Lomalla Uumajassa

Vielä pari viikkoa sitten oli täysin auki, lähdemmekö syksymmällä aurinkolomalle Välimerelle vai teemmekö sen sijaan jonkinmoisia lomareissuja kotimaassa. Paristakin eri syystä hylkäsimme tällä kertaa Välimeri-vaihtoehdon ja päätimme lomailla kotimaassa. Tosin mahtui tähän kesään ainakin yksi ulkomaanlomakin, sillä viime viikolla testasimme Wasalinen, jolla ylitimme Merenkurkun ja pääsimme viettämään viikonloppua Uumajassa. Poika oli edellisestä laivaristeilystämme niin innoissaan, että oli mukava tarjota hänelle toinenkin laivakokemus. Noin pieni ei juurikaan huomaa, millainen itse laiva on: riemu on sama! Tärkeintä näytti olevan, että laivasta löytyy leikkipaikka ja sehän löytyi. 

merellä

Lähdimme matkaan jo torstaina, sillä olimme ensimmäisen yön Vaasassa. Näin vältyimme turhan aikaiselta herätykseltä, sillä laiva lähti klo 9 ja satamassa täytyi olla vähintään puolta tuntia aiemmin (jos matkusti ilman autoa). Silti jouduimme herättämään pojan seitsemältä, mutta hän ei ollut moksiskaan. Hotelliaamiaisen jälkeen suuntasimme satamaan, jossa tapasimme loput matkaseurueestamme: vanhempani. Vaasassa paistoi aurinko ja oli kiva astua laivaan kauniista alkavasta kesäpäivästä nauttimaan. Meillä oli kyllä niin tuuria säiden suhteen! Ihan koko reissun ajan paistoi aurinko, välillä ehkä vähän turhankin kuumasti (olkapäät tulipunaisina menomatkan jäljiltä)… Menomatka Uumajaan kesti 4,5 tuntia ja yllättävän paljon laiva keinutti, vaikka merenkäynti ei nyt kovin kummoinen edes ollut. Niin paljon kuitenkin keinui, että minua ja äitiäni keinutti vielä perjantai-iltanakin! Nukutin pojan menomatkalla päiväunilleen matkarattaisiin: kävelin edestakaista rinkiä laivan aurinkokannen puolelta toiselle ja siinä oli välillä pystyssä pysymistä :D. 

Uumajan satamasta pääsee kätevästi linja-autolla kaupungin keskustaan noin kymmenen kilometrin matkan, tosin aika tyyriillä hinnalla (jos vertaa matkan kokonaishintaan): 10 eur/hlö. Tuona perjantaipäivänä busseja lähtikin satamasta useampia. Lipun voi ostaa suoraan linja-autosta (sen voi maksaa euroilla) eikä näin kesäaikaan lippuja tarvitse varata etukäteen, sillä busseja on siellä odottamassa automaattisesti. 

Etukäteen oli selvää, että varaamme jonkin kivan hotellin keskustasta ja hotelli olikin kyllä aivan ihana! Uumajan keskusta on kävelykatua ja tuolle kävelykadulle (Kungsgatan, jolla myös hotellimme sijaitsi) oli hotelliltamme matkaa noin 50 metriä. Otin hotellista niin paljon kuvia, että tästä kirjoittelen ihan oman postauksensa jonain toisena päivänä. 

uumajassa

Lomailin kyllä niin täysin, että mukana ollut kamera pysyi hotellihuoneessa koko loman ajan ja kuvasin hotellin ulkopuolella ainoastaan kännykällä :D. Tämän postauksen kuvat ovat siis kännykkäkuvia; mitä sanotte kuvanlaadusta?
Uumajan keskusta on ainakin näin kesäaikaan ihanan eläväinen ja sekä kahviloita että ruokaravintoloita oli hyvä valikoima. Valitsimmekin ruokapaikan aina sen mukaan, että siellä olisi mahdollista syödä ulkona terassilla. Ensimmäisenä iltana testasimme italialaistyylisen Invito-ravintolan (oli ihan hyvä ruoka, voisin mennä uudestaankin) ja toisena iltana ruokailimme toisella jokilaivoista. Suositusten perusteella valitsimme laivoista Sjöbris-nimisen. Oli kyllä täydellinen ilma ja täydelliset jokimaisemat! Ruokakin oli oikein hyvää ja valittavana oli monenlaista aina kanasta kalaan ja pihvistä pizzoihin. Muistakaa tämä, jos Uumajassa vierailette. Tästä tuli ainakin meidän vakiopaikkamme! (Laiva ei ole allaolevassa kuvassa näkyvä paatti :D)

uumajassa

Shoppailumahdollisuudetkin Uumajassa ovat oikein hyvät. Jostain luin ennen matkaamme, että Uumaja on suunnilleen Vaasan kokoinen kaupunki, mutta väkiluvultaan Uumaja on lähes tuplasti suurempi kuin Vaasa. Lähempänä Jyväskylää tuossa suhteessa siis. Etukäteen olin ajatellut, että haluan käydä läpi Åhlensin ja Lagerhausin sekä ostoskeskukset MVG:n (täältä Hemtex) ja Utopian (mm. H&M Home). Näiden lisäksi kävin Designbutikenissa, mutta sieltä en löytänyt mitään. Eniten ostoksia tein Lagerhausissa ja viimeisin löytöni tapahtui yllättävästi kauniissa romanttishenkisessä Hjärtero-sisustusputiikissa: löysin sieltä pitkään etsimäni sinivalkoisen kulhon! Kulho oli juuri sellainen, mistä olin haaveillutkin ja vieläpä -50 % alessa. Hieman jännitti, miten saan kaikki ostokseni laivaan, mutta hyvin meni ja ratkaisevana tekijänä tässä oli iso, menomatkalla puolityhjä matkalaukku!

