdet vuodevaatteensa mustansinisiksi. Sain heti ajatuksen, että miksi en testaisi samaa tekniikkaa yhtiin pussilakanoihini, jotka ovat lojuneet kodinhoitohuoneessa käyttökelvottomina jo pienen ikuisuuden. Niiden helmoissa on mustia tahroja (kiitos toisen kissamme), jotka eivät lähde pois. Olen pessyt ne jo kolmeen kertaan erilaisin ainein ja ohjelmin – tuloksetta. Olin jo miettinyt, että teenkö niistä miniversiot pojan käyttöön (sillä mustia tahroja on vain pussilakanoiden alaosissa), mutta taidan kuitenkin testata tuota tekstiilivärjäystä! Pussilakanat ovat Hemtexin laadukkaat ja ihanan pehmoiset puuvillalakanat enkä millään raaski heittää niitä tuosta noin vain pois. 

Minulla ei ole kokemusta tekstiilivärjäyksestä, onko sinulla? Minkä merkin väriä suosittelisit? Kaikki muutkin vinkit otan vastaan! Tosin eipä tässä kovin korkealta putoa… Epäonnistuneen tuloksen saadessani menetän ainoastaan väreihin kulutetut eurot.

Postauskuvina upeita H&M Homen stailauksia, tämä yksi ehdoton lempparini:

hmprod (1)

Aivan täydellinen tuo valkoisen, harmaan ja vaalean puun yhdistelmä!

hmprod (4)

hmprod (3)

hmprod (5)

Myöskin ikisuosikkini, utuinen roosa, ihastuttaa aivan yhtä paljon edelleen. Mikä on teidän lempparisävy tänä talvena?

hmprod (6)

(Kuvat lainattu H&M Home.)

Comments

 1. 11.1.2016 / 17:06

  Värjäykseen en osaa kyllä sanoa mitään. Ei ole tullut aikoihin kokeiltua. Muistan kun ennen oli kaupoissa ne ihanat metalliset värinapit, joita piti pikkutyttönä käydä aina ihastelemassa. Ne väreittäin asetellut napit kiehtoi enemmän kuin karkkihylly :)
  Ihania nuo harmaat stailaukset kuvissa.

 2. 11.1.2016 / 17:06

  Kannatan! Itse värjäilin myös sinisävyisellä Nitorin pesukonevärillä Ikean tummuneet valkoiset lakanat ja samalla kokeilin myös solmuvärjäystä,koska totta,ei voi korkealta pudota. Ihan tyytyväinen olen lopputulokseen ja myös blogistani löytyy Diy solmuvärjäys-postaus,jos haluat käydä katsomassa. Nuo on kyllä ihania sävyjä ja aivan varmasti aion värjätä lakanoita myös tulevaisuudessa,puuvillaiset värjätyt kun kestävät myös hyvin tuon 60:n pesun :)

 3. 11.1.2016 / 17:25

  Mä värjäsin tekstiilivärillä harmaat pellavaverhot tummansiniseksi, mutta se ei onnistunut. Jotenkin väristä tuli tukkoinen eikä kangas säilyttänyt pellavamaisuuttaan :(

  Sen sijaan olipa hauska huomata, että kerkesin sekuntin ihastella samaa H&M:n kuvaa ja siinä olevaa sänkyä ennen kuin huomasin, että meillähän on sama sänky. Ja ollut jo yli kymmenen vuotta. Edelleen näköjään miellyttää silmää :)

  Valkoisella taidetaan täällä mennä edelleen. Valkoisissa lakanoissa nukuttaa parhaiten. Kuulema tutkitustikin ;)

  • 11.1.2016 / 20:41

   Ai, voi harmi! Muistatko minkä merkin väri sulla oli käytössä?
   Meilläkin suurin osa lakanoista valkoisia, mutta joukossa on myös ripaus harmaata ja mustaa. Pilaantuneet pussarit, jotka ajattelin nyt värjätä, ovat valkoharmaaraidalliset. Ihanat!

