Se pelottava patti

Varmastikin kaikki tiedämme, että lokakuu on rintasyövän kampanjakuukausi. Ilman Roosa nauha -kampanjaa ja sillä kerättyjä tuottoja rintasyöpään menehtyisi varmasti huomattavasti useampi sairastunut. Varmasti meistä jokainen tuntee jonkun sairastuneen; ehkä se on ystävä tai tuttava, ehkä se on sisko tai oma äiti. Mielestäni tämän asian voi kuitenkin nostaa esille lokakuun ulkopuolellakin.

Viime vuonna jouduin itse ensimmäistä kertaa kasvokkain tämän peikon kanssa. Se tapahtui toukokuussa. Löysin kainalon ja rinnan väliseltä alueelta pienen patin. Pyörittelin sitä, tutkailin, tarkastelin liikkuuko se, aristaako jne. Pelkäsin ja mietin, mietin ja pelkäsin. Google lauloi. Päivä- ja lähes viikkokausia. Patti oli aristava ja rintasyövästähän usein sanotaan, etteivät siihen liittyvät patit ole kipeitä. Tuo ei kuitenkaan ole mikään absoluuttinen totuus, sillä se riippuu ihan täysin patin sijainnista. Joskus se voi olla aristavakin, riippuen mitä sen ympärillä on. Rintasyövän merkki saattaa olla myöskin kuoppa eli ei aina suinkaan patti tai kyhmy. Välillä unohdin asian, kunnes se tuntui taas tulevan enemmän esiin. Vihdoin rohkaistuin ja varasin ajan tutkimuksiin. Varasin ajan yksityiselle, sillä ajattelin, että sinne pääsen nopeimmiten ja kotona asian tiimoilta hermoilu lyhenisi. Jouduin odottamaan ainoastaan viikonlopun yli ja alkuviikosta pääsin tutkimuksiin. Jännitti valtavasti. Muistan, että odotustilassa aivan oksetti. Pahimmat mahdolliset diagnoosit pyörivät mielessäni… Ja mietin pientä poikaani.

hope

Mieslääkäri tunnusteli rinnat ja kainalot, jonka jälkeen ultrasi kaikki samat paikat. Makasin tutkimuspöydällä selälläni ja yritin kurkkia hänen ilmeitään; näyttikö kauhistuneelta vai neutraalilta. Mielestäni hän näytti usein hieman huolestuneelta ja tuntui, kuin hän olisi aina välillä löytänyt jotain ja kokeili sitä kohtaa aina uudestaan ja uudestaan. Lopulta tietokoneruutua tuijottaen hän sanoi, ettei löydä mitään poikkeavaa ja kaikki näyttää siltä kuten pitääkin. Mammografiatutkimusta minulle ei tehty, sillä lääkäri ei nähnyt sille tarvetta. Hän päätteli, että kyseessä oli todennäköisesti joku hormonaalinen juttu ja oli varmastikin oikeassa, sillä viime kesäkuun jälkeen mitään tuonkaltaista ei enää ole ollut havaittavissa.

Mutta miksi ihmeessä sinne tutkimuksiin menoa täytyy niin pitkittää? Onko muka parempi vaihtoehto miettiä ja pelätä asiaa kotona, nukkua huonosti ja murehtia päivät pitkät? Eikö ole parempi vaihtoehto saada diagnoosi mahdollisimman nopeasti ja tarvittaessa päästä sitten jatkotoimenpiteisiin ja hoitoihinkin nopeammin. Omakohtaisesta kokemuksestani kuitenkin tiedän, että se vain niin kovasti jännittää, se varmistunut ja lopullinen diagnoosi. Onhan se luonnollista. Tästä oppineena pyrin kuitenkin jatkossa menemään tutkimuksiin huomattavasti aiemmin, sillä ainakin sieltä saa mielenrauhan. Reilu satanen on mielestäni pieni hinta siitä.

