Kolmevuotiaan ensimmäinen lento

Tosiaan, loma lähestyy! Hitaasti, mutta varmasti, ja se tarkoittaa myös kolmevuotiaamme ensimmäistä lentokonekokemusta – poikamme ensimmäinen lento lähestyy! Kovasti olemme jo asiasta puhuneet ja olen kertoillut, mitä edessä on, mutta toki se todellisuus koittaa vasta sitten :D. Olen sanonut, että siellä pitää istua aika kauan omalla istuimella turvavöissä, aivan kuten autossa. Että matka on pitkä… Automatkustajana hän on kyllä huippuluokkaa noin pieneksi lapseksi, ollut aina, mutta nyt kesälläkin pisimmät automatkat katkaisi muutamaan otteeseen onnistuneesti tabletti/kännykkä lastenohjelmineen. Nyt lentokoneessa tuota ”pelastusta” ei ole, joten antakaahan hyvät vinkkinne, millä saada lapsen aika kulumaan lennon aikana?

Hän ottaa käsimatkatavarakseen oman reppunsa, jonne pakkaamme unikaverin lisäksi joitain pikkukirjoja, piirustusvälineet, jokusen auton tai muun vastaavan (saa toki itse valita) sekä pieniä, hitaasti syötäviä välipaloja, heh! Mitäs muuta..? Yleensä lyhyemmillä kotimaan matkoilla mukana on ollut tuo kuvassakin näkyvä Ryhmä Hau -laukku, mutta tälle matkalle se on liian pieni. Oma reppu kulkee myös kätevästi selässä silloin, kun on tarvetta.

Itselläni on jännitettävää omassa lentopelossani jo yllin kyllin, mutta vähän jännitän toki myös tuota, pitkästyykö lapsi ihan täysin jossain kohtaa. Ja sitä, miten hän reagoi nousun ja laskun aikana: sattuuko korviin tms. Itseäni ei koskaan satu, menee vain korvat lukkoon, mutta miestä usein sattuu. Millähän voisi moisen estää tai asiaa helpottaa?

Menemme lentokentälle yöjunalla (makuuhytissä toki), joka on jo kokemus yksistäänkin :D, joten voi olla, että uni maistuu jonkin verran menolennollakin. Jos saisi tunnin kulumaan päikkäreihin ja toisen ruokailuun, niin olisi enää kaksi tuntia kulutettavana ;). En kyllä mitenkään hirveästi jännitä, otan tuollaiset asiat aika rennosti, mutta toki pieni jännitys takaa aina asian onnistumisen vai mitä! Ja jos M ei ole saanut yöjunassa nukuttua, on matkustaminen väsyneenä toki rasite.

Tuntuu jotenkin aivan ihanalta ja sellaiselta liian hyvää ollakseen totta -fiilikseltä, että pääsemme lomalle koko perheen voimin! Kun edellisestä vastaavasta lomasta on kulunut niinkin pitkään kuin neljä vuotta, ylittää halu lähteä lentopelon! Nautin niin valtavasti, kun näen poikani nauttivan siellä: hän rakastaa uimista ja siellähän saa polskia uima-altailla tai rantavedessä vaikka aamusta iltaan ♥. Tämä on minulle ja miehellenikin ensimmäinen loma, jossa ei jatkuvasti kierrellä kohdetta, vaan mennään lapsen ehdoilla ja otetaan niin rennosti kuin vain mahdollista! Oma arkeni on niin hektistä ja työ on (kotitoimiston vuoksi) läsnä jatkuvasti, että nyt haluan vain olla enkä halua suunnitella lomalle mitään etukäteistekemistä. Jos en halua tehdä lomalla mitään, en tee mitään enkä pode siitä huonoa omatuntoa. Olen viettänyt varsinaista lomaa (loma = ei sisällä mitään työntekoa) viimeksi yli neljä vuotta sitten, joten olen tämän niin täydellisesti ansainnut! Tällä tulevalla lomallamme tullaan menemään ihan täysin fiilispohjalta ja tehdään sitä, mikä sattuu milloinkin huvittamaan!

Mutta jos nyt palataan tuohon varsinaiseen postausaiheeseen :D, niin miten teillä on aikoinaan lapsen ensimmäinen lento sujunut? Kuulisin kokemuksistanne enemmän kuin mielelläni eli ei muuta kuin kaikki vinkit ja kikka kolmoset jakoon!

Comments

 1. Nimetön
  9.9.2017 / 17:36

  Omat lapseni ovat jo aikuisia, joten viihdytyskeinotkin ovat jo häipyneet unohdukseen : )

  Sen tiedän, että tyttäreni käyttää lapselleen korvakipujen ehkäisyyn korvatulppia, jotka tasaavat painetta, myös lapsen isä on saanut niistä avun.