 4. Eriika
  11.1.2016 / 21:52

  Lakanoiden värjäyksestä ei ole kokemusta mutta vinkkinä tummalla värillä värjäyksen jälkeen pesukone tulee puhistaa tosi hyvin. Ja ei kannata seuraavaksi pestä valkoisia kauluspaitoja:) tiivisteisiin jää helposti värin jämiä.. Joskus jotain vaatteita olen värjännyt, en muista värinaineen nimeä, mutta niitä saa ihan isommista marketeista, halpa-halleista yms. Kannattaa koittaa kun korkealta ei tipu jos ei onnistu!

  • 12.1.2016 / 21:37

   Hyvä huomio! Ajattelinkin toimia siten, että pesen valkopyykit ennen värjäystä ja värjäyksen jälkeen teen koneelle tyhjänä sitruunahappokäsittelyn, sillä edellisestä on jo aikaa. Sen jälkeen vielä tuplavarmistuksena voisin pestä mustaa pyykkiä :D.

  • Nimetön
   12.1.2016 / 23:18

   Värjääkö värit koneen tiivisteet?

   • 14.1.2016 / 20:41

    Minä värjäsin lakanat eilen tummalla sävyllä. Hieman oli tiivisteissä tummaa väriä myös, mutta värjäysoperaation jälkeen pyöräytin koneen tyhjänä pesuaineen kera 90 asteessa, joten se hieman auttoi. Ei tuosta mitään vahinkoa ainakaan meidän pesukoneelle aiheutunut. Kunhan muistaa noudattaa ohjeita :).

 5. 13.1.2016 / 14:57

  Tekstiiliväreillä ei taida pystyä värjäämään muuta kuin luonnonkuituja, eli ota se huomioon kun värjäilet :) Kerroit, että ovat puuvillaiset, mutta ompelulanka voi olla esim. jotain polyesterisekoitusta :)

 6. mimmi
  13.1.2016 / 22:48

  Oon monesti värjänny vaatteita ja vauvan harsoja ym. Dylon-pesukoneväreillä ja onnistunu hyvin lukuunottamatta mustalla värjäystä joka aina jääny liian hailakaksi ja niinku tossa yllä joku mainitsi ni ompelulangat on monesti polyesteriä joka ei värjäänny mutta lakanoissahan niitä lankoja ei pahemmin oo näkyvillä ku helmassa vaan! Tarvii vaan puoli kiloa tavallista suolaa kaveriksi. Ja paketissa selkeät ohjeet miten toimia, kannattaa myös luutun kanssa käyä läpi kumitiivisteet ja kaikki raot ku lopettaa touhun, ei oo meillä ainakaa jääny pinttymiä koneeseen ku huolellisesti putsannu.. Ja anteeksi maratonikommentti

  • 14.1.2016 / 20:44

   Mulla tarvi kilon suolaa, koska värjäsin 60 asteessa. Ompelulangat jäi tosiaan valkoisiksi, mutta ne ei ainakaan minua häiritse yhtään. Laitoin sekä mustan että petroolin värisen väriaineen ja nyt huomaan, että pelkällä mustalla olisi varmaan tullut aika hailakka lopputulos. Lisäksi 40 astetta olisi ollut liian matala lämpötila, silloin lopputuloksesta olisi tullut vielä hailakampi.
   Kiitos hyvästä ja perusteellisesta kommentistasi! :)

 7. 15.1.2016 / 22:38

  Tekstiilivärjäyksistä en osaa sanoa, mutta kiva huomata että muitakin vaalean roosan ja petroolin fanittajia löytyy, vaikka niitä ei vuoden 2016 trendiväreiksi povatakaan. Aion itse pitää ainakin haalean roosasta kynsin ja hampain kiinni, uusia tummansiniä värejä voisin kokeilla. Nuo h&m homen kuvat sulattavat kyllä sydämen :)

  • 17.1.2016 / 11:47

   Juu löytyy! Itse en trendiväreistä sen kummemmin perusta, mutta Pantonen tämän vuoden sävyt kuuluvat ikisuosikkeihini muutenkin :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.