Nopea mustikkapiirakka vaniljakastikkeella

Tätä maaliskuuta koskien minulla on sellainen(kin) toive, että ehtisin tekemään enemmän kotona asioita – työhön liittymättömiä asioita. Kokkailemaan ja leipomaan ajan kanssa, kokeilemaan uusia reseptejä jne. Hyvään alkuun pääsinkin jo, sillä heti viikon alkajaisiksi päätin pitkästä aikaa leipoa. Mies oli pojan kanssa ulkoilemassa, kun sain tämän idean ruuanlaiton lomassa. Ei muuta kuin lohi ja perunat uuniin ja reseptejä googlettelemaan! Päätin nimittäin tehdä mustikkapiirakan, sillä viimevuotisia mustikoita on pakastimessa vielä sen verran paljon jäljellä, että niitä saa oikein urakalla tuhlata johonkin.

piirakka

Olen yleensä tehnyt mustikkapiirakan kermaviilitäytteellä, mutta koska kaapista ei löytynyt kermaviiliä enkä halunnut pelkästään sen vuoksi kauppaankaan lähteä, täytyi etsiä toisenlainen resepti. Niinpä tein mustikkapiirakan tällaisella ohjeella (ohje löytyi täältä):

6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl maitoa 
100 g voisulaa

Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää muut ainekset. Tämän jälkeen itse sekoitin taikinan sähkövatkaimella, on niin nopeaa ja tehokasta. Tykkään muutenkin tuollaisesta taikinasta, jossa kaikki sekoitetaan kulhossa yhdellä kertaa eikä vaahdoteta pelkästään munia ja sokeria keskenään… Tällä tavalla taikinasta tulee ihanan pehmeä ja kuohkea! Ja samaa taikinapohjaahan voi käyttää moniin muihinkin piirakoihin, kuten esim. omenapiirakkaan.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. Meidän uunipellit ovat kooltaan 42 cm x 35 cm ja ainakin sellaiseen tuli ihan kivan muhkea (kolmen sentin paksuinen) piirakka. Piirakan päälle ripottelin reilusti mustikoita; pinta oli ihan täynnä niitä, mutta vieläkin enemmän olisin voinut laittaa, sillä taikinan noustessa uunissa upposivat yllättävän paljon piirakkaan. Tämä muistiin itselleni seuraavaa kertaa varten! Määrää en osaa sanoa, sillä ripottelin mustikoita ruokalusikalla. (Toki tuo on makuasia, kuinka paljon mustikoita haluaa…) Mustikoiden päälle ripottelin vielä sokeria.

Tämän jälkeen piirakka 200-asteisen uunin keskitasolle noin 15-20 minuutiksi (uunista riippuen). Itse tykkään, että pinta saa hieman väriäkin eikä ole ihan vaalea. Rapeat reunat ovat mielestäni piirakan parasta antia! :P

Mustikkapiirakkaan sopii täydellisesti myös vaniljakastike! Yleensä olen ostanut sen kaupasta valmiina, mutta koska nyt en ollut kauppaan lähdössä, oli sekin tehtävä itse. Löysin siihen reseptin Kotikokin sivuilta.

4 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria

Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa niin, että munan rakenne rikkoutuu täysin. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä anna kiehua! Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokeri. Hämmennä silloin tällöin, kunnes kastike jäähtyy niin ettei enää polta kättä. Lisää vaniljasokeri.

Kastike oli valmistuttuaan ihan herkullisen makuista, mutta mielestäni se oli seuraavana päivänä vielä parempaa!

Ei muuta kuin makeaa päivänjatkoa teillekin!

P.S. Olen mukana Indiedaysin ja PAMin kampanjassa, jonka tiimoilta teille lukijoille on järjestetty eräs kysely. Suoraan kyselyyn pääsette tästä linkistä – siellä teillä on loistava mahdollisuus kysyä PAMilta työelämään ja ammattiliittoon liittyviä asioita; mikä ikinä niissä mieltä askarruttaakaan! Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan Jopo-pyörä (arvo 435 euroa). Tulen myöhemmässä postauksessani käsittelemään juurikin näitä kyselyssä esiin tuomianne aiheita ja yksityiskohtia, joten nyt on tosiaan hyvä tilaisuus saada vastauksia omassa mielessä pyöriviin seikkoihin! Kyselyaikaa on aina 13.3.2016 saakka. 

Comments

 1. 2.3.2016 / 17:37

  Mustikkapiirakka on paras piirakka marjoista. Meillä on pakkasessa koko talveksi aina mustikoita, niitä syödään usein myös puuron kera. Minun ohjeessa on myös kermaviiliseos, mutta tätä sun ohjetta voisin myös kokeilla!

  • 3.3.2016 / 14:41

   Se kermaviiliversio on kyllä tosi herkku, mutta ei ollut hassumpaa tämäkään – mukavaa vaihtelua! Ja meillä sama: pakastimessa on kotimaisia mansikoita, vadelmia ja mustikoita koko talven varalle. Täytyy vain kesään mennessä tuhota nuo, että mahtuu tuoreet tilalle :)

 2. Liinu
  4.3.2016 / 11:09

  Multakin löytyisi nuo kaikki aineet kaapista, pitäisikö tehdä viikonlopun kunniaksi! Käteviä tällaiset ohjeet, joihin tulee vain ihan perusaineita eli ei tarvitse kauppaan lähteä jos tekee mieli jotain leipoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.