  Matkalle lähtö valmisteluineen on melkein yhtä kivaa, kuin itse matka. Kaikki mukavuus on vielä edessä!

  • 11.9.2017 / 11:12

   Kiitos vinkistä!
   Joo matkavalmistelut on mukavia, mutta yrittäjällä niitä on ehkä hieman liikaa… Mietin joskus, että ensimmäinen lomaviikko menee melkein valmistelupuuhista toipumiseen, joten lomaviikkoja täytyisi yrittäjällä olla ainakin kaksi ;D

 2. Mintsu
  9.9.2017 / 18:30

  Kuopus lensi ensimmäisen lentonsa (6h) ollessaan 3,5v ja siinä kyllä ei enää tuossa iässä ollut mitään ongelmaa! Aika sujui syödessä, tarravihkoa liimaillessa, värittäessä, kirjaa kuunnellessa ja tablettia pelaillessa. Taisi pienet päiväunet ottaa pää syliini laskien (päivälento). Hienosti se menee jo tuossa iässä, tekemistä kuitenkin hyvä olla :)

 3. Sonja
  9.9.2017 / 20:00

  Minäkin olisin ehdottanut esim. Netflixistä leffan lataamista tabletille. (Jos ei muuten sitä tuu käytettyä, ekan kuukauden saa ilmaiseksi ;)) Tämähän onistuu ainakin osan merkkisillä tableteilla ja joillakin leffoilla. Ainakin joskus muista, että koneessa niistä pienistä ruuduista katsottavien suomenkielisten elokuvien määrä oli aika vähäinen.

  Olen kuullut noista edellisen mainitsemista korvatulpista kehuja, itsellä kylläkääb ei ole kokemusta. Kerran matkaseurueemme pojalle iski kipu korviin nousun/laskun aikana. Hän nukkui ja heräsi kesken sen ja alkoi tietenkin itku. Lentoemäntä toi silloin korville laitettavaksi pahvimukit, joihin oli laitettu kuumaan veteen kastellut käsipaperimytyt. Se auttoi, ilmeisesti aukaisi korvat ja poikakin rauhoittui :)

  Ei liittynyt lentoon, mutta yhdellä Etelän reissullamme oli n. 4,5 v tyttö mukana. Suomessa hänen kanssaan ei käytetty rattaita enää, joten niitä ei pakattu myöskään mukaan. Reissussa varmasti lämpöisessä kelissä ja illala väsyneenä niistä olisi ollut hyötyä. Olisi pystytty kävellä vähän pidempiä matkoja, eikä isänsä olisi tarvinnut kantaa olkapäillään häntä. :D

  • 11.9.2017 / 11:21

   No se voisi olla kyllä yksi vaihtoehto! Meillä ei tosiaan ole nyt mitään noita palveluja käytössä, kun ei aika riitä katsoa, mutta ehkä matkan ajaksi tosiaan.
   Joo me otetaan kyllä omat matkarattaat mukaan. Helppoa, kun voi pieni siellä levätä ja saa päivisin jotain tavaraakin kuskattua rattaiden alaosassa :)

 4. Adalmiina
  9.9.2017 / 23:46

  Meidän poika täyttää pian 2-vuotta, mutta on iästään huolimatta jo aikamoinen konkari näissä hommissa. :) Ensimmäistä kertaa lennettiin, kun poika oli reilun 2 kk ja nyt meno-paluu lentoja on kertynyt jo toistakymmentä. Viidessä eri maassakin hän on ehtinyt vierailemaan. Pidempiä lentoja aina vähän jännittää, mutta jotenkin ne vaan sujuu. Uskoisin, että 3-vuotiaan kanssa on jo melko helppo lentää. Vaikein ikä omasta mielestä (tähän mennessä) on ollut sellainen reilu vuoden ikäinen, joka ei oikein jaksa mitään paikallaan tekemistä eikä todellakaan istu vaan sylissä niinkuin pieni vauva. Sitten sahattiin lentokoneen käytävää edestakaisin aina kun siihen oli mahdollisuus. :)

  Miksi kännykkä/tabletti ei olisi lentokoneessa mahdollinen? Niihin voi etukäteen ladata pelejä ja videoita ja meidän poika rakastaa katsoa omia kuviaan joten puhelimen muistikortti selataan aina läpi muutamaan kertaan. :D

  Ja mieleisiä herkkuja mukaan, lennon aikana ei tarvi syödä niin terveellisesti. :D

  Ihanaa loman odotusta!

  • 11.9.2017 / 11:24

   Totta; reilun vuoden ikäiselle ei oikein voi asioita selittääkään, kuten tällaiselle 3-vuotiaalle. Mutta kolmevuotiaskin on pieni ja jos pitkästyminen iskee, se iskee :D. Meidän poikamme on vielä aika menevä tapaus ja mietin just sitä, että hermostuukohan, kun ei pääse koneessa kävelemään muulloin kuin vessareissuilla…
   Kuvien katselua suunnitelmissa täälläkin :D.
   Kiitos paljon!