Entä miksi tästä kirjoitan? Siksi, että tiedän erään ihanan, jolle tämä oli juuri tällä viikolla ajankohtaista. Hän kävi juuri niitä samoja tuntemuksia läpi kuin minä viime vuonna. On myös suuri mahdollisuus, että joku teistäkin on tässä samassa tilanteessa. Toivon, että tämä kirjoitus hieman rohkaisisi, sillä aina on joku muukin samassa tilanteessa – joko juuri ollut tai on parhaillaan! Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä ja senpä vuoksi rintojaan kannattaa tarkkailla ja tutkia. Muulloinkin kuin kampanja-aikana lokakuussa. Ihan joka kuukausi! ♥ 

Comments

 1. Niina
  2.3.2016 / 21:02

  Ihanasti kirjoitit kipeästä asiasta, itselläni rintasyöpä on jollakin tasolla mielessä melkeinpä päivittäin. Äidinäidillä saatiin syöpä kuriin rinnanpoistolla. Äidilläni ei ollut samaa onnea, kuolemasta tuli juuri kuusi vuotta. Oli kova paikka tunnustaa itselleen ettei toinen selviä…
  Joka tapauksessa kuudennen kerran menen tänä keväänä mammografiaan, pieni hinta omalle mielenrauhalle! Ensin en meinannut saada edes lähetettä, olin kuulemma aivan liian nuori, tuolloin 40 v., ei minulla kuulemma ollut mitään hätää!!
  Kiitos kivasta blogista ja kauniista kuvista! :) Ihanaa keväänodotusta!

  • 4.3.2016 / 13:08

   Voi että, niin surullista kuulla. Minuakin rintasyöpä koskettaa läheltä, oma läheiseni kuuluu niihin onnekkaisiin.
   Ihmetyttää aina tuo, että miten rintasyöpä vieläkin luokitellaan hieman vanhempien naisten sairaudeksi… Moni parikymppinenkin siihen nykypäivänä sairastuu.
   Kiitos Niina kommentistasi ja aurinkoista kevättalvea sinullekin! :)

 2. 2.3.2016 / 22:06

  Tämä on tärkeä asia!
  Itse kävin vajaa vuosi sitten mammografiassa ja pyytämälläni lähetteellä. Omalla äidilläni oli aikanaan rintasyöpä ja toinen rinta poistettiin kokonaan. Lisäksi hänen siskollaan oli myös, mutta sytostaatit etc auttoivat, ei tarvinnut kaiketi rintaa poistaa.

  Lääkäri onkin kehoittanut, että vuosi / puolentoista välein tarkistuttaa mammografiassa rinnat… ihan kaiken varalle. Se on pieni vaiva ja hinta!!

  Kiitos kun jaoit!

  • 4.3.2016 / 13:10

   Kyllä, todella tärkeä! Minäkin aion käydä tutkituttamassa rinnat aina kun siltä tuntuu… Eipä siinä mitään menetä!

 3. 3.3.2016 / 20:26

  Viime syksynä, kausi-influenssarokotteen otettuani, ilmestyi tosi kipeä patti vasempaan kainaloon. Se tuntui selkeästi, sattui nukkua sillä kyljellä ja noh, sai ajatukset pyörimään päässä. Isänäidin toinen rinta on poistettu rintasyövän takia ja muutenkin suvussa on syöpää sairastavia. Soitin työterveyshuoltoon, jossa sain soittoajan hoitajalle. Hän oli samaa mieltä siitä, että patti todennäköisesti tuli rokotteen seurauksena, otinhan rokotteen vasempaan käteen ja että seurantalinjalla mentäisiin. Asia jäi kuitenkin kummittelemaan mieleen ja hyödynsin työpaikkaani sairaalassa ja kysyin nuoren erikoistuvan lääkärin mielipidettä myös. Hän oli samaa mieltä, että rokote on syypää ja onneksi patti tosiaan pieneni ja lopulta katosi. Se tunne kuitenkin, kun kuvittelee kaikkein pahinta ja on yksin kotona, oli kamala.

  Onneksi sinulla kaikki on hyvin! <3

  • 4.3.2016 / 13:12

   Enpä ole kuullutkaan, että rokotteesta voi ilmetä tuollaistakin – hyvä tietää! Ja kyllä, tiedän niin sen tunteen… :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.