Saunaterassin keskipiste – palju

Palju on meillä käytetympi sana kuin kylpytynnyri, joten käytetään sitä! Olette muutamaan otteeseen toivoneet tätä postausta mieheltäni, joka on aikoinaan tehnyt itse saunaterassilla nököttävän paljumme. Alkuun hän kommentoi, ettei varmaan osaa täällä paljun valmistamista selostaa, mutta päätti sitten kuitenkin yrittää! Itse kun en näistä asioista tiedä, niin en tiedä myöskään sitä, vastaako tämä kysymyksiinne, mutta toivottavasti! Teksti on mieheni käsialaa:

Palju on tehty hitsaamalla 3mm haponkestävästä teräslevystä. Muodoltaan se on mutterinmallinen ja varustettu sisäpuolisella kamiinalla. Se on sisäpuolelta hiekkapuhallettu sekä maalattu ja ulkopuolelta eristetty 50mm uretaanilevyllä ja paneloitu tummanharmaalla UPM ProfiDeck -terassilaudalla.

Vesitilavuus on noin 700 litraa ja sisäpuolella on istumapenkit neljälle. Fyysinen koko on noin 1,8m*1,8m*1m. Palju on valaistu sisäpuolelta LED-nauhalla, joka kiertää paljun sisäpuolen yläreunassa. Se on pimeällä hienon näköinen.

Kamiina on siis paljun sisäpuolella ja se on kanttisen mallinen. Vesi kiertää kamiinassa 12 suoran, pystysuuntaisen putken kautta. Putket ovat kooltaan yksituumaisia. Savupiippu on suora ja lähtee kamiinan yläreunasta.

Kaksi kesää paljua lämmitettiin puilla ja lämmitys kesti nopeimmillaankin neljä tuntia. Sen jälkeen asensin paljuun öljypolttimen, joka lämmittää paljun valmiiksi kahdessa tunnissa. Lisäksi polttimen voi jättää huoletta päälle eikä se tarvitse seurantaa. Polttoöljyä kuluu yhdellä lämmityskerralla noin 3-4 litraa eli lämmitys tulee maksamaan neljä euroa. Se ei savuta eikä haise, vaikka aluksi itsekin niin luulin. Ainoana huonona puolena se, että nyt ei enää saada kuivan koivupuun palamishajuja paljua lämmitettäessä.

Kas näin! Nyt on niin sateinen ja kolea alkukesän lauantai, että näitä kuvia fiilistelee oikein mielellään! Itse taidan tänään pulahtaa paljun sijasta lämpimään poreammeeseen… Kivaa lauantai-iltaa, koleasta säästä huolimatta! :)

Comments

 1. Anne
  27.5.2017 / 21:40

  Huippu postaus! Laitan niin Matiaksen lukemaan tämän ja suunnittelemaan meillekin paljun tekoa (joka siitä jo itse haaveilee). Pihasaunan kylkeen.

  • 28.5.2017 / 18:34

   Jes, kiva kuulla! Täälläkin puhellaan pihasaunasta, itse en koe sitä niin tarpeelliseksi, mutta sellainen ihana kesäolkkari olisi kiva ;).

 2. 28.5.2017 / 12:35

  Ihana palju! Jos meidän pihalle mahtuisi, niin pyytäisin ehdottomasti miestä tekemään samanlaisen! Mikään ei ole niin ihanaa kuin lillua paljussa!

  • 28.5.2017 / 18:35

   Siellä on kyllä kieltämättä kivaa, niin rentouttavaa! :)
   Täällä on vielä niin kylmiä kelejä, että kunhan lämpenee (tai edes vesisade lakkaa), päästään paljua pesemään ja tälle kesää korkkaamaan!

 3. Minna
  28.5.2017 / 22:43

  Hieno! Hieman kiinnostaisi tuon rakentamiskustannukset, noin?

  • 29.5.2017 / 18:29

   Ihan tarkkaan ei osata tähän vastata, sillä meille tämä ei maksanut mitään (miehellä oli materiaalia erään projektin myötä). Mies kuitenkin arvioi hinnaksi NOIN 1200 euroa ilman tuota ulkoverhousta.

 4. Nimetön
  2.6.2017 / 00:12

  Kun kamina on sisäpuolella onko se jotenkin verhottu vai pitääkö sitä varoa paljussa ollessa kuumuuden vuoksi?

  • 2.6.2017 / 19:55

   Ei ole verhottu. Oli aikomus alunperin, mutta ei sille sitten ole ollut tarvetta kuitenkaan. Kyllä sitä saa varoa, mutta paljussa on sen verran hyvin tilaa, että ei vaikuta paljunautintoon.

 5. 11.3.2020 / 12:20

  Onpa tyylikkään näköinen palju. Tuohan on hyvä, ettei öljypolttimen lämmitystä tarviste seurailla. Voi kunpa meilläkin olisi palju.

  • 11.3.2020 / 14:46

   Kiitos! Saapa nähdä mitä öljypoltin sanoo nyt kesän alussa; toimiiko enää. Viime kesänä alkoi temppuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.