 5. T.
  10.9.2017 / 00:11

  Muistelen, että korvakipuinen serkkuni söi lennoilla purkkaa jotteivät korvat olisi menneet niin pahasti lukkoon. En kyllä muista oliko siitä apua :D

  Pienen kanssa en ole ollut lentomatkoilla, mutta jos sellainen tulisi, pakkaisin mukaan ihan ”korkkaamattomia” leluja ja kirjoja, joilla ei ole vielä koskaan leikitty. Ääni(satu)kirjat, väriliidut ja paperia, tabletilta lemppariohjelmia, tarrakirjoja.. Voisin kuvitella toimivan meillä :)

  • 11.9.2017 / 11:27

   Joo purkkaa pakataan mukaan täälläkin ja sitten jotain pientä syömistä, jos ei jaksa purkkaa niin siinä laskun aikana jauhaa.
   Jonkinmoisia puuhakirjoja ajattelin ostaa, ne varmasti kiinnostavat pikkumiestä! :)

 6. Marja Pakarinen
  10.9.2017 / 07:51

  Mukavaa matkaa! Itse olen matkustanut lentokoneella lasten (nyt 3 ja 6-vuotiaat) kanssa esikoisen vauvaiästä alkaen, kymmeniä kertoja hyvin pitkiäkin matkoja. Matkat ovat menneet aina hyvin, joten varmasti menee teilläkin! Viimevuosina viihdykettä on tarjonnut tabletti ja puhelin, johon olen ladannut pelejä ja ohjelmia katsottavaksi offline-tilassa. Varavirtalähde ja ehkä myös kuulokkeet kannattaa ottaa mukaan. Pienet välipalat ja eväät on hyvä idea. Piirrustusvälineet ja pikkuautot ihan jees, mutta vaaudu kaivamaan kyniä ja korkkeja ja muuta pikkutavaraa penkkien välistä ja lattialta Tai sitten pakkaa kynät rasiaan, jossa ne voi pitää piirtäessään eivätkä vieri penkkien väliin. Kirjat, tehtäväkirjat ja muut ovat hyviä viihdykkeitä. Niskatyyny tai muu vastaava saattaa myös olla nukkumista ajatellen tarpeen, koska osalla lentoyhtiöistä ei ole tyynyjä koneessa. Vaippoja teidän ei varmaan enää tarvitse ajatella? Vaippaikäisille hyvä varuste on helposti laukusta mukaan napattava paketti, jossa vaippa, kosteuspyyhkeet, vaihtoalusta, roskapussi ja varavaatteet kaikki samassa. Isommallekin kannattaa varavaatteet ottaa mukaan, jos joku vahinko sattuu. Ihanaa lomaa! Ja kiitos kivasta blogista, jota seurailen usein. T. Marja, @marpakar Instagram

  • 11.9.2017 / 11:31

   Kiitos paljon hyvistä vinkeistä ja pointeista! Puuhakirjaostoksilla onkin käytävä – mukava saada hänelle jotain ihan uutta mukaan, niin aika kuluu jonkin aikaa niidenkin parissa.
   Vaippoja ei tarvitse lennon aikana miettiä, mutta tosiaan varavaatteet on hyvä olla käsimatkatavaroissa.
   Kiitos sinulle Marja ihanasta blogipalautteestasi ♥. Harmittelen, kun nykyään en ehdi blogin pariin niin kovin usein, mutta ihana on huomata, että olette silti edelleen siellä!

 7. Taiska
  10.9.2017 / 09:07

  Koneen noustessa ja laskiessa auttaa, kun pureskelee ja nieleskelee jotain, eli pientä naposteltavaa tai hörpittävää ehkä? Tabletille Pikku Kakkosen sovellus, muutamia ilmaispelejä, esim palapelejä/värityspelejä, legopelejä. Ja pari uutta väritys/tarrakirjaa – avot! Meidän rauhallisen pikkuneitin kans selvittiin noilla keinoin 1.5-vuotiaasta lähtien useammilla lennoilla. Nyt tämän eskarin lisäksi perheessä 1.5v kärsimättömämpi poitsu…uskaltaiskohan tuota sit joskus 2-v päivän jälkeen kokeilla Kylmä hiki nousee pintaan jo nyt

  • 11.9.2017 / 12:55

   Totta! Itse osaan sellaisen haukotus & nielaisu -menetelmän, joka estää lukkiutumisen aiheuttaman kivun, mutta pojalle turhan vaikea vielä tässä vaiheessa opettaa :D.
   Täällä myös aika eläväinen pieni poika ja sen vuoksi saa kyllä mietintämyssyä käyttää ja tekemistä lennolle keksiä, heh! Isovanhempien kanssa ei varmasti olisi mitään ongelmaa, mutta me vanhemmat kun ollaan tutumpia, on meidän seurassa hieman erilaista…
   Nauratti kommenttisi! :D

 8. Eeviregina
  10.9.2017 / 11:33

  No ehdottomasti tabletti mukaan, kyllähän sitä voi käyttää koneessakin. Siskojen lapset ovat vuosia kulkeneet lentäen Suomeen ja heillä on aika kulunut kirjojen, värityskirjojen ja tabletin kanssa. Ainakin aikoinaan lentokoneessa jaettiin lapsille ”askartelupussi”, mitenkähän nykyisin? Ihanaa ja rentoa lomaa teille!

 9. M.
  10.9.2017 / 23:02

  Ison osan ajasta saa kulumaan myös siihen ihmettelyyn, varsinkin jos ekaa kertaa koneessa. Tikkarit nousun ja laskun ajaksi on myös näppärät, kun tuon ikäinen ei oikein vielä taida purkkaa syödä. Ainaki meidän 3v:llä auttoi korviin. Ja sitten voi lentohenkilökunnalta pyytää ”mikki-hiiri”-korvat.
  Ja tabletti täyteen uusia pelejä ja videoita!
  Vielä kun äitikin osaisi ottaa rennosti, ja olla jännittämättä. Lapsi kyllä aistii sen!

  • 11.9.2017 / 12:58

   Juu toki, kyllä siihen ihmettelyyn alussa tovi vierähtää, mutta ei nyt mitään tuntia sentään.
   Olisipa äitillä vain jännitystä, mutta kyse on pelosta, niin se on vaikeampi hillitä. Toki parhaani teen, etten vain tartuttaisi tätä pelkoa poikaani ja hän voisi viettää elämänsä tuleviakin lentomatkoja rauhallisin mielin.

 10. N
  11.9.2017 / 22:46

  Me tehtiin ensimmäinen reissu 3,5 vuotiaan kanssa heinäkuussa, ja oikein hyvin meni. Meillä oli viikon sisällä itse asiassa neljä lentoa, joista vain yhdellä oli pientä kitinää ja väsymystä. Pisin lento oli kolme tuntia jonka poitsu jaksoi kyllä hyvin istua paikoillaan. Eka lento meni ihmetellessä kaikkea uutta ja jännää ja viimeisen poika leikki pikkuisilla lentokoneilla jotka sai kentältä. Ainoastaan vessassa käyminen oli hankalaa kun on potalla tottunut käymään… Lentokoneen vessa kaikkine äänineen vähän hirvitti… Suosittelen minäkin ottamaan varavaatetta mukaan ja jotain uusia kirjoja ja leluja ja tietystä syömistä ja juomista. Juomisiin meillä oli oma vesipullo pillillä mukana niin ei ollut pelkoa siitä että mehut olisi jonkun sylissä :D (Kannattaa kuitenkin olla joku pieni pyyhe mukana mahdollisia vahinkoja varten…)
  Ihanaa lomaa, kaikki menee varmasti oikein hyvin!

  • 12.9.2017 / 14:17

   Kiitos paljon hyvistä käytännön vinkeistä sekä lomatoivotuksista, N! :)
   Meillä M on tottunut käymään myös pöntöllä, mutta vessa taidetaan vetää vasta, kun hän on käytävällä – sen verran kova ääni siitä lentokoneessa tosiaan kuuluu :D.

 11. Hanna
  13.9.2017 / 23:06

  Moikka, meillä on jo useampi lento takana, mutta keväällä oli pitkä lento Miamiin lapsen ollessa reilu 3-vee. Korvatulehduskierteestä johtuen oli jännitettävää, että päästäänkö edes reissuun, mutta onneksi päästiin. Korvalääkäri antoi ohjeeksi nousua ja laskua varten laittaa nenäsuihketta, ihan perus Nasolineä tms. eikä tosiaan ollut mitään kipuja vaikka pieni tulehdus saattoikin olla vielä korvassa. Puuduttavat korvatipat auttanevat myös aika nopeasti jos alkaa sattua.
  Meillä lapsi katteli padia kuulokkeet päässä, välillä luettiin, syötiin eikä hän ees pitkästä lennosta huolimatta nukkunutkaan kuin ehkä tunnin. Toki tietty välillä yksinkertaisesti piti päästää lapsi kävelemään koneessa, kun kiemurtelu alkoi olla melkoista. Mutta kaikenkaikkiaan meillä ainakin pitkä lento meni superhyvin ja kun rennolla asenteella lähtee matkaan niin kaikki menee varmasti hyvin. Vielä kun on eka lento niin suurin osa matkasta menee varmasti jo ihan ihmetellessä, että missä sitä oikein ollaan.
  Ihanaa matkaa teille. Nauttikaa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.