Uumajassa olin käynyt viimeksi lapsuusvuosinani enkä sen perusteella muistanut kaupungista juuri mitään. Kaunis kesäkaupunki se kyllä on! Ihan keskustan vieressä virtaa Uumajanjoki, Umeälven, ja sen rantapromenadia tulikin muutamaan otteeseen tallailtua. Hotellimme ja joen välissä oli Uumajan kaupunginkirkko: 

kirkko

Täytyy kyllä sen verran sanoa, että Ruotsin takseihin ei juurikaan hintojen puolesta ole luottamista (ainakaan meidän kokemustemme pohjalta). Nytkin olimme varanneet tilataksin paluumatkalle hotellista satamaan, mutta taksin saapuessa peruimmekin koko homman ja hyppäsimme tien toisella puolella pysäkillä nököttävään satamabussiin. Taksin meille ilmoittama hinta oli nimittäin yli kaksinkertainen siitä, mitä hotellin vastaanotosta oli meille kerrottu. Sanoin kuskille, että kannattaisi infota hinnoista myös respaa, jotta eivät kerro ihmisille vääriä hintoja, mutta sattuneista syistä kuski jätti tämän tekemättä… Jos satamabussi ei olisi ollut juuri samaan aikaan siinä kulmilla, meidän olisi ollut pakko mennä taksilla ja maksaa se törkeä hinta kuljettajalle. Satamaan saapuessamme sama taksi nökötti siellä, mutta oli ajanut reitin tyhjänä. Mitä järkeä?

Mielestäni on ihanaa, että aina täältä asti ei tarvitse matkustaa Turkuun tai Helsinkiin, jos haluaa laivalla Ruotsiin. Toivottavasti Wasaline kulkee tätä reittiä vielä pitkään. Vaikka laiva ei olekaan sellainen, että matkaan itse laivan takia lähdettäisiin, niin on se oikein oiva menopeli! Huvittaa vieläkin lähtöaamu, kun astelimme Vaasan satamassa kohti terminaalia. Mies sanoi pojalle, että laiva ei olekaan vielä tullut satamaan, johon minä: Onhan se tuolla terminaalin takana, kato vaikka, savupiippu näkyy! :D

Oi niitä 80-luvun lapsuuden kesiä, jolloin jopa Kokkolasta pääsi laivalla Ruotsin puolelle! Ne on jääneet niin elävästi mieleen, ihania kesälomamuistoja ♥. Niin ja kun tuosta hinnasta jo mainitsinkin, niin meidän perheeltämme tämä hotellipaketti, joka sisälsi edestakaiset laivamatkat (ilman autoa) sekä kaksi yötä neljän tähden hotellissa (pojalle varasin hotellista matkasängyn), kustansi 311 euroa. Ei paha!

Paluumatka hieman jännitti, sillä säätiedotukset lupailivat voimakasta ukkosrintamaa koko Suomeen. Koko paluumatkankin aurinko kuitenkin paistoi, mutta se menomatkan merenkäynti onneksi puuttui. Tässä oikealla kuva Vaasan rannikosta sitä lähestyessämme:

merellä

Oli kyllä oikein mukava viikonloppuloma Uumajassa ja tänne lähdemme uudestaankin! Siinä rantapromenadia jokilaivalle syömään kävellessämme sanoin, että aivan kuin jossain ulkomailla, etelässä – niin lämmin oli! Ulkomailla toki olimmekin, vain palmujen puuttuminen viestitti, että olemme jossain lähellä kotia. Onko täällä muita Uumajan lomailijoita, mitä piditte? :)

Comments

 1. Liinu
  3.8.2016 / 19:29

  Olipa kiva lukea teidän Uumajan reissusta, mekin ollaan nimittäin huomenna sinne menossa! Tehdään vaan sellainen päivän reissu eli illalla tullaan jo kotiin. Tuo jokilaivaravintola kuulosti houkuttelevalta, mutta saa nähdä syödäänkö Uumajassa vai sitten laivassa, kun kovin montaa tuntia meillä ei ole aikaa olla maissa.

  • 4.8.2016 / 14:19

   Päiväreissulla tosiaan kannattaa miettiä, missä kohtaa haluaa säästää aikaa :). Oikein kivaa matkaa teille!

 2. Marita
  3.8.2016 / 20:47

  Uumajan loma kyllä laitetaan heti harkintaan! Meillekin Vaasa on paljon lähempänä kuin Turku ja Helsinki